These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Recipes with ingredient Mascarpone

Tiramisu

Tiramisu

4 żółtka, 500 g Mascarpone, 4 łyżki cukru, 1 łyżka skórki cytrynowej, 400 ml kawy (espresso), 50 ml Brandy, 200 g podłużnych biszkoptów , 2 łyżki kakao

Żółtka ubij z cukrem. Dodaj mascarpone i skórkę startą z jednej cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotuj większe (szklane) naczynie. Możesz użyć także formy żaroodpornej. W miseczce wymieszaj espresso z brandy. Zanurzaj w tym szybko połowę...

Beziki cytrynowe

Beziki cytrynowe

3 białka, 150 g cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, Krem cytrynowy: 2 żółtka, 100 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 cytryny (do wyciśnięcia soku), 1 łyżka Mascarpone, 50 g masła

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodaj sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijaj. Przełóż pianę do rękawa cukierniczego i wyciskaj beziki na blachę. Po...

Letni tort z owocami

Letni tort z owocami

biszkopt: 8 jajek, 300 g cukru, 70 g mąka ziemniaczanej, 180 g mąki pszennej, krem: 250 g jogurtu sojowego (waniliowego), 300 ml śmietany, 1 laska wanilii, 40 g cukru pudru, 3 opakowania żelatyny, 600 g truskawek, 250 g mascarpone, pończ: sok z 1 cytryny, sok z 1 pomarańczy, 100 ml pomarańczowego likieru, masa do posmarowania tortu:500 ml śmietany kremówki, 2 łyżka cukiru pudru, na wierzch. 500 g owoców (truskawki, borówki, maliny,...)

Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, żółtka i przesianą mąkę, dokładnie wszystko miksując. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę do formy. Piecz w temperaturze 180°C około 60-70 minut. Upieczony biszkopt wyjmij...