Kurczak pijany rumem
Trudność
Czas przygotowania
40min
Czas gotowania
1g 0min
Całkowity czas
1g 40min
Porcja
Nutritions
0
Kalorii
0.0g
Cukrów
0.0g
Tłuszczy
0.0g
Białek
Dodać do księgi kucharskiej
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Udka z kurczaka posól, popieprz i ułóż na blasze blisko siebie. Każdy kawałek podlej łyżką rumu. Poczekaj 20 minut, żeby rum dobrze wsiąkł. Obróć kurczaka i poczekaj dalszych 20 minut.
Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni podgrzej oliwę i obsmażaj cebulę, aż będzie miękka i nabierze złocistej barwy. Obsmażoną cebulę przełóż na blachę z udkami. Podlej wodą (lub bulionem), dodaj suszony czosnek i piecz w temperaturze 200°C około 30 minut.
Po 30 minutach obróć kurczaka, nakłuj widelcem w kilku miejscach i jeszcze raz każdy kawałek podlej łyżką rumu. Piecz około 15 – 20 minut, aż powierzchnia nabierze złocisto-brązowej barwy.
Porady dotyczące przepisu
Pijanego kurczaka podawaj z gotowanym ryżem lub ziemniakami.
Redaktor2013-06-16