Sernik gotowany
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Ser dobrze rozgnieść widelcem (lub zemleć), włożyć do rondla, dodać masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko dobrze wymieszać (można zmiksować minimikserem). Podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż masa zrobi się całkiem rzadka. Wówczas, nadal mieszając, stopniowo dosypywać budyń. Podgrzewać dalej (mieszając), aż z masy będą się wydobywać "bąbelki" powietrza. Wówczas odstawić z ognia. Dno tortownicy wyłożyć pokruszonymi herbatnikami (lub biszkoptami) wylać na to masę serową, przestudzić. Kiedy wystygnie - wstawić do lodówki, aby dobrze się ścięło. Zimny wyjąć z tortownicy.
Porady dotyczące przepisu
Można do masy serowej dodać przeróżne bakalie (skórka pomarańczowa smażona, drobno posiekana, rodzynki, siekane orzechy). Gotowy sernik można polukrować lub polać polewą kakaową (taką jak do mazurków).
Czerwona.Papryczka2012-09-26