These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Prawdy i mity o jedzeniu - część I

Kawa jest szkodliwa? NIE

Zawarta w kawie kofeina nie uzależnia i jest szybko usuwana z organizmu. Filiżanka kawy wypita po obiedzie pobudza żołądek do produkcji soków trawiennych, co ułatwia przemianę materii. Nie należy jednak pić więcej niż cztery filiżanki dziennie, bo zbyt duża ilość kofeiny nadmiernie pobudza i może powodować kłopoty z zasypianiem.

Mleko chroni przed osteoporozą? NIE

Wapń zawarty w mleku nie jest dobrze przyswajany przez organizm – z wyjątkiem dzieci. Osoby dorosłe powinny pić mleczne produkty fermentowane, np. jogurty czy kefir.

W czasie choroby trzeba łykać dużo witamin? NIE

Niektóre z nich mogą osłabiać działanie leków (np. antybiotyków). Dodatkowo bakterie wykorzystują zastrzyk witamin do swojego rozwoju, przez co będziesz chorować dłużej. Preparaty z witaminami zacznij przyjmować dopiero wtedy, kiedy całkowicie wyzdrowiejesz.

Słodycze light nie tuczą? NIE

Słodycze mają tyle samo tłuszczu, co „zwykłe“ słodycze. Tylko zamiast cukru, dodaje się do nich aspartam. A ten sztuczny słodzik sprawia, że masz ochotę na więcej słodyczy.

Prawdy i mity o jedzeniu (część pierwsza)
Redaktor

2013-06-19


Dodać komentarz

Facebook komentarze