These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Kurczak pijany rumem

Trudność Czas przygotowania
40min
Czas gotowania Całkowity czas Porcja
1g 0min 1g 40min
Nutritions
0 Kalorii 0.0g Cukrów 0.0g Tłuszczy 0.0g Białek

Przygotowanie

Udka z kurczaka posól, popieprz i ułóż na blasze blisko siebie. Każdy kawałek podlej łyżką rumu. Poczekaj 20 minut, żeby rum dobrze wsiąkł. Obróć kurczaka i poczekaj dalszych 20 minut.

Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni podgrzej oliwę i obsmażaj cebulę, aż będzie miękka i nabierze złocistej barwy. Obsmażoną cebulę przełóż na blachę z udkami. Podlej wodą (lub bulionem), dodaj suszony czosnek i piecz w temperaturze 200°C około 30 minut.

Po 30 minutach obróć kurczaka, nakłuj widelcem w kilku miejscach i jeszcze raz każdy kawałek podlej łyżką rumu. Piecz około 15 – 20 minut, aż powierzchnia nabierze złocisto-brązowej barwy.

Bulb Porady dotyczące przepisu

Pijanego kurczaka podawaj z gotowanym ryżem lub ziemniakami.


Dodać do pinteresta
Redaktor

2013-06-16, Przepis odwiedzony: 1114x


Dodać recenzję
Dodać komentarz

Facebook komentarze