Bezy
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Ubić białka na sztywną pianę, wsypać 40dkg cukru i dalej ubijać, aż kryształki cukru rozbiją się i masa będzie gładka. Zrobić z papieru pergminowego kornet, włożyć do niego ubitą masę, uciąć nożem koniec kornetu i wyciskać okrągłe ciasteczka w kształcie kapelusza grzyba na tortownicę lub blachę wyłożoną pergaminem wysypanym niezbyt gęsto cukrem pudrem. Suszyć w piecu (nie bardzo gorącym) 2 do 3 godzin. Po wysuszeniu zdjąc ciasteczka z pergaminu i łączyć po 2 sztuki, przekładając kremem.
Przyrządzanie kremu: Żółtka z cukrem włożyć do rondelka, wstawić w drugi rondelek z gotującą wodą i mieszać, aż się masa zaparzy. Następnie wyjąc rondelek na podstawkę i mieszać dalej, aż do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, wmieszać cukier waniliowy i połączyć z masą przez dokładne wymieszanie. Przekładać ciastka.
Porady dotyczące przepisu
Piany nie należy ubijać w aluminiowym naczyniu.
Czerwona.Papryczka2012-09-26