Ciasto biszkoptowe
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Jaja powinny być w temperaturze pokojowej, więc przygotuj je z wyprzedzeniem. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj 120 g cukru pudru, torebkę cukru waniliowego i 2 łyżki gorącej wody i wymieszaj aż cukier się rozpuści tworząc lekką piankę. Z białek ubij półtwardy śnieg, dodaj pozostałe 80 g cukru i ubij. Śnieg bardzo delikatnie wymieszaj do piany z żółtek i wymieszaj z mąką. Wlej do przygotowanej formy i piecz 30 minut w temperaturze 180 ° C.
Jeżeli chcesz ciasto poziomo podzielić, lekko go nakrój nóżem wokół krawędzi, weź nić, umieścij ją w wycięciach, przekręć koncówki nici i ciągnięciem ciasto przekrój.
Porady dotyczące przepisu
Rozgrzej piekarnik z wyprzedzeniem, zeby do niego umieścić gotowe ciasto zaraz po ukończeniu przygotowań, w przeciwnym razie ci może puszyste ciasto oklapnąć. Podobnie może się zdarzyć, jeśli otworzysz piekarnik w ciągu pierwszych 15 minut pieczenia.
Redaktor naczelny2009-04-10