Boeuf Strogonoff - współczesny
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki, szybko obrumienić na patelni na rozgrzanym oleju (mniej) z dodatkiem masła (więcej). Rumiane mięso przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić aż będzie miękkie. Wówczas dusić jeszcze chwilę bez przykrycia, aby płyn, w którym się mięso dusiło całkiem odparował. Odstawić z ognia. Pieczarki umyć pod bieżącą wodą, drobno poszatkować, obrumienić na tłuszczu - jak wyżej. Dodać do mięsa. Mięso i pieczarki posolić lekko i popieprzyć. Ogórek drobniusieńko posiekać i dodać do rondla. Oczyszczoną, małą cebulę zetrzeć do rondla na drobnej tarce - nie za dużo, tak, aby był to tylko "chuch" cebuli. Przygotować sos: Wlać do garnka śmietanę, wymieszać dokładnie z mąką, żeby nie było grudek, dodać koncentrat pomodorowy, wlać bulion i wymieszać. Zalać sosem mięso i pieczarki, postawić na ogień i zagotować. Podawać jako gorącą przekąskę dla gości z bułką lub jako danie obiadowe z pólfrancuskimi kluseczkami i zieloną sałatą.
Czerwona.Papryczka2012-09-26