These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Recipes with ingredient Sól

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

brambory, sůl, Vegeta, máslo, 2 kg ranných brambor, 2 lžíce soli, 2 lžíce vegety, 200 g másla

Obrane, pokrojone na kawałki ziemniaki wymieszaj z przyprawami jeszcze póki są mokre. Następnie rozłóż je na masłem wysmarowanej blasze. Piecz około 20 minut w temperaturze 200 ° C, a następnie ziemniaki krótko zamieszaj, aby nie były suche. Piec ...

Pieczone ziemniaki w piekarniku

Pieczone ziemniaki w piekarniku

brambory, olivový olej, pažitka, sůl, 0,5 kg brambor, 1 lžíce olivového oleje, troška pažitky, sůl

Ziemniaki pokrój wzdłuż na ćwiartki i rozprowadź na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Umieścij w gorącym piekarniku do 220 stopni. Piecz około 45 minut. Ziemniaki podawaj na ciepło, przyozdób drobno posiekanym szcz...

Stek wołowy na kolorowym pieprzu

Stek wołowy na kolorowym pieprzu

hovězí biftek, máslo, pepř, smetana, sůl, 4 hovězí bifteky, 30 g másla, čerstvě namletý barevný pepř, 250 g smetany, sůl

Steki wołowe umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Do rozklepania mięsa użyj stawów rąk, które nie naruszają jego strukturę. Posyp zgniecionym pieprzem, ale nie sól! Na patelni rozgrzej masło i smaż steki po obuch stronach. Jeżeli lubisz krwiste ste...

Prawdziwy gulasz węgierski

Prawdziwy gulasz węgierski

hovězí přední, sůl, pepř, cibule, brambory, rostlinný olej, paprika - koření, paprika - koření, kmín, feferonka, hovězí bujón, rajčatový protlak, 800 g hovězího předního, sůl, čerstvě mletý pepř, 800 g cibule, 1 velká brambora, 4 lžíce oleje, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce pálivé papriky, 1/2 lžičky kmínu, kousek sušené feferonky, 1/2 l hovězího bujón, 1 rajčatový protlak

Umyte mięso ususz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj sól i pieprz. Obrane cebule nakrój na plasterki i ziemniaki na kosteczki. Rozgrzej olej i usmaż na nim cebule, aż się zeszkli. Dodaj mięso i ponownie smaż. Stopniowo doda...

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

rajčatový protlak, cibule, hladká mouka, máslo, masox, smetana, sůl, pepř, oregano, těstoviny, voda, 150 g rajčatového protlaku, 1 střední cibule, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce másla, 1 kostka masoxu, 1 dcl smetany, sůl, pepř, oregano, 1 hrst těstovin nebo rýže, 1,5 l vody

Obierz cebulę i drobno posiekaj. W rondelku stop masło i smaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj mąke i mieszając otrzymasz zasmażkę. Wszystko zalej wodą, dodaj masox, wymieszaj i gotuj przez około 20 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, śmietanę, sól i ...

Kapuśniak z kiełbasą

Kapuśniak z kiełbasą

kyselé zelí, ostravská klobása, bobkový list, kmín, pepř, sůl, sádlo, hladká mouka, cibule, paprika - koření, 300 g kyselého zelí, 250 g ostravské klobásy, bobkový list, kmín, pepř, sůl, 30 g sádla, 20 g hladké mouky, 1 cibule, mletá sladká paprika

Posiekaj kapustę i kiełbasę, włoż do garnka i dodaj liść laurowy, kminek, pieprz i gotowuj. Tymczasem rozgrzej smalec, posiekaj drobno cebulę i usmaż ją. Dodaj mąkę i mieszając uzyskasz zasmażkę.Do zasmażki dodaj mieloną papryką. Wlej trochę wody,...

Sałatka z rukoli

Sałatka z rukoli

rukola, polníček, rajče, mrkev, okurka, olivový olej, bazalka, sůl, plnotučná hořčice, 1 balení rukoly, 2 hrsti polníčku, 2 větší rajčata, 3 mrkve, 1/2 salátové okurky, 2 lžíce olivového oleje, troška čerstvé nebo sušené bazalky, 1/2 lžičky soli, 1 lžička plnotučné hořčice

Rukolę i roszponki opłukać i wsypać do miski. Pomidory pokroić na osiem części, ogórkę na bardzo cienkie plasterki. Marchewki nastrugać na grubo. Wszystko pomieszać i polać przygotowanym sosem z oliwy, musztardy, soli i bazyli. Dodaj, jeżeli chce...

Stek wieprzowy

Stek wieprzowy

vepřová panenka, rostlinný olej, sůl, pepř, citrónová šťáva, sojová omáčka, hladká mouka, voda, 500 g vepřové panenky, 4 lžíce rostlinného oleje, sůl, 1 lžíce pepře čtyř barev, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce hladké mouky, 500 ml vody

Pozbądź wieprzowine ścięgien, tłuszczu, pokrój na 4 plastry i troche rozklep. Mięso dopraw solą, posyp pieprzem i skrop cytryną. Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso i szybko smaż po obu stronach do brązowego koloru. Wlej 200 ml wody, skrop sosem...

Gęś św. Marcina z czerwoną kapustą

Gęś św. Marcina z czerwoną kapustą

husa, jablko, cibule, sůl, kmín, petržel, červené víno, červené zelí, 1 husa, 4 větší jablka, 3 velké cibule, sůl, drcený nebo mletý kmín, 2 hrsti nasekané petrželové natě, 0,5 l červeného vína, 1 hlávka červeného zelí

Oczyść gęś z pozostałych piór i sierści. Najlepiej resztki spalić (na piecu lub zapalniczką kuchenną). Wyciągnij nerki, które wraz z gęsiom dokładnie umyj. Utnij gęsi skrzydła w stawach, odkrój nadmiar tłuszczu i szyję. Dopraw wszystko solą i kmin...

Czerwona kapusta do kaczki lub gęsi

Czerwona kapusta do kaczki lub gęsi

červené zelí, červené víno, jablko, sůl, kmín, anglická slanina, 1 hlávka červeného zelí, 0,5 l červeného vína, 1 jablko, sůl, mletý nebo drcený kmín, 10 dkg na kostičky nakrájené anglické slaniny

Czerwoną kapustę posiekaj na drobno i dodaj starte (obrane i wydrążone) jabłka. Dolej wino i trochę wody. Dopraw solą oraz kminkiem i możesz gotować. Gdy kapusta jest miękka, spróbuj ponownie przyprawić solą lub kminkiem a dla lepszego smaku i dod...

Dressing jogurtowy

Dressing jogurtowy

bílý jogurt, slunečnicový olej, ocet, polotučná hořčice, sůl, pepř, 4 lžíce bílého jogurtu, 2 lžičky slunečnicového oleje, lžička octa, lžička hořčice, špetka soli, špetka pepře

W misce wymieszać olej i ocet żeby były dobrze przemieszane. Następnie dodać musztardę, wymieszać ponownie i ostatecznie dodać jogurt i dosmakować.

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

mąka półgruba, proszek do pieczenia, kakao, przyprawy do piernika, sól, oliwa z oliwek, cukier kryształ, jajka, waniliowa esencja, cukinia, orzechy laskowe, czekolada do gotowania, śmietana do ubijania, 350 g mąki półgrubej, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 50 g kakaa, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżeczka soli, 175 ml oliwy z oliwek, 200 g cukru kryształ, 3 jajka, 2 łyżeczki waniliowej esencji, 2 średnie cukinie grubo pokrojone, 150 g orzechów laskowych grubo posiekanych, Lukier: 200 g czekolady do gotowania, 100 ml śmietany do ubijania

W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W drugiej misce wymieszaj olej, esencję waniliową, cukier oraz jajka. Trochę ubij. Ostrożnie dodaj cukinią i delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp posiekane orzechy laskowe. Całą...

Sznycle z indyka z cebulką

Sznycle z indyka z cebulką

pierś z indyka, olej słonecznikowy, sól, pieprz, cebula, czosnek, ketchup, przyprawy płynne do zupy, skrobia kukurydziana, musztarda półtłusta, sos sojowy, 200 g cienkich sznycli z piersi indyka, 2 łyżeczki oleju słonecznikowego, sól, pieprz, 1 ks cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka przyprawy do zupy, 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej, 1 łyżeczka musztardy półtłustej, 1 łyżeczka sosu sojowego

Cienkie sznycle naklep, dopraw solą i pieprzem. Obraną cebulę nakrój na wieksze kosteczki i czosnek zetrzyj na tarce. W misce z pokrywką wymieszaj olej, keczup, przyprawy do zupy, cebule, czosnek oraz mięso. Zostaw w chłodnym miejscu do drugiego d...

Zrazy zwijane

Zrazy zwijane

wołowe mięso, słonina angielska, bułka, ogórki sterylizowane, cebula, sól, pieprz, grzyby, smalec, 60 dkg wołowiny bez kości, 5 dkg słoniny, kawałek bułki, 1 kwaszony ogórek, 1 cebula, sól, pieprz, 1-2 suszone grzyby, trochę smalcu

Mięso pokroić w cienkie plastry, lekko zbić. Ogórek, słoninę i bułeczkę - kroić w cienkie paseczki, cebulę w "piórka". Na każdy plasterek mięsa położyć paseczek bułki, ogórka, słoniny i cebuli. Lekko posolić i popieprzyć. Zwinąć mieso w roladkę, s...

Boeuf Strogonoff - współczesny

Boeuf Strogonoff - współczesny

wołowe mięso, Pieczarki, śmietana, mąka gładka, bulion drobiowy, ogórki sterylizowane, cebula, sól, pieprz, masło, olej roślinny, 500 g wołowego mięsa bez kości, 500 g pieczarek, 0,5 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, 1 szklanka bulionu z kostek rosołowych, 0,5 ogórka konserwowego, 1 cebula, sól, pieprz, masło, olej

Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki, szybko obrumienić na patelni na rozgrzanym oleju (mniej) z dodatkiem masła (więcej). Rumiane mięso przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić aż będzie miękkie. Wówczas dusi...

Kurczak w sosie

Kurczak w sosie

kurczak, główkowa kapusta, cebula, pietruszka, bulion drobiowy, wódka, mąka gładka, woda, słodka śmietana, pieprz, sól, 1 kurczak, 1 główka kapusty włoskiej, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 szklanka bulionu drobiowego, 2 kieliszki wódki ( lub nalewki wytrawnej ), Zagęszczacz: 2 łyżeczki mąki gładkiej, zimna woda, 0,5 szklanki słodkiej śmietany, pieprz, sól

Na tłuszcz kładziemy posiekaną włoską kapustę oraz cebulę i wymieszamy. Na warzywa dodamy kawałki kurczaka i natkę pietruszki. Następnie zalewamy kieliszkami wódki i 1 szklanką bulionu. Gotujemy pod pokrywką około godziny. Po ugotowaniu kawałki ku...

Omlet

Omlet

jajka, mąka gładka, sól, cukier, olej roślinny, 2 jajka, 2 łyżki mąki gładkiej, sól, cukier, olej lub tłuszcz

Oddzielimy żółtka od białek. Białka ubijemy w misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy troszeczkę cukru. Do ubitego białka dodajemy żółtka, mąkę i troszeczkę posolimy. Ostrożnie wymieszamy na jednolitą masę. Rozgrzejemy 1 dkg tłuszczu ...

Ryba w smietanie

Ryba w smietanie

ryba słodkowodna, śmietana, Pieczarki, mąka gładka, sól, masło, olej roślinny, dowolna ryba słodkowodna, 1 szklanka śmietany, 20-30 dkg pieczarków, trochę mąki, sól, masło, olej

Oczyszczone ryby podzielić na porcje, umyć, oczyścić, lekko posolić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, dodać kawałek masła, a kiedy się stopi - smażyć kawałki ryby szybko rumieniąc z obu stron na złoty kolor. Rumiane przekładać do płaskie...

Jaja  faszerowane serem

Jaja faszerowane serem

jajka, ser twardy, majonez, cebula, sok z cytryny, pietruszka, sól, pieprz, 4 jajka ugotowane na twardo, 15 dkg sera żółtego w kawałku, 3 łyżki majonezu, 1 cebula, sok z połówki cytryny, 1 natka pietruszki, sól, pieprz

Obrać jaja i przekroić wzdłuż na pół. Ser zetrzeć na tarce, cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać. Z jaj wyjąc żółtka, utrzeć z majonezem, serem, natką pietruszki i cebulą. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Farszem napełnić połówki b...

Jaja z farszem szpinakowo - tuńczykowym

Jaja z farszem szpinakowo - tuńczykowym

kurze jaja, miękki twaróg, szpinak, tuńczyk, czosnek, majonez, sól, pieprz, szczypiorek, zielone oliwki, 6 jaj ugotowanych na twardo, 10 dkg białego sera, 5 łyżek podsmażonego szpinaku, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 2 ząbki czosnku, majonez, sól, pieprz, szczypiorek, oliwki

Jaja obrać, przekroić na poł, wydrążyć żółtka. Tuńczyka osączyć, rozdrobnić widelcem, utrzeć z serem, szpinakiem, posiekanym szczypiorkiem i żółtkami. Farsz doprawić roztartym czosnkiem , solą i pieprzem. Dokładnie utrzeć z majonezem na gładką mas...

Rolada z żółtego sera

Rolada z żółtego sera

ser twardy, kurze jaja, Pieczarki, ser topiony, ogórki sterylizowane, papryka, pieprz, sól, olej roślinny, koper, 50 dkg żółtego sera w kawałku, 3 jaja, 30 dkg pieczarków, 2 serki topione, 2 kiszone ogórki, 1 czerwona papryka, pieprz, sól, olej do smażenia, koper

Przygotować farsz pieczarki pokroić i podsmażyć. Jaja ugotować na twardo i posiekać na drobno. Ogórki paprykę i serki topione pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać z koperkiem. Ser umieścić w woreczku, spiąć klipsem lub związać. Włożyć do gar...

Makaronowa sałatka z tuńczykiem

Makaronowa sałatka z tuńczykiem

makarony, tuńczyk, brokuły, kukurydza, kurze jaja, oliwa z oliwek, sól, pieprz, 1,5 szklanki makaronu kokardki, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 opakowanie mrożonych brokułów, 1 puszka kukurydzy, 3 jaja, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Makaron gotować 10 - 12 minut - w trakcie gotowania dodać 1 łyżkę oleju. Odcedzić i wystudzić. Brokuły włożyć do gotującej się, osolonej wody na około 10 minut, osączyć i ostudzić. Jaja ugotować na twardo, obrać. Tuńczyka rozdrobnić widelcem, kuku...

Ziemniaczana tarta z białą kiełbasą

Ziemniaczana tarta z białą kiełbasą

ziemniaki, kiełbasa, cebula czerwona, cebula, ser twardy, śmietana, masło, żółtko, czosnek, sól, pieprz, orzecz muszkatołowy, bułka tarta, 1 kg ziemniaków, 50 dkg białej kiełbasy, 2 cebule czerwone, 2 cebule biale, 20 dkg żółtego seru w kawałku, 200 ml śmietany, 0,5 kostki masła, 2 żółtka, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bułka tarta

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na maśle (łyżkę masła zostawić do posmarowania formy). Kiełbasę obrać, pokroić w kawałki. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z roztrzep...

Sałatka z fasolki szparagowej z serem

Sałatka z fasolki szparagowej z serem

fasola szparagowa, ser twardy, cebula, ogórki sterylizowane, jabłko, majonez, oliwa z oliwek, ocet, cukier puder, czosnek, sól, pieprz, mielona papryka, 2 opakowania mrożonej fasoli szparagowej, 30 dkg żółtego sera w kawałku, 3 cebule, 4 ogórki konserwowe, 3 winne jabłka, 0,5 szklanki majonezu, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki octu winnego, 1 łyżka cukru pudru, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka w proszku

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem na opakowaniu, ostudzić. Ser i jabłka zetrzeć na tarce. Cebule i ogórki konserwowe drobno pokroić. Przygotować sos: majonez wymieszać z oliwą, dodać cukier puder, rozgnieciony czosnek i ubić rózg...

Jajeczne muchomorki dla dzieci

Jajeczne muchomorki dla dzieci

jajka, pomidor, groszek, kukurydza, fasola, sałata, majonez, oliwa z oliwek, sól, pieprz, szczypiorek, 6 jaj ugotowanych na twardo, 3 pomidory, puszka groszku, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, 0,5 główki sałaty, majonez, oliwa z oliwek, sól, pieprz, szczypiorek

Groszek, kukurydzę, fasolę osączyć z zalewy i wymieszać. Polać olejem lub oliwą, doprawić solą i pieprzem. Pomidory przekroić na poł, wydrążyć. Sałatę umyć i porwać na kawałki. Na połmisku rozłożyć sałatę, na nią wyłożyć sałatkę warzyvną. Jaja obr...

: