Kuchnia
śródziemnomorska – to nadzwyczajne połączenie
pysznych potraw ze zdrowym odżywianiem się. Kuchnia ta jest jedną z najbardziej
popularnych w świecie i ceniona jest ona przede wszystkim za dobry wpływ na nasz
organizm. W krajach basenu Morza
Śródziemnego panuje wspaniały klimat, który sprzyja rolnictwu i połowie ryb oraz
owoców morza. W różnych krajach znajdziemy podobne potrawy, które różnią się nazwą
i dodatkiem lokalnych składników. Na kuchnię basenu Morza Śródziemnomorskiego składa
się przede wszystkim kuchnia włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska oraz turecka,
tunezyjska i marokańska.
Kuchnia
śródziemnomorska jest bardzo smaczna, lekka, prosta, różnorodna a
przede wszystkim zdrowa. Znajdziemy tutaj
głównie pokarmy świeże, mało przetworzone, które zawierają duże ilości
przeciwutleniaczy. Pokarmy przygotowywane są najczęściej z ryb, owoców morza, pomidorów, papryk, oliwy, bakłażanów,
cukini, cebuli, czosnku, ogórków oraz charakterystycznych aromatycznych ziół, takich jak: koperek, oregano, tymianek, majeranek i ziół prowansalskich.
Przepisów kuchni śródziemnomorskiej jest wiele, najczęściej przygotowywujemy lekkie i zdrowe
sałatki, które w upalne letnie dni są dla nas tą najlepszą i odświeżającą potrawą.
Znana jest również dieta śródziemnomorska. Różni się ona od innych diet faktem,
że można stosować ją całe życie. Nie chodzi tutaj o zwyczajny
typ diety, ale raczej o zdrowy styl życia. Dieta śródziemnomorska dzięki substancjom
znajdującym się w rybach, owocach morza, oliwie z oliwek, owocach i warzywach
zawiera taką ilość witamin i składników mineralnych, która potrzebna
jest do właściwego funkcjonowania naszego ciała, i nie tylko – kuchnia śródziemnomorska
dba o nasz ładny wygląd i dobre samopoczucie.