These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Recipes with ingredient śmietana

Letni tort z owocami

Letni tort z owocami

biszkopt: 8 jajek, 300 g cukru, 70 g mąka ziemniaczanej, 180 g mąki pszennej, krem: 250 g jogurtu sojowego (waniliowego), 300 ml śmietany, 1 laska wanilii, 40 g cukru pudru, 3 opakowania żelatyny, 600 g truskawek, 250 g mascarpone, pończ: sok z 1 cytryny, sok z 1 pomarańczy, 100 ml pomarańczowego likieru, masa do posmarowania tortu:500 ml śmietany kremówki, 2 łyżka cukiru pudru, na wierzch. 500 g owoców (truskawki, borówki, maliny,...)

Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, żółtka i przesianą mąkę, dokładnie wszystko miksując. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę do formy. Piecz w temperaturze 180°C około 60-70 minut. Upieczony biszkopt wyjmij...

Letni tort z owocami

Letni tort z owocami

biszkopt: 8 jajek, 300 g cukru, 70 g mąka ziemniaczanej, 180 g mąki pszennej, krem: 250 g jogurtu sojowego (waniliowego), 300 ml śmietany, 1 laska wanilii, 40 g cukru pudru, 3 opakowania żelatyny, 600 g truskawek, 250 g mascarpone, pończ: sok z 1 cytryny, sok z 1 pomarańczy, 100 ml pomarańczowego likieru, masa do posmarowania tortu:500 ml śmietany kremówki, 2 łyżka cukiru pudru, na wierzch. 500 g owoców (truskawki, borówki, maliny,...)

Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, żółtka i przesianą mąkę, dokładnie wszystko miksując. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę do formy. Piecz w temperaturze 180°C około 60-70 minut. Upieczony biszkopt wyjmij...

Makaron zapieczony z grzybami świeżymi

Makaron zapieczony z grzybami świeżymi

250 g makaronu, 500 g grzybów (maślaki, prawdziwki, pieczarki), 1 łyżka masła, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 łyżeczki soli, 1 szczypta pieprzu, 1/2 szklanki bułki tartej , 100 g tartego sera

Grzyby oczyść, umyj, osącz i pokrój w paski. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, włóż grzyby i duś do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem i zagotuj. Makaron...

Kwaśna zupa ogórkowa

Kwaśna zupa ogórkowa

4 większe ogórki kiszone, 1/4 szklanki soku warzywnego (sok z ogórków), 650 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 szklanki śmietany, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 2 łyżki posiekanego koperku, Grzanki: 1 bułka, 1 łyżka masła

Kiszone ogórki zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Posyp je mąką i duś na maśle około 10 minut czas od czasu mieszając. Wlej sok z ogórków i gotuj około 5 minut. Całość zalej bulionem. Dodaj sól i pieprz i gotuj około 30 minut. W między...

Ziemniaczana tarta z białą kiełbasą

Ziemniaczana tarta z białą kiełbasą

ziemniaki, kiełbasa, cebula czerwona, cebula, ser twardy, śmietana, masło, żółtko, czosnek, sól, pieprz, orzecz muszkatołowy, bułka tarta, 1 kg ziemniaków, 50 dkg białej kiełbasy, 2 cebule czerwone, 2 cebule biale, 20 dkg żółtego seru w kawałku, 200 ml śmietany, 0,5 kostki masła, 2 żółtka, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bułka tarta

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na maśle (łyżkę masła zostawić do posmarowania formy). Kiełbasę obrać, pokroić w kawałki. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z roztrzep...

Pieczeń z trzema sosami

Pieczeń z trzema sosami

kotlet schabowy, pietruszka, koper, kurze jaja, ocet winny, majonez, biały jogurt, pomidory w marynacie, ketchup, ogórki kiszone, cebula, ananas, śmietana, kari przyprawa (curry), sól, pieprz, masło, bulion warzywny, 1 schab wieprzowy, 1 natka pietruszki, koper, 2 jaja ugotowane na twardo, 1 łyżka octu winnego, 1/3 szklanki majonezu, 1/3 szklanki naturalneho jogurtu, 1 puszka pomidorów, 3 łyżki ostrego keczupu, 2 ogórki kiszone, 2 cebule, 0,5 puszki ananasa w zalewie, 1 kubeczek gęstej śmietany, 2 łyżeczki przyprawy curry, sól, pieprz, masło, 1 szklanka bulionu warzywnego

Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Piec około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni, podlewając raz na jakiś czas bulionem. Przygotować sosy: a)ZIOŁOWY - natkę pietruszki, koperek...

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

1 1/2 szklanki ryżu, 1 1/2 szklanki wody, 4 jajka, 1 łyżka masła, 150 g szpinaku, 1 łyżka śmietany, 1 natka pietruszki, sól, pieprz, 3/4 łyżki bułki tartej, 100 g smalca (do smażenia)

Ryż wymyj i ugotuj na pół gęsto, dodaj jaja ugotowane na twardo i posiekane. Szpinak przebierz, odciń ogonki, wymyj w kilku wodach, włóż do wrzącej wody (osolonej), ugotuj, odcedź, posiekaj na drobno i dodaj do ryżu. Natkę pietruszki wymyj, drobno...

Ryba w smietanie

Ryba w smietanie

ryba słodkowodna, śmietana, Pieczarki, mąka gładka, sól, masło, olej roślinny, dowolna ryba słodkowodna, 1 szklanka śmietany, 20-30 dkg pieczarków, trochę mąki, sól, masło, olej

Oczyszczone ryby podzielić na porcje, umyć, oczyścić, lekko posolić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, dodać kawałek masła, a kiedy się stopi - smażyć kawałki ryby szybko rumieniąc z obu stron na złoty kolor. Rumiane przekładać do płaskie...

Boeuf Strogonoff - współczesny

Boeuf Strogonoff - współczesny

wołowe mięso, Pieczarki, śmietana, mąka gładka, bulion drobiowy, ogórki sterylizowane, cebula, sól, pieprz, masło, olej roślinny, 500 g wołowego mięsa bez kości, 500 g pieczarek, 0,5 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, 1 szklanka bulionu z kostek rosołowych, 0,5 ogórka konserwowego, 1 cebula, sól, pieprz, masło, olej

Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki, szybko obrumienić na patelni na rozgrzanym oleju (mniej) z dodatkiem masła (więcej). Rumiane mięso przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić aż będzie miękkie. Wówczas dusi...

Krem z porów z klopsikami

Krem z porów z klopsikami

porek, masło, bulion warzywny, czosnek, śmietana, mielone wieprzowe mięso, jajka, musztarda, bułka tarta, olej roślinny, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie, 4 pory, 1 łyżka masła, 1 l bulionu warzywnego, 1 roztarty ząbek czosnku, 100 ml śmietany, 30 dkg mielonego mięsa, 1 jajko, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki bułki tartej, olej, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie

Białe części porów pokroić w plasterki, zeszklić na maśle. Zalać bulionem i zagotować. Odstawić z ognia, przecedzić (bulion zachować). Pory zmiksować i dodać do wywaru. Do ostudzonej zupy dodać śmietanę, ponownie podgrzać. Doprawić czosnkiem, solą...

Kremowa zupa z dyni

Kremowa zupa z dyni

1 kg dyni, 2 ząbki czosnku, 2-3 marchewki, sól, pieprz, 1 łyżka cukru trzcinowego, 200 ml śmietany 36%, 1 garnuszek pestek dyni (suszonych), 1 garść migdałowych płatków, 2 łyżki masła

Obierz marchewki i pokrój je w krążki. Zagotuj. Pokrój miąższ dyni w kostkę. W oddzielnym naczyniu rozpuść masło i smaż oprószoną cukrem dynię przez 2-3 minuty. Odłóż niewielką ilość na bok, a resztę wrzuć do gotujących się marchewek. Duś zupę pod...

Kurczak w sosie curry z brzoskwiniami

Kurczak w sosie curry z brzoskwiniami

2 piersi z kurczaka, 1 szklanka kompotu owocowego (brzoskwiniowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 opakowania śmietany, 1/2 filiżanki mąki pszennej (do zagęszczenia), 1 łyżeczka kari przyprawy (curry), 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli, 1 szczypta mielonej papryki

Kurczaka umyj, posól i pokrój w paseczki. Kawałki kurczaka podsmaż na oleju. Brzoskwinie (z połowy puszki) i cebulę pokrój w kostki. Dodaj rozgnieciony czosnek i zrumień na patelni. Potem wszystko zmiksuj mikserem. Następnie przełóż kurczaka i brz...

Kurczak w sosie pieczarkowym

Kurczak w sosie pieczarkowym

500 g piersi z kurczaka, 2 łyżeczki musztardy prowansalskiej, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 cebula, 400 g Pieczarek, 150 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki musztardy prowansalskiej, 80 ml śmietany 30%

Pierśi z kurczaka umyj, osusz i pokrój na kawałki. Mięso włóż do miski, dodaj łyżkę oleju, 2 łyżeczki musztardy, sól i pieprz i na chwilę odstaw. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją drobno. Pieczarki umyj i pokrój na kawałki lub plasterki. W ...

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

rajčatový protlak, cibule, hladká mouka, máslo, masox, smetana, sůl, pepř, oregano, těstoviny, voda, 150 g rajčatového protlaku, 1 střední cibule, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce másla, 1 kostka masoxu, 1 dcl smetany, sůl, pepř, oregano, 1 hrst těstovin nebo rýže, 1,5 l vody

Obierz cebulę i drobno posiekaj. W rondelku stop masło i smaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj mąke i mieszając otrzymasz zasmażkę. Wszystko zalej wodą, dodaj masox, wymieszaj i gotuj przez około 20 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, śmietanę, sól i ...

Legumina z mrożonych truskawek (lub malin)

Legumina z mrożonych truskawek (lub malin)

jajka, cukier, żelatyna, truskawki, kakao, biszkopty, śmietana, owoce, 6 jajek, 4 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka żelatyny, 0,5 opakowania truskawek, 3 łyżeczki kakao, biszkopty, trochę kremu z bitej śmietany, owoce z kompotu lub konfitury

Formę na babkę lub rondelek wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć na niej dno i boki biszkoptami (mogą być małe, okrągłe). Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek i cukru ubić kogel-mogel. Z białek - sztywną pianę. Truskawki - zmiksować. Żelatynę namoczy...

Zupa krem czosnkowa (po węgiersku)

Zupa krem czosnkowa (po węgiersku)

1 cebula, 2 łyżki masła, 10-12 ząbków czosnku, 1 łyżka mąki gładkiej, 750 ml bulionu warzywnego, 250 ml śmietany, 2 ziemniaki, sok z cytryny, sól, pieprz, chleb (na grzanki), 50 g tartego seru

Cebulę obierz i posiekaj drobno. Ziemniaki pokrój w kostkę. W rondlu podgrzej masło i obsmażaj cebulę, aż będzie miękka i nabierze złocisto-brązowej barwy. Dodaj rozgnieciony czosnek i duś około 5 minut. Dodaj mąkę i lekko zarumień. Przełóż do...

Babka kukurydzana z truskawkami

Babka kukurydzana z truskawkami

1 1/2 szklanki kaszy kukurydzanej, 3 szklanki mleka, 5 łyżek cukru, sól, 300 g truskawek, 3/4 szklanki śmietany

Mleko zagotuj z 2 łyżkami cukru i solą, wsyp kaszę, zamieszaj i ugotuj na wolnym ogniu na płytce ochronnej lub wypiecz w piekarniku. Ugotowaną kaszę wyłóż do formy przejanej wodą i posypanej cukrem, odstaw do ostudzenia. Truskawki wymyj pod bi...

Stek wołowy na kolorowym pieprzu

Stek wołowy na kolorowym pieprzu

hovězí biftek, máslo, pepř, smetana, sůl, 4 hovězí bifteky, 30 g másla, čerstvě namletý barevný pepř, 250 g smetany, sůl

Steki wołowe umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Do rozklepania mięsa użyj stawów rąk, które nie naruszają jego strukturę. Posyp zgniecionym pieprzem, ale nie sól! Na patelni rozgrzej masło i smaż steki po obuch stronach. Jeżeli lubisz krwiste ste...

Kluseczki półfrancuskie

Kluseczki półfrancuskie

jajka, śmietana, mąka gładka, 3 jajka, 0,5 szklanki śmietany, mąka

Wbić do rondla jajka i wlać śmietanę. Chwilę miksować minimikserem, a potem (nadal miksując) wsypywać mąkę. Kiedy ciasto uzyska odpowiednią gęstość - miksować jeszcze chwilę, aż będą się tworzyły pęcherzyki. Na gotujący się, osolony wrątek kłaść ł...

Krem czosnkowy z grzankami

Krem czosnkowy z grzankami

bulion warzywny, czosnek, masło, mąka gładka, śmietana, kajzerka, olej roślinny, sól, pieprz, oregano, pietruszka, 1,5 l bulionu warzywnego, 1 główka czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 100 ml śmietany, 1 kajzerka, olej, sól, pieprz, oregano, 1 natka pietruszki

Czosnek obrać, rozetrzeć. Zrobić zasmażkę: masło stopić dodać mąkę energicznie mieszając. Zdjąć z ognia, powoli wlewać 2 szklanki bulionu, cały czas mieszając. Do zasmażki powoli wlać resztę bulionu, dokładnie wymieszać i chwilę gotować na wolnym ...

Kajaczki

Kajaczki

mąka pszenna, żółtko, śmietana, cukier puder, cukier waniliowy, maliny, 25 dkg mąki pszennej, 12 żółtek, 0,5 l śmietany, 12,5 dkg cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 0,5 kg świeżych malin

Zagnieść żółtka i mąkę, rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i pociąć na kawałki szerokości 6 cm i długości 10 cm. Ułożyć na blasze i piec 10-15 minut. W czasie pieczenia ciasteczka wyginają się w kształcie kajaczków.Po upieczeniu nałożyć we wgłębie...

Trąbki

Trąbki

mąka pszenna, cukier puder, jajka, mleko, cukier waniliowy, migdały, śmietana, 20 dkg mąki, 20 dkg cukru pudru, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 cukier waniliowy, 5 dkg migdałów, 1 szklanka śmietanki

Do rondelka wbić jaja i wyrobić z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać mąkę, mleko i wymieszać. Kłaść ciasto łyżką na wysmarowaną blachę w odstępach 10-15 cm i kształtować cienkie (jak na naleśniki) placuszki. Wstawić do piekarnika. Gdy się trochę ...

Zupa grochowo-porowa ze świeżą miętą

Zupa grochowo-porowa ze świeżą miętą

700 g groszku, 2 pory, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 500 ml bulionu warzywnego, 1/2 cytryny, sól, pieprz, 4 łyżki śmietany 36%, 1/2 pęczka mięty

Oczyść pory z zewnętrznych liści i pokrój w pierścienie. Następnie wrzuć do garnka z rozgrzaną oliwą i smaż na średnim ogniu około 5 minut. Obierz czosnek, wycićnij do porów i zalej bulionem. Dodaj groszek i doprowdź do wrzenia. Zmieszaj ogień i d...

Lody waniliowe

Lody waniliowe

1/3 szklanka cukier puder, 1 laska wanilii, 3/4 szklanki mleka, 3 żółtka, 1 szklanka śmietany

Włóż cukier i laskę wanilii do garnka i zalej mlekiem. Podgrzewaj na małym ogniu. Ubij żółtka i stopniowo dodawaj mleko. Mieszaninę podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, dopóki masa nie zacznie gęstnieć. Odstaw do ostygnięcia. Po wystudzeniu wmie...

Naleśniki z twarogiem i czekoladą

Naleśniki z twarogiem i czekoladą

130 g mąki pszenna, 15 g cukru, 2 jajka, 325 ml mleka, 100 ml śmietany, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka waniliowej esencji, 1 łyżka kakao, 1 1/2 opakowania miękkiego twarogu, 1 opakowanie białego jogurtu, 1 łyżka miodu, 1 opakowanie czekolady do gotowania

Mąkę, sól i cukier wymieszaj w misce. Dodaj jajka, kakao i 100 ml mleka. Następnie ubij wszystko mikserem. Stopniowo dodaj śmietanę i resztę mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto na godzinę. W międzyciasie wymieszaj twaróg z jogurtem ...

: