These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Owoce

Surówka z marchewki i pomarańczy

Surówka z marchewki i pomarańczy

3 marchewki, 2 jabłka, 1 pomarańcz, sok z cytryny, cukier (do smaku), 3 łyżki śmietany

Marchewkę i jabłko obierz. Usuń z jabłka pestki. Utrzyj na tarce warzywnej z małym oczkiem. Pomarańcz obierz, usuń białe błonki i także utrzyj. Dodaj odrobinę cukru do smaku i wszystko polej sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj, dodając śmietanę. Pr...

Placki owsiane z jogurtem i owocami

Placki owsiane z jogurtem i owocami

200 g mąki pszennej, 2-3 łyżki cynamonu, 6 łyżeczek proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru, 5 garści płatków owsianych, 2 jajka, 40 g masła, 2 szklanki maślanki, 1 szczypta soli, 1/2 opakowania białego jogurtu, 4 łyżki owoców

Mąkę przesiej przez sito i dodaj pozostałe sypkie składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj roztrzepane jajko oraz maślankę. Dokładnie mieszaj, do momentu aż powstanie gładkie ciasto. Na patelni rozpuść masło, przelej je do ciasta, ...

Medaliony z kurczaka z wykwintnym sosem

Medaliony z kurczaka z wykwintnym sosem

pierś z kurczaka, chrzan, żurawina, jabłko, wino czerwone, sok z cytryny, cebula, sól, pieprz, cukier, olej roślinny, 4 filety z piersi z kurczaka, 2 łyżki chrzanu, 3/4 szklanki żurawiny lub borówki do mięs, 1 kwaśne jabłko, 1/2 szklanki wina czerwonego, sok z połowy cytryny, 1 cebula, sól, pieprz, cukier, olej

Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć piersi. Przygotować sos: cebulę drobno posiekać, jabłko zetrzeć na tarce. Chrzan wymieszać z żurawiną lub borówką, dodać cebulę i jabłko. Wszystko połączyć z win...

Mazurek serowo - czekoladowy

Mazurek serowo - czekoladowy

mąka gładka, cukier puder, masło, żółtko, miękki twaróg, żółtko, masło, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, rodzynki, białek, cukier, cukier, gęsta śmietana, czekolada do gotowania, 30 dkg mąki gładkiej, 10 dkg cukru pudru, 20 dkg masła, 1 żółtko, Masa serowa: 50 dkg twarogu, 9 żółtek, 50 dkg masła lub margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie rodzynek, 5 białek, 1,5 szklanki cukru, Polewa: 1 szklanka cukru, 0,5 szklanki gęstej śmietany, 0,5 tabliczki czekolady

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować je na grubość 1 cm, przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika i podpiec na złoty kolor. Ser zemleć trzykrotnie w maszynce. Masło rozetrzeć z cukrem, cuk...

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa

ananas, brzoskwinia, grepfruit, pomarańcz, kiwi, koniak, miód, cynamon, ananas z puszki, brzoskwinie z puszki, 1 grepfruit, 1 pomarańcz, 2 kiwi, 1/2 szklanki koniaku lub soku pomarańczowego, 3 łyżki miódu, 1 szczypta cynamonu

Ananasa i brzoskwinie osączyć z zalewy, grejpfrut, pomarańczę i kiwi obrać. Wszystkie owoce pokroić na małe kawałki. Przygotować sos: koniak lub sok pomarańczowy wymieszać z miodem, doprawić do smaku cynamonem. Owoce przełożyć do salaterki, pola...

Koktajl bananowo-malinowy

Koktajl bananowo-malinowy

1 łyżka lodów (waniliowych), 150 ml mleka, 85 g białego jogurtu, 1 łyżka miodu, 1 banan, 85 g malin

Banan pokrój w krążki. Wszystkie składniki koktajlu włóż do miksera i miksuj około pięciu minut. Koktail powinien być dobrze zmiksowany i mieć konsystencję śmietanki.

Babka kukurydzana z truskawkami

Babka kukurydzana z truskawkami

1 1/2 szklanki kaszy kukurydzanej, 3 szklanki mleka, 5 łyżek cukru, sól, 300 g truskawek, 3/4 szklanki śmietany

Mleko zagotuj z 2 łyżkami cukru i solą, wsyp kaszę, zamieszaj i ugotuj na wolnym ogniu na płytce ochronnej lub wypiecz w piekarniku. Ugotowaną kaszę wyłóż do formy przejanej wodą i posypanej cukrem, odstaw do ostudzenia. Truskawki wymyj pod bi...

Makaron z sosem owocowym

Makaron z sosem owocowym

400 g makaronów, 300 g truskawek (lub borówek), 2 żółtka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, 1 szklanka mleka

Makaron ugotuj, odcedź, przelej gorącą wodą. Truskawki opłucz, obierz z szypułek i posiekaj nożem na drobne kawałki. Żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z częścią zimnego mleka. Wlewaj, mieszając, do pozostałej ilości mleka i zago...

Chleb bananowy

Chleb bananowy

1 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 55 g masła, 3 banany, 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody bikarbona

Przygotuj formę do pieczenia chleba. Wysmaruj ją tłuszczem i oprósz mąką. W rondelku roztop masło i rozgnieć banany. Wymieszaj w misce mąkę z sodą, solą i cukrem. Dodaj jajka, roztopione masło i banany. Całą masę wlej do przygotowanej foremki. Pie...

Lody truskawkowe

Lody truskawkowe

300 g truskawek, 1 opakowanie śmietany, 80 g cukru

Umyj i rozdrobnij na kawałki truskawki. Śmietanę ubij z cukrem. Dodaj truskawki i wszystko razem jeszcze raz ubij. Gotową masę przełóż do formy i zamrażaj przez około 3 godziny.

Sorbet cytrynowy z winem

Sorbet cytrynowy z winem

cytryna, pomarańcz, cukier puder, białe wino, woda, 4 cytryny, 2 pomarańcze, 5 łyżek cukru pudru, 1 szklanka białego wina, 100 ml wody

Cytryny i pomarańcze sparzyć, zetrzeć na tarce skórkę, wycisnąć sok. Do rondelka wlać wodę, wymieszać z cukrem pudrem i sokiem oraz skórką z cytryny. Zagotować, zmniejszyć płomień ognia i gotować jeszcze około 5 minut, schłodzić. Przygotowany sos ...

Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą

Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą

mąka gładka, cukier, mleko, margaryna do gotowania, żółtko, drożdże (kwas), cukier waniliowy, rodzynki, skórka pomarańczowa, papaja, morele, daktyle, bułka tarta, cukier puder, czekoladowa polewa, esencja migdałowa, migdałowe płatki, 2,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 12 dkg margaryny, 4 żółtka, 5 dkg drożdży, 1 cukier waniliowy, 5 dkg rodzynek, 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej, 5 dkg papai, 5 dkg suszonych moreli, 5 dkg suszonych daktyli, bułka tarta, cukier puder na posypanie, Polewa: 1 opakowanie czekoladowej polewy, kilka kropli esencji migdałowej, migdałowe płatki

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wsypać łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać rozczyn, utarte żółtka i ...

Pascha

Pascha

twardy twaróg, masło, żółtko, cukier, cukier waniliowy, śmietana, migdały, rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, kandowane owoce, 1 kg białego tłustego sera, 1/2 kostki masła, 5 żółtek ugotowanych na twardo, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 100 ml śmietany, 1 garść migdałów, 1 garść rodzynek, 1 garść orzechów włoskich, 1 garść skórki pomarańczowej, kandyzowane owoce

Migdały i orzechy sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Rodzynki sparzyć, osączyć. Ser zmielić, rozdrobnić, utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać żółtka, cukier waniliowy i na samym końcu bakalie. Gęste sito wyłoż...

Placek brzoskwiniowy

Placek brzoskwiniowy

ciasto: 280 g mąki półgrubej, 170 g masła, 1 szczypta soli, wypełnienie: 1,2 kg brzoskwini, 1 łyżka soku z cytryny, 100 g cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 30 g masła

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i masło. Palcami rozetrzej masło z mąką. Zagnieć ciasto dodając po łyżce wody. Uformuj 2 kule. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut. Brzoskwinie włóż na 20 sekund do gorącej wody, przełóż do zimnej wody,...

Zupa owocowa z naleśnikami

Zupa owocowa z naleśnikami

wiśnie, maliny, żółtko, jajka, mąka gładka, proszek do pieczenia, olej roślinny, 1 słoik wiśni w zalewie, 1 słoik malin w zalewie, 4 żółtka, 2 jajka, 2 łyżki mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, olej

Owoce wraz z zalewą zagotować w 1,5l wody. Zdjąć z ognia, odcedzić (owocowy wywar zachować). Maliny i wiśnie zmiksować, dodać do wywaru i wymieszać. Utrzeć 4 żółtka do białości, dodać do ostudzonej zupy. Przygotowanie naleśników: oddzielić żółtka ...

Surówka z płatków owsianych

Surówka z płatków owsianych

1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka mleka, 1 1/2 łyżki cukru, 1/2 szklanki śmietany, 100 g owoców (truskawki, maliny, jabłka, banan), sok z cytryny

Surowe płatki owsiane zalaj ciepłym mlekiem na 30 minut, aby napęczniały, po czym dodaj cukier i śmietanę. Owoce umyj, oczyść z szypułek, rozdrobnij, jabłka obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej. Wymieszaj wszystkie składniki razem, dopraw sokiem z ...

Rolada truskawkowa z ciasta francuskiego

Rolada truskawkowa z ciasta francuskiego

1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 łyżka masła, 100 g bułki tartej, 100 g cukru, 2 jajka, truskawki

Na maśle obsmaż bułkę tartą i zastudź. Zmieszaj ją z cukrem i jednym jajkiem. Gotową masę rozetrzyj na rozwałkowane ciasto francuskie. Truskawki pokrój w plastry i pokładaj je na ciasto z masą. Zwiń w roladę i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ...

Owoce w czekoladzie

Owoce w czekoladzie

mandarynka, ananas, brzoskwinia, winogrona, czekoladowa polewa, 4 mandarynki, ananas z puszki, brzoskwinie z puszki, kiść zielonych winogron, czekoladowa polewa

Mandarynki obrać, ananasa i brzoskwinie z puszki osączyć i pokroić na kawałki, winogrona dokładnie umyć. Polewę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, owoce nadziać na wykałaczki, zanurzać w polewie i odczekać, aż polewa zastygnie.

Panga na szpinaku

Panga na szpinaku

pangasius, szpinak, czosnek, sok z cytryny, biały jogurt, masło, ser twardy, mąka gładka, olej roślinny, sól, pieprz, 4 płaty pangi lub innej ryby, 1 opakowanie mrożonego szpinaku, 4 ząbki czosnku, sok z 1/2 cytryny, 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego, 1 łyżka masła, 10 dkg startego ostrego żółtego sera, mąka, olej, sól, pieprz

Rybę umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Szpinak rozmrożić i udusić z łyżką masła na wolnym ogniu z dodatkiem jogurtu naturalnego i roztartego czosnku. pod koniec dusze...

Śliwkowy krupnik

Śliwkowy krupnik

kasza jęczmienna, pierś z kurczaka, bulion warzywny, włoszczyzna, suszone śliwki, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, szczypiorek, 2 woreczki kaszy jęczmiennej, 2 piersi z kurczaka, 2 l bulionu warzywnego, 1 włoszczyzna be kapusty, 1 opakowanie suszonych śliwek, 1 liść laurowy, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, 0,5 pęczka szczypiorku

Śliwki zalać ciepłą wodą, namaczać około 10 minut, a następnie pokroić w plasterki. Włoszczyznę drobno posiekać, obsmażyć na oleju wraz z czosnkiem. Kurczaka pokroić w paski. Włoszczyznę zalać bulionem, dodać kaszę jęczmienną lub pęczak, śliwki, ...

Drożdżowe ciasteczka z musem jabłkowym

Drożdżowe ciasteczka z musem jabłkowym

mąka gładka, mleko, drożdże (kwas), cukier, jajka, cukier waniliowy, masło, margaryna do gotowania, olej roślinny, mus jabłkowy, cynamon, cukier puder, waniliowa esencja, 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 200 g drożdży, 4 łyżki cukru, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/4 kostki masła, margaryna do smażenia, olej, 1 słoik musu jabłkowego, cynamon, cukier puder, kilka kropli waniliowej esencji

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Połowę mleka zagrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i zamieszać. Rozczyn przelać do mąki, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do tego dodać masło, jajo, resztę mleka, cukier, cukier wanili...

Nadziewany kurczak z kremem chrzanowo - brzoskwiniowym

Nadziewany kurczak z kremem chrzanowo - brzoskwiniowym

kurczak, indyk, rodzynki, jajka, kajzerka, mleko, bułka tarta, pieprz, sól, brzoskwinia, miód, chrzan, 1 kurczak, 50 dkg mielonego indyka, 1 opakowanie rodzynek, 2 jajka, 1 kajzerka, mleko, bułka tarta, pieprz, sól, 2 puszki brzoskwiń, 2 łyżki miódu, 3-4 łyżki chrzanu

Z kurczaka oddzielić skrzydełka, udka, szyjkę i kostki. Pozostałe mięso posolić i posypać pieprzem. Rodzynki namoczyć, posiekać. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, osączyć, dodać do mielonego indyka. Wymieszać z jajami, rodzynkami, bułką tartą....

Lodowy koktajl malinowy

Lodowy koktajl malinowy

1 garść malin, 1/2 łyżki cukiru pudru, 2 łyżki lodów (waniliowych)

Maliny zmiksuj z cukrem. Masę malinową wlej do pucharka i dodaj lody waniliowe.

Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie

1 szklanka truskawek (z szypułkami), 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła

Truskawki umyj i dobrze osusz. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej (w miseczce włożonej do garnka z gotującą się wodą). Dodaj do niej masło. Całość wymieszaj i lekko ostudź. W szypułki wbij wykałaczki. Następnie trzymając za wykałaczkę, mac...