These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Recipes with ingredient Bułka tarta

Placek z borówkami

Placek z borówkami

1 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 g masła, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody bikarbona, 300 g borówek, 1/2 garnuszka bułki tartej

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuść i stopniowo wlewaj do ubitych jaj cały czas miksując. Mąki przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj całość łyżką. Formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wl...

Łosoś w malinach

Łosoś w malinach

4 filety rybne (łosoś), 1 jajko, 1/2 garnuszka mąki pszennej, 1/2 garnuszka bułki tartej, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 25 dkg malin, 1 szalotka, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżeczki octu winnego, 1 łyżeczka cukru, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli

Łososia oprósz solą i otocz w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Rozgrzej olej i smaż filety z obu stron na złoty kolor. Kilka malin zostaw do dekoracji, resztę przełóż do rondelka. Dodaj drobno posiekaną szalotkę, musztardę, oliwę i ocet. Got...

Buchty z powidłami

Buchty z powidłami

1 kg mąki półgrubej, 4 jajka, 10 dkg cukru, 10 dkg drożdży, 12 dkg margaryny, 2 szklanki mleka, 50 dkg masła, 1 laska wanilii, 0,2 dkg skórki cytrynowej, 20 dkg śliwkowych powideł, 1/2 szklanki bułki tartej, 1 szczypta soli

Mąkę przesiej, dodaj ciepłe mleko i lekko wyrośnięte drożdże, sól do smaku, całe jaja ubite z cukrem i margarynę. Ciasto dobrze wyrób i pozostaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu bierz po kawałku ciasta, rozpłaszcz na ręku, nałóż na środek trochę pow...

Makaron zapieczony z grzybami świeżymi

Makaron zapieczony z grzybami świeżymi

250 g makaronu, 500 g grzybów (maślaki, prawdziwki, pieczarki), 1 łyżka masła, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 łyżeczki soli, 1 szczypta pieprzu, 1/2 szklanki bułki tartej , 100 g tartego sera

Grzyby oczyść, umyj, osącz i pokrój w paski. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, włóż grzyby i duś do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem i zagotuj. Makaron...

Rolada truskawkowa z ciasta francuskiego

Rolada truskawkowa z ciasta francuskiego

1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 łyżka masła, 100 g bułki tartej, 100 g cukru, 2 jajka, truskawki

Na maśle obsmaż bułkę tartą i zastudź. Zmieszaj ją z cukrem i jednym jajkiem. Gotową masę rozetrzyj na rozwałkowane ciasto francuskie. Truskawki pokrój w plastry i pokładaj je na ciasto z masą. Zwiń w roladę i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ...

Krokiety z płatków owsianych

Krokiety z płatków owsianych

3 szklanki płatków owsianych, 2 szklanki mleka, 1 łyżeczka masła, 2 jajka, 50 g seru twardego, koper, sól, bułka tarta (do panierowania)

Zagotuj mleko z tłuszczem i solą. Włóż płatki i zagotuj mieszając. Gdy zacznie gęstnąć, przykryj, wstaw do piekarnika do wypieczenia lub na płytkę ochronną i zmniejsz ogień. Ser zetzrej na tarce o małych otworach, jajo umyj, rozbierz, a koperek um...

Placek orzechowy

Placek orzechowy

25 dkg orzechów włoskich, 5 dkg bułki tartej, 25 dkg cukru pudru, 9 jajek

Żółtka utrzyj z cukrem do białości, dodaj orzechy (obrane, podsuszone w piecu i zmielone w maszynce) i wymieszaj. Ubij na sztywno pianę i lekko wymieszaj z utartą masą. Podłużną formę lub tortownicę wyłóż papierem pergaminowym wysmarowanym tłuszcz...

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

350 g mąki pszennej, 200 g mąki ziemniaczanej, 600 g cukru, 10 jajek, 3 cytryny, 200 g masła, 200 g bułki tartej, 200 g cukru pudru

Cytryny umyj w ciepłej wodzie, całe ugotuj, po przestudzeniu rozetrzyj w cedzaku, odłącz pestki i włókna. Żółtka utrzyj z cukrem do białości, dodaj przesiane i zmieszane mąki, przetartą cytrynę i ucieraj wszystkie składniki przez 20 minut na jedno...

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

1 1/2 szklanki ryżu, 1 1/2 szklanki wody, 4 jajka, 1 łyżka masła, 150 g szpinaku, 1 łyżka śmietany, 1 natka pietruszki, sól, pieprz, 3/4 łyżki bułki tartej, 100 g smalca (do smażenia)

Ryż wymyj i ugotuj na pół gęsto, dodaj jaja ugotowane na twardo i posiekane. Szpinak przebierz, odciń ogonki, wymyj w kilku wodach, włóż do wrzącej wody (osolonej), ugotuj, odcedź, posiekaj na drobno i dodaj do ryżu. Natkę pietruszki wymyj, drobno...

Kluski ziemniaczane na słodko

Kluski ziemniaczane na słodko

700 g ziemniaków, 1 szklanka mąki półgrubej, 250 g miękkiego twarogu, 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki bułki tartej

Ziemniaki umyj, ugotuj w łupinach, przestudź, obierz, zemlej razem z twarogiem. Do masy ziemniaczanej dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Bułkę tartą zrumień na jasnozłoty kolor, dodaj masło (tylko stopić). Formuj metalową łyżką klusk...

Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą

Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą

mąka gładka, cukier, mleko, margaryna do gotowania, żółtko, drożdże (kwas), cukier waniliowy, rodzynki, skórka pomarańczowa, papaja, morele, daktyle, bułka tarta, cukier puder, czekoladowa polewa, esencja migdałowa, migdałowe płatki, 2,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 12 dkg margaryny, 4 żółtka, 5 dkg drożdży, 1 cukier waniliowy, 5 dkg rodzynek, 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej, 5 dkg papai, 5 dkg suszonych moreli, 5 dkg suszonych daktyli, bułka tarta, cukier puder na posypanie, Polewa: 1 opakowanie czekoladowej polewy, kilka kropli esencji migdałowej, migdałowe płatki

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wsypać łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać rozczyn, utarte żółtka i ...

Nadziewany kurczak z kremem chrzanowo - brzoskwiniowym

Nadziewany kurczak z kremem chrzanowo - brzoskwiniowym

kurczak, indyk, rodzynki, jajka, kajzerka, mleko, bułka tarta, pieprz, sól, brzoskwinia, miód, chrzan, 1 kurczak, 50 dkg mielonego indyka, 1 opakowanie rodzynek, 2 jajka, 1 kajzerka, mleko, bułka tarta, pieprz, sól, 2 puszki brzoskwiń, 2 łyżki miódu, 3-4 łyżki chrzanu

Z kurczaka oddzielić skrzydełka, udka, szyjkę i kostki. Pozostałe mięso posolić i posypać pieprzem. Rodzynki namoczyć, posiekać. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, osączyć, dodać do mielonego indyka. Wymieszać z jajami, rodzynkami, bułką tartą....

Krem z porów z klopsikami

Krem z porów z klopsikami

porek, masło, bulion warzywny, czosnek, śmietana, mielone wieprzowe mięso, jajka, musztarda, bułka tarta, olej roślinny, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie, 4 pory, 1 łyżka masła, 1 l bulionu warzywnego, 1 roztarty ząbek czosnku, 100 ml śmietany, 30 dkg mielonego mięsa, 1 jajko, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki bułki tartej, olej, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie

Białe części porów pokroić w plasterki, zeszklić na maśle. Zalać bulionem i zagotować. Odstawić z ognia, przecedzić (bulion zachować). Pory zmiksować i dodać do wywaru. Do ostudzonej zupy dodać śmietanę, ponownie podgrzać. Doprawić czosnkiem, solą...

Wiosenna sałatka ze smażoną mozarellą

Wiosenna sałatka ze smażoną mozarellą

sałata, Mozarella, pomidor, ogórki sterylizowane, papryka, papryka, jajka, bułka tarta, sok z cytryny, olej roślinny, sól, pieprz, 1 główka sałatki, 2 opakowania mozarelli, 3 pomidory, 1 ogórek, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 jajko, bułka tarta, sok z 1 cytryny, 3/4 szklanki oleju, sól, pieprz

Sałatę dokładnie umyć, porwać na kawałki. Pomidory, ogórki i papryki pokroić na większe kawałki. Mozarelle osączyć z solanki, pokroić w kostkę. Jajo roztrzepać, bułkę tartą wysypać na talerzyk. Ser zanurzać w roztrzepanym jaju i panierować w bułce...

Ziemniaczana tarta z białą kiełbasą

Ziemniaczana tarta z białą kiełbasą

ziemniaki, kiełbasa, cebula czerwona, cebula, ser twardy, śmietana, masło, żółtko, czosnek, sól, pieprz, orzecz muszkatołowy, bułka tarta, 1 kg ziemniaków, 50 dkg białej kiełbasy, 2 cebule czerwone, 2 cebule biale, 20 dkg żółtego seru w kawałku, 200 ml śmietany, 0,5 kostki masła, 2 żółtka, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bułka tarta

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na maśle (łyżkę masła zostawić do posmarowania formy). Kiełbasę obrać, pokroić w kawałki. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z roztrzep...