Stek wołowy na kolorowym pieprzu
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Steki wołowe umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Do rozklepania mięsa użyj stawów rąk, które nie naruszają jego strukturę. Posyp zgniecionym pieprzem, ale nie sól! Na patelni rozgrzej masło i smaż steki po obuch stronach. Jeżeli lubisz krwiste steki (tzn. rare) starczy smażyć tylko 2min z każdej strony. Jeśli wolisz stek średnio dopieczony ( tzn. medium ) to zmniejsz ogień po pierwszej minucie i nadal smaż na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Dobrze wypieczony stek ( tzn. well done ) się smaży 5 minut z każdej strony stopniowo zmniejszając płomień. Steki nie należy przebijać podczas opiekania widelcem, bo rozleje się sok i mięso będzie zbyt suche. Najlepiej się do tego nadają szczypce kuchenne. Po ugotowaniu trzymaj mięso na ciepłym miejscu a do tłuszczu, który został na patelni dodaj smietane i dopraw solą. Możesz też dodać trochę pieprzu. Chwile sos gotuj. Gdy zgęstnieje, polej nim steki.
Porady dotyczące przepisu
Steki są zwykle podawane z pieczonymi ziemniakami lub frytkami, ale mogą być podawane także z warzywami, sałatką, chlebem lub innym białym pieczywem.
Redaktor naczelny2009-04-04