These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Recipes with ingredient Zioła prowansalskie

Schab nadziewany porem

Schab nadziewany porem

kotlet schabowy, szynka, boczek wędzony, cebula, masło, brokuły, porek, mąka gładka, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bulion warzywny, 1 kg schab, 20 dkg szynki, 20 dkg boczku wędzonego, 2 cebule, 1 łyżka masła, 1 opakowanie mrożonych brokułów, 3 pory, 1 łyżka mąki, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bulion do podlewania

Boczek, szynkę i cebulę posiekać w kostkę, obsmażyć na maśle. Brokuły zagotować, po wystudzeniu zmiksować. Dodać do boczku i szynki, obsypać mąką, wymieszać. Pory obrać, zblanszować. Mięso rozbić, uformować prostokąt. Na schabie ułożyć brokuły wym...

Kurczak z brandy

Kurczak z brandy

4 piersi z kurczaka, 2 łyżki masła, 1 szczypta soli, 1 szczypta białego pieprzu, 1 ząbek czosnku, 100 ml Brandy, 200 ml bulionu drobiowego, 8 kasztanów jadalnych, 4 plasterek boczku wędzonego, zioła prowansalskie (lub inne)

Kasztany gotuj w nieosolonej wodzie przez 1,5 godziny. Kurczaka natrzyj solą pieprzem. Podsmaż mięso na maśle z obu stron na złoty kolor. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Rognieć czosnek i ...

Krem z porów z klopsikami

Krem z porów z klopsikami

porek, masło, bulion warzywny, czosnek, śmietana, mielone wieprzowe mięso, jajka, musztarda, bułka tarta, olej roślinny, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie, 4 pory, 1 łyżka masła, 1 l bulionu warzywnego, 1 roztarty ząbek czosnku, 100 ml śmietany, 30 dkg mielonego mięsa, 1 jajko, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki bułki tartej, olej, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie

Białe części porów pokroić w plasterki, zeszklić na maśle. Zalać bulionem i zagotować. Odstawić z ognia, przecedzić (bulion zachować). Pory zmiksować i dodać do wywaru. Do ostudzonej zupy dodać śmietanę, ponownie podgrzać. Doprawić czosnkiem, solą...

Domowe steki  z cebulą

Domowe steki z cebulą

stek wołowy, cebula, mąka gładka, olej roślinny, wino czerwone, Sos pieczeniowy w torebce, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie, 4 steki wołowe, 5 cebul, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina, 1 sos pieczeniowy w torebce, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie

Cebule obrać i pokroić w plasterki. Obsypać je mąką i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule wyjąć i osuszyć, olej pozostawić na patelni. Steki umyć, osuszyć. Natrzeć papryką, solą, pieprzem. Usmażyć je na oleju pozostałym po cebuli, w...

Zapiekanki z szynką parmeńską

Zapiekanki z szynką parmeńską

8 bułek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżeczki ziół prowansalskich, 8 plasterków szynki parmeńskiej, 1 opakowanie Mozzarelli (lub innego sera), 2 ząbki czosnku, 1 pomidor

Rozgnieć czosnek i posmaruj nim kromki bułek. Posyp je ziołami i lekko polej oliwą z oliwek. Na każdą kromkę nałóż szynkę parmeńską i plasterki mozzarelli. Wierzch posyp resztą ziół prowansalkich i na każdą kromkę połóż plasterek pomidora. Bułki p...