Lato to pora strojów kąpielowych, lodów, zimnych napojów i owoców. Ale tylko jedna z powyżej wymienionych rzeczy jest dla naszego organizmu niezastąpiona. Która? No przecież owoce.
Czemu są owoce zdrowe?
Owoce są bogatym źródłem witamin, minerałów i innych substancji bioaktywnych które wspomagają prawidłowe działanie twojego organizmu. Pozytywnie wpływają na wzrost kości i zębów, układ krwionośny, zapobiegają chorobom serca, działają antyprzeziębieniowo, itp. Owoce także poprawnie wpływają na przemiane materii więc są zalecane w dietach. Prawdziwą bombą witaminową jest na przykład kiwi. Zawiera ogromne ilości witamin C,E, oraz B. Pomaga przeciw grypie, przeziębieniu i pozytywnie wpływa na poprawę samopoczucia.
Owoce w diecie odchudzającej
Dużo ludzi niestety ciągle wierzy że owoce tuczą. Ale to tylko mit. Naprawdę zawierają dużo cukrów ale nie są to cukry proste z jakimi spotykamy się u batonów lub innych słodyczy. Niektóre owoce nawet wpływają pozytywnie na procesy trawienne. Nie należy jednak spożywać je w nadmiernych ilościach. Zalecamy je jeść przed śniadaniem lub obiadem. Zjedzone na pusty żołądek przyspieszają trawienie i powodują lepsze wchłanianie witamin.
Składniki
Poniższa tabela pomoże ci zorientować się które witaminy owoce zawierają oraz jaki wpływ mają na twój organizm.
owoce | witaminy | minerały | wpływ na organizm |
Agrest |
B1, B2, C, Karoten | fosfor, fluor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo | działa na wzrost kości i zębów, pozytywnie wpływa na procesy trawienia |
Ananas | A, B1, B2, C, Karoten | cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, sód, wapń, żelazo | wzmacnia właściwości trawienne białka, zapobiega rozwojowi osteoporozy, ułatwia trawienie, łagodzi ból gardła, wywołuje uczucie sytości, pomaga w rozpuszczaniu skrzepów krwi |
Arbuz | B1, B2, C | magnez, potas, żelazo | małokaloryczny, dobrze gasi pragnienie, polepsza przemianę materii |
Banan | B1, B2, B6, C, E, Karoten | fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo | tuczący, pozytywnie wpływa na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów |
Borówka | B1, B2, B6, C, Karoten | jód, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, źelazo | stosowana przeciwko biegunce |
Brzoskwinia | A, B1, B2, B6, C, E, P, PP | bór, jód, fosfor, magnez, potas, selen, sód, wapń, żelazo | wspomaga układ odpornościowy, poprawia przemianę materii oraz wzrok |
Cytryna | B1, B2, B6, C, Karoten | jód, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo | działa antyprzeziębieniowo i antygrypowo |
Czereśnia | B1, B2, B6, C, Karoten | fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo | odpowiednia dla reumatyków oraz osób chorych na serce, osoby mające problemy z żołądkiem powinny spożywać je po ugotowaniu |
Grejpfrut | B1, B2, B6, C, P | cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń, żelazo | stosowany przy diecie, dobrze wpływa na trawienie i krążenie krwi |
Gruszka | A, B1, B2, B6, C | magnez, miedź, potas, żelazo | używana przy leczeniu kamicy nerkowej oraz podczas zapalenia dróg moczowych |
Jabłko | B1, B2, B6, C, E, K | fosfor, magnez, potas, sód, wapń | korzystny wpływ na system odpornościowy, poprawnie wpływa na przemianę materii |
Jagoda | A, B6, C | cynk, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo | działa antyrozwodnieniowo (suszone) i przeczyszczająco (świeże) |
Jeżyna | A, B1, B2, B6, C, E | fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo | działa antyprzeziębieniowo, przeciwzapalnie, lekko moczopędnie, napotnie i wykrztuśnie |
Kokos | B2, B6, C, D, E | cynk, fosfor, kwas foliowy, magnez, potas, sód, wapń, żelazo | używany w leczeniu wrzodów, przeziębień, zaparcia, kaszlu, oparzeń, żółtaczki, bólu gardła, zapaleń dziąseł |
Malina | B1, B2, C | cynk, fosfor, magnez, niacyna, sód, wapń, żelazo | dziala napotnie, wzmacnia organizm |
Mandarynka | A, B, C | cynk, fosfor, kwas foliowy, magnez, potas, wapń | zapobiega nowotworom, zmniejsza ryzyko miażdżycy, cukrzycy i choroby wątroby |
Melon | A, B1, B2, B6, C, E, PP | fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo | działa moczopędnie i przeczyszczająco |
Morela | A, B1, B2, C | fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń, źelazo | zapobiega nowotworom, ma korzystny wpływ na oczy, przywraca naturalną elastyczność skóry |
Pomarańcz | A, B, PP | cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo | obniza gorączkę, zapobiega zaparciom, używany przy schorzeniach wątroby, działa pozytywnie na przemianę materii |
Porzeczka | B1, B2, B6, C, E, Karoten | fosfor, magnez, potas, sód, wapń, źelazo | poprawnie wpływa na apetyt i trawienie |
Poziomka | B1, B2, C | wapń, żelazo | poprawia przemianę materii, wzpiera układ krwionośny, zapobiega chorobom nerek i serca |
Śliwka | B1, B2, B6, C | fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo | działa antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowo, przeciw zaparciom |
Truskawka | B1, B2, C, K | magnez, miedź, potas, selen, wapń | reguluje dotlenienie krwi, poprawia przemianę materii, oczyszcza jelita, wzmacnia organizm, wpływa odświeżająco na cerę i włosy, używana przy chorobach reumatycznych i artretycznych |
Winogrono | B1, B6, C, E | bór, cynk, magnez, sód, wapń, żelazo | działają upiększająco na cerę, używane przy chorobach nerek, zapobiegają osteoporozie |
Wiśnia | B1, B2, C, E, K | jod, miedź, potas, żelazo | obniża poziom cholesterolu, używane przy chorobach serca, krążenia oraz nerek, poprawnie wpływa na travienie |
Żurawina | A, B1, B2, C, E, K | magnez, mangan, potas, wapń | działa przeciwgorączkowo, zmniejszaja ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia, zapobiega niektórym nowotworom (np. Pluc) |
Są zdrowe, są pożyteczne, są dostępne, są nietłuste i w sezonie nie są drogie. Więc czemu je nie jeść? Chyba tylko dlatego że już są zjedzone :)