Krokiety z płatków owsianych
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Zagotuj mleko z tłuszczem i solą. Włóż płatki i zagotuj mieszając. Gdy zacznie gęstnąć, przykryj, wstaw do piekarnika do wypieczenia lub na płytkę ochronną i zmniejsz ogień. Ser zetzrej na tarce o małych otworach, jajo umyj, rozbierz, a koperek umyj i drobno pokrój. Składniki te dodaj do ciepłych płatków, posól i dobrze wymieszaj. Tacę emaliowaną wysmaruj tłuszczem, wyłóż masę i rozprowadź na grubość 2 cm, następnie wstaw do lodówki, aby stężała (można wykonać te czynności poprzedniego dnia). Zastudzoną masę krótko podgrzej, aby łatwiej odchodziła od blachy, włóż na stolnicę i krój pasy szerokośći 2,5 cm i 8 cm długości. Uformowane krokiety panieruj w jaju oraz w tartej bułce. Smaż z obu stron na gorącym tłuszczu, tak aby były w nim do połowy zanurzone. Usmażone włóż do rondla i wstaw do piekarnika.
Porady dotyczące przepisu
Podawaj jako dodatek do potraw z jarzyn.
Redaktor2013-07-07