These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader
Asafoetida

Asafoetida

Kolejna nazwa

čertovo lejno, Ferula asafoetida

Wykorzystanie w kuchni

Díky hroznému zápachu čerstvé asafoetidy ji nemůžeme označit za surovinu zvyšující hodnotu potravin, ale po smažení (a v malé dávce) pryskyřce se chuť stává spíš příjemnou, hlavně pro chuťové pohárky na západě. Jinak nazývaná “prášková asafoetida” je pryskyřice smíchaná s rýžovou moukou a proto je méně výrazné chuti, ale snadněji se používá.

Porady

Worcestershire sauce obsahuje poměrně velké množství čertova lejna, tak se dá nahradit několika kapkami worcestru.

 

 

Zdroj obrázku: http://www.ayurvedaclinic.eu

Fotogaleria

Dodać własną fotografię
Sery - fakty i ciekawostki

Sery - fakty i ciekawostki

Twardy lub miekki, nieraz z pleśnią i często bardzo dojrzały - mowa o serze. Już starodawni pasterze wiedzi...
Śniadanie to podstawa

Śniadanie to podstawa

Energię oraz dobry nastrój zapewni ci odpowiednio zbilansowane śniadanie. Pierwszy posiłek powinien zawiera...
Jedzenie, które ochłodzi Twój organizm

Jedzenie, które ochłodzi Twój organizm

Tegoroczne lato jest wyjątkowo ciepłe i upalne dni są dla nas coraz bardziej męczące. Przeczytaj, które pok...
Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska – to nadzwyczajne połączenie pysznych potraw ze zdrowym odżywianiem się. Kuchnia ...
Lato pełne owoców

Lato pełne owoców

Lato to pora strojów kąpielowych, lodów, zimnych napojów i owoców. Ale tylko jedna z powyżej wymienionych r...

Dodać komentarz

Facebook komentarze