![<span class="translation_missing" title="translation missing: pl.missing">Missing</span>](https://srecepty.pl/assets/missing/images/full-29abcf002a147001d256577204205f4a5a492a30f1c7ae79cf630287b2632efd.jpg)
Boeuf Strogonoff - współczesny
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki, szybko obrumienić na patelni na rozgrzanym oleju (mniej) z dodatkiem masła (więcej). Rumiane mięso przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić aż będzie miękkie. Wówczas dusić jeszcze chwilę bez przykrycia, aby płyn, w którym się mięso dusiło całkiem odparował. Odstawić z ognia. Pieczarki umyć pod bieżącą wodą, drobno poszatkować, obrumienić na tłuszczu - jak wyżej. Dodać do mięsa. Mięso i pieczarki posolić lekko i popieprzyć. Ogórek drobniusieńko posiekać i dodać do rondla. Oczyszczoną, małą cebulę zetrzeć do rondla na drobnej tarce - nie za dużo, tak, aby był to tylko "chuch" cebuli. Przygotować sos: Wlać do garnka śmietanę, wymieszać dokładnie z mąką, żeby nie było grudek, dodać koncentrat pomodorowy, wlać bulion i wymieszać. Zalać sosem mięso i pieczarki, postawić na ogień i zagotować. Podawać jako gorącą przekąskę dla gości z bułką lub jako danie obiadowe z pólfrancuskimi kluseczkami i zieloną sałatą.
Czerwona.Papryczka2012-09-26