Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska – to nadzwyczajne połączenie pysznych potraw ze zdrowym odżywianiem się. Kuchnia ta jest jedną z najbardziej popularnych w świecie i ceniona jest ona przede wszystkim za dobry wpływ na nasz organizm. W krajach basenu Morza Śródziemnego panuje wspaniały klimat, który sprzyja rolnictwu i połowie ryb oraz owoców morza. W różnych krajach znajdziemy podobne potrawy, które różnią się nazwą i dodatkiem lokalnych składników. Na kuchnię basenu Morza Śródziemnomorskiego składa się przede wszystkim kuchnia włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska oraz turecka, tunezyjska i marokańska.

Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska jest bardzo smaczna, lekka, prosta, różnorodna a przede wszystkim zdrowa. Znajdziemy tutaj głównie pokarmy świeże, mało przetworzone, które zawierają duże ilości przeciwutleniaczy. Pokarmy przygotowywane są najczęściej z ryb, owoców morza, pomidorów, papryk, oliwy, bakłażanów, cukini, cebuli, czosnku, ogórków oraz charakterystycznych aromatycznych ziół, takich jak: koperek, oregano, tymianek, majeranek i ziół prowansalskich. Przepisów kuchni śródziemnomorskiej jest wiele, najczęściej przygotowywujemy lekkie i zdrowe sałatki, które w upalne letnie dni są dla nas tą najlepszą i odświeżającą potrawą. Znana jest również dieta śródziemnomorska. Różni się ona od innych diet faktem, że można stosować ją całe życie. Nie chodzi tutaj o zwyczajny typ diety, ale raczej o zdrowy styl życia. Dieta śródziemnomorska dzięki substancjom znajdującym się w rybach, owocach morza, oliwie z oliwek, owocach i warzywach zawiera taką ilość witamin i składników mineralnych, która potrzebna jest do właściwego funkcjonowania naszego ciała, i nie tylko – kuchnia śródziemnomorska dba o nasz ładny wygląd i dobre samopoczucie.

Kuchnia śródziemnomorska
dodaj do:
Redaktor

2013-07-03


Other

Dodać komentarz
© 2024, Railsformers s.r.o.