Kurczak na ostro
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Udka z kurczaka podziel na 2 części i natnij je głęboko w poprzek. W misce wymieszaj połowę przypraw z olejem. Włóż kawałki kurczęcia i obracaj je. Pozostaw w zalewie na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Ułóż kawałki kurczęcia na blasze i piecz je przez 30 minut.
Posiekaj cebulkę. Podgrzej resztę oliwy na patelni i obsmażaj cebulę, aż będzie miękka i nabierze złocistej barwy. Resztę przypraw i rozgnieciony czosnek wymieszaj z jogurtem, aż powstanie jednolita, gładka masa. Dodaj usmażoną cebulę i wymieszaj.
Masę jogurtową nałóż łyżką na cząstki kurczaka. Następnie piecz jeszcze przez 20 do 30 minut, aż powierzchnia nabierze złocisto-brązowej barwy.
Porady dotyczące przepisu
Kurczaka podawaj na białym, gotowanym ryżu, udekoruj potrawę gałązkami świeżej kelendry.
Redaktor2013-06-11