These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Lato pełne owoców

Lato to pora strojów kąpielowych, lodów, zimnych napojów i owoców. Ale tylko jedna z powyżej wymienionych rzeczy jest dla naszego organizmu niezastąpiona. Która? No przecież owoce.

60846_medium

Czemu są owoce zdrowe?

Owoce są bogatym źródłem witamin, minerałów i innych substancji bioaktywnych które wspomagają prawidłowe działanie twojego organizmu. Pozytywnie wpływają na wzrost kości i zębów, układ krwionośny, zapobiegają chorobom serca, działają antyprzeziębieniowo, itp. Owoce także poprawnie wpływają na przemiane materii więc są zalecane w dietach. Prawdziwą bombą witaminową jest na przykład kiwi. Zawiera ogromne ilości witamin C,E, oraz B. Pomaga przeciw grypie, przeziębieniu i pozytywnie wpływa na poprawę samopoczucia.

Owoce w diecie odchudzającej

Dużo ludzi niestety ciągle wierzy że owoce tuczą. Ale to tylko mit. Naprawdę zawierają dużo cukrów ale nie są to cukry proste z jakimi spotykamy się u batonów lub innych słodyczy. Niektóre owoce nawet wpływają pozytywnie na procesy trawienne. Nie należy jednak spożywać je w nadmiernych ilościach. Zalecamy je jeść przed śniadaniem lub obiadem. Zjedzone na pusty żołądek przyspieszają trawienie i powodują lepsze wchłanianie witamin.

Składniki

Poniższa tabela pomoże ci zorientować się które witaminy owoce zawierają oraz jaki wpływ mają na twój organizm.

owoce witaminy minerały wpływ na organizm
Agrest
B1, B2, C, Karoten fosfor, fluor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo działa na wzrost kości i zębów, pozytywnie wpływa na procesy trawienia
Ananas A, B1, B2, C, Karoten cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, sód, wapń, żelazo wzmacnia właściwości trawienne białka, zapobiega rozwojowi osteoporozy, ułatwia trawienie, łagodzi ból gardła, wywołuje uczucie sytości, pomaga w rozpuszczaniu skrzepów krwi
Arbuz B1, B2, C magnez, potas, żelazo małokaloryczny, dobrze gasi pragnienie, polepsza przemianę materii
Banan B1, B2, B6, C, E, Karoten fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo tuczący, pozytywnie wpływa na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów
Borówka B1, B2, B6, C, Karoten jód, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, źelazo stosowana przeciwko biegunce
Brzoskwinia A, B1, B2, B6, C, E, P, PP bór, jód, fosfor, magnez, potas, selen, sód, wapń, żelazo wspomaga układ odpornościowy, poprawia przemianę materii oraz wzrok
Cytryna B1, B2, B6, C, Karoten jód, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo działa antyprzeziębieniowo i antygrypowo
Czereśnia B1, B2, B6, C, Karoten fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo odpowiednia dla reumatyków oraz osób chorych na serce, osoby mające problemy z żołądkiem powinny spożywać je po ugotowaniu
Grejpfrut B1, B2, B6, C, P cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń, żelazo stosowany przy diecie, dobrze wpływa na trawienie i krążenie krwi
Gruszka A, B1, B2, B6, C magnez, miedź,  potas, żelazo używana przy leczeniu kamicy nerkowej oraz podczas zapalenia dróg moczowych
Jabłko B1, B2, B6, C, E, K fosfor, magnez, potas, sód, wapń korzystny wpływ na system odpornościowy, poprawnie wpływa na przemianę materii
Jagoda A, B6, C cynk, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo działa  antyrozwodnieniowo (suszone) i przeczyszczająco (świeże)
Jeżyna A, B1, B2, B6, C, E fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo działa antyprzeziębieniowo, przeciwzapalnie, lekko moczopędnie, napotnie i wykrztuśnie
Kokos B2, B6, C, D, E cynk, fosfor, kwas foliowy, magnez, potas, sód, wapń, żelazo używany w leczeniu wrzodów, przeziębień, zaparcia, kaszlu, oparzeń, żółtaczki, bólu gardła, zapaleń dziąseł
Malina B1, B2, C cynk, fosfor, magnez, niacyna, sód, wapń, żelazo dziala napotnie, wzmacnia organizm
Mandarynka A, B, C cynk, fosfor, kwas foliowy, magnez, potas, wapń zapobiega nowotworom, zmniejsza ryzyko miażdżycy, cukrzycy i choroby wątroby
Melon A, B1, B2, B6, C, E, PP fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo działa moczopędnie i przeczyszczająco
Morela A, B1, B2, C fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń, źelazo zapobiega nowotworom, ma korzystny wpływ na oczy, przywraca naturalną elastyczność skóry
Pomarańcz A, B, PP cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo obniza gorączkę, zapobiega zaparciom, używany przy schorzeniach wątroby, działa pozytywnie na przemianę materii
Porzeczka B1, B2, B6, C, E, Karoten fosfor, magnez, potas, sód, wapń, źelazo poprawnie wpływa na apetyt i trawienie
Poziomka B1, B2, C wapń, żelazo poprawia przemianę materii, wzpiera układ krwionośny, zapobiega chorobom nerek i serca
Śliwka B1, B2, B6, C fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo działa antyoksydacyjne,  przeciwmiażdżycowo, przeciw zaparciom
Truskawka B1, B2, C, K magnez, miedź, potas, selen, wapń reguluje dotlenienie krwi, poprawia przemianę materii, oczyszcza jelita, wzmacnia organizm, wpływa odświeżająco na cerę i włosy, używana przy chorobach reumatycznych i artretycznych
Winogrono B1, B6, C, E bór, cynk, magnez, sód, wapń, żelazo działają upiększająco na cerę, używane przy chorobach nerek, zapobiegają osteoporozie
Wiśnia B1, B2, C, E, K jod, miedź, potas, żelazo obniża poziom cholesterolu, używane przy chorobach serca, krążenia oraz nerek, poprawnie wpływa na travienie
Żurawina A, B1, B2, C, E, K magnez, mangan, potas, wapń działa przeciwgorączkowo, zmniejszaja ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia, zapobiega niektórym nowotworom (np. Pluc)


Są zdrowe, są pożyteczne, są dostępne, są nietłuste i w sezonie nie są drogie. Więc czemu je nie jeść? Chyba tylko dlatego że już są zjedzone :)

Fotogaleria

Redaktor naczelny

2012-07-26


Dodać komentarz

Facebook komentarze