These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader
Stek wołowy na kolorowym pieprzu

Stek wołowy na kolorowym pieprzu

Trudność Czas przygotowania
5min
Czas gotowania Całkowity czas Porcja
20min 25min
Nutritions
220 Kalorii 0.0g Cukrów 24.0g Tłuszczy 0.0g Białek

Przygotowanie

Steki wołowe umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Do rozklepania mięsa użyj stawów rąk, które nie naruszają jego strukturę. Posyp zgniecionym pieprzem, ale nie sól! Na patelni rozgrzej masło i smaż steki po obuch stronach. Jeżeli lubisz krwiste steki (tzn. rare) starczy smażyć tylko 2min z każdej strony. Jeśli wolisz stek średnio dopieczony ( tzn. medium ) to zmniejsz ogień po pierwszej minucie i nadal smaż na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Dobrze wypieczony stek ( tzn. well done ) się smaży 5 minut z każdej strony stopniowo zmniejszając płomień. Steki nie należy przebijać podczas opiekania widelcem, bo rozleje się sok i mięso będzie zbyt suche. Najlepiej się do tego nadają szczypce kuchenne. Po ugotowaniu trzymaj mięso na ciepłym miejscu a do tłuszczu, który został na patelni dodaj smietane i dopraw solą. Możesz też dodać trochę pieprzu. Chwile sos gotuj. Gdy zgęstnieje, polej nim steki.

Bulb Porady dotyczące przepisu

Steki są zwykle podawane z pieczonymi ziemniakami lub frytkami, ale mogą być podawane także z warzywami, sałatką, chlebem lub innym białym pieczywem.


Redaktor naczelny

2009-04-04, Przepis odwiedzony: 13562x


Dodać recenzję
Dodać komentarz

Facebook komentarze