Legumina z mrożonych truskawek (lub malin)
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Formę na babkę lub rondelek wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć na niej dno i boki biszkoptami (mogą być małe, okrągłe). Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek i cukru ubić kogel-mogel. Z białek - sztywną pianę. Truskawki - zmiksować. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a kiedy spęcznieje - rozpuścić w jak najmniejszej ilości gotowanej gorącej wody. Jeśli zamiast truskawek dodajemy kakao - to sparzyć je niewielką ilością wrzątku (nabierze koloru). Do kogla-mogla dodać albo przetarte truskawki, albo sparzone kakao i dalej ubijać (miksować), potem sztywną pianę z białek, a na końcu (nadal ubijając) wlewać żelatynę. Gotową masę wlać, na biszkopty do formy i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby masa stężała. Wyłożyć następnie na talerz, ubrać kremem i owocami.
Czerwona.Papryczka2012-09-26