Zrazy zwijane
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Mięso pokroić w cienkie plastry, lekko zbić. Ogórek, słoninę i bułeczkę - kroić w cienkie paseczki, cebulę w "piórka". Na każdy plasterek mięsa położyć paseczek bułki, ogórka, słoniny i cebuli. Lekko posolić i popieprzyć. Zwinąć mieso w roladkę, spiąć szpadką metalową lub okręcić białą nitką. Na mocno rozgrzanym tłuszczu obrumienić na patelni każdy zraz ze wszystkich stron i przekładać do rondla. Dodać suszony umyty grzybek (lub dva). Zalać wodą i dusić na małym ogniu a mieso będzie miękkie. Można do duszenia dodać 1/2 łyżki masła. Przed podaniem wyjąć szpadki lub zdjąć nitki. Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i zieloną sałatą lub kiszonym ogórkiem. Można podawać również z ziemniakami i buraczkami.
Porady dotyczące przepisu
Do środka zamiast składników podanych wyżej można dodać 1-2 wydrelowane suszone śliwki, plasterek wędzonego boczku i paseczek chleba. Wówczas do duszenia dodaje się, zamiast grzybków, kilka suszonych śliwek. Można do sosu dodać również szczyptę kminku.
Czerwona.Papryczka2012-09-26