These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader
Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe

Trudność Czas przygotowania
45min
Czas gotowania Całkowity czas Porcja
30min 1g 15min
Nutritions
1920 Kalorii 1.0g Cukrów 37.0g Tłuszczy 54.0g Białek

Przygotowanie

Jaja powinny być w temperaturze pokojowej, więc przygotuj je z wyprzedzeniem. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj 120 g cukru pudru, torebkę cukru waniliowego i 2 łyżki gorącej wody i wymieszaj aż cukier się rozpuści tworząc lekką piankę. Z białek ubij półtwardy śnieg, dodaj pozostałe 80 g cukru i ubij. Śnieg bardzo delikatnie wymieszaj do piany z żółtek i wymieszaj z mąką. Wlej do przygotowanej formy i piecz 30 minut w temperaturze 180 ° C.

Jeżeli chcesz ciasto poziomo podzielić, lekko go nakrój nóżem wokół krawędzi, weź nić, umieścij ją w wycięciach, przekręć koncówki nici i ciągnięciem ciasto przekrój.

Bulb Porady dotyczące przepisu

Rozgrzej piekarnik z wyprzedzeniem, zeby do niego umieścić gotowe ciasto zaraz po ukończeniu przygotowań, w przeciwnym razie ci może puszyste ciasto oklapnąć. Podobnie może się zdarzyć, jeśli otworzysz piekarnik w ciągu pierwszych 15 minut pieczenia.


Redaktor naczelny

2009-04-10, Przepis odwiedzony: 17024x


Dodać recenzję
Dodać komentarz

Facebook komentarze