These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Recipes with ingredient śmietana

Kurczak w sosie pieczarkowym

Kurczak w sosie pieczarkowym

500 g piersi z kurczaka, 2 łyżeczki musztardy prowansalskiej, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 cebula, 400 g Pieczarek, 150 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki musztardy prowansalskiej, 80 ml śmietany 30%

Pierśi z kurczaka umyj, osusz i pokrój na kawałki. Mięso włóż do miski, dodaj łyżkę oleju, 2 łyżeczki musztardy, sól i pieprz i na chwilę odstaw. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją drobno. Pieczarki umyj i pokrój na kawałki lub plasterki. W ...

Naleśniki z twarogiem i czekoladą

Naleśniki z twarogiem i czekoladą

130 g mąki pszenna, 15 g cukru, 2 jajka, 325 ml mleka, 100 ml śmietany, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka waniliowej esencji, 1 łyżka kakao, 1 1/2 opakowania miękkiego twarogu, 1 opakowanie białego jogurtu, 1 łyżka miodu, 1 opakowanie czekolady do gotowania

Mąkę, sól i cukier wymieszaj w misce. Dodaj jajka, kakao i 100 ml mleka. Następnie ubij wszystko mikserem. Stopniowo dodaj śmietanę i resztę mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto na godzinę. W międzyciasie wymieszaj twaróg z jogurtem ...

Kwaśna zupa ogórkowa

Kwaśna zupa ogórkowa

4 większe ogórki kiszone, 1/4 szklanki soku warzywnego (sok z ogórków), 650 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 szklanki śmietany, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 2 łyżki posiekanego koperku, Grzanki: 1 bułka, 1 łyżka masła

Kiszone ogórki zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Posyp je mąką i duś na maśle około 10 minut czas od czasu mieszając. Wlej sok z ogórków i gotuj około 5 minut. Całość zalej bulionem. Dodaj sól i pieprz i gotuj około 30 minut. W między...

Kurczak w sosie curry z brzoskwiniami

Kurczak w sosie curry z brzoskwiniami

2 piersi z kurczaka, 1 szklanka kompotu owocowego (brzoskwiniowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 opakowania śmietany, 1/2 filiżanki mąki pszennej (do zagęszczenia), 1 łyżeczka kari przyprawy (curry), 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli, 1 szczypta mielonej papryki

Kurczaka umyj, posól i pokrój w paseczki. Kawałki kurczaka podsmaż na oleju. Brzoskwinie (z połowy puszki) i cebulę pokrój w kostki. Dodaj rozgnieciony czosnek i zrumień na patelni. Potem wszystko zmiksuj mikserem. Następnie przełóż kurczaka i brz...

Letni tort z owocami

Letni tort z owocami

biszkopt: 8 jajek, 300 g cukru, 70 g mąka ziemniaczanej, 180 g mąki pszennej, krem: 250 g jogurtu sojowego (waniliowego), 300 ml śmietany, 1 laska wanilii, 40 g cukru pudru, 3 opakowania żelatyny, 600 g truskawek, 250 g mascarpone, pończ: sok z 1 cytryny, sok z 1 pomarańczy, 100 ml pomarańczowego likieru, masa do posmarowania tortu:500 ml śmietany kremówki, 2 łyżka cukiru pudru, na wierzch. 500 g owoców (truskawki, borówki, maliny,...)

Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, żółtka i przesianą mąkę, dokładnie wszystko miksując. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę do formy. Piecz w temperaturze 180°C około 60-70 minut. Upieczony biszkopt wyjmij...

Letni tort z owocami

Letni tort z owocami

biszkopt: 8 jajek, 300 g cukru, 70 g mąka ziemniaczanej, 180 g mąki pszennej, krem: 250 g jogurtu sojowego (waniliowego), 300 ml śmietany, 1 laska wanilii, 40 g cukru pudru, 3 opakowania żelatyny, 600 g truskawek, 250 g mascarpone, pończ: sok z 1 cytryny, sok z 1 pomarańczy, 100 ml pomarańczowego likieru, masa do posmarowania tortu:500 ml śmietany kremówki, 2 łyżka cukiru pudru, na wierzch. 500 g owoców (truskawki, borówki, maliny,...)

Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, żółtka i przesianą mąkę, dokładnie wszystko miksując. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę do formy. Piecz w temperaturze 180°C około 60-70 minut. Upieczony biszkopt wyjmij...

Lody waniliowe

Lody waniliowe

1/3 szklanka cukier puder, 1 laska wanilii, 3/4 szklanki mleka, 3 żółtka, 1 szklanka śmietany

Włóż cukier i laskę wanilii do garnka i zalej mlekiem. Podgrzewaj na małym ogniu. Ubij żółtka i stopniowo dodawaj mleko. Mieszaninę podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, dopóki masa nie zacznie gęstnieć. Odstaw do ostygnięcia. Po wystudzeniu wmie...

Makaron zapieczony z grzybami świeżymi

Makaron zapieczony z grzybami świeżymi

250 g makaronu, 500 g grzybów (maślaki, prawdziwki, pieczarki), 1 łyżka masła, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 łyżeczki soli, 1 szczypta pieprzu, 1/2 szklanki bułki tartej , 100 g tartego sera

Grzyby oczyść, umyj, osącz i pokrój w paski. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, włóż grzyby i duś do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem i zagotuj. Makaron...

Lody czekoladowe

Lody czekoladowe

300 ml mleka pełnotłustego, 30 g kakao, 50 g cukru, 150 ml śmietany, 100 g czekolady do gotowania

Mleko wraz z cukrem zagotuj. Dodaj na kawałki rozdrobnioną czekoladę i kakao. Mieszaj bez ognia, aż czekolada całkowicie ztopnieje. Gotową masę zastudź. Ubij śmietanę i wymieszaj ją z czekoladowym kremem. Przełóż do formy i zamrażaj około 4-5 godz...

Lody truskawkowe

Lody truskawkowe

300 g truskawek, 1 opakowanie śmietany, 80 g cukru

Umyj i rozdrobnij na kawałki truskawki. Śmietanę ubij z cukrem. Dodaj truskawki i wszystko razem jeszcze raz ubij. Gotową masę przełóż do formy i zamrażaj przez około 3 godziny.

Pasta twarogowo-łososiowa

Pasta twarogowo-łososiowa

15 dkg miękkego twarogu, 5 łyżek śmietany 18%, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 szczypta mielonej papryki, 1 szczypta bazylii, 1 szczypta soli ziołowej, 1 szczypta pieprzu, 10 dkg ryby morskiej (wędzony łosoś), 1 pęczek szczypiorku

Rozgnieć czosnek. Włóż go do miski razem z twarogiem, śmietaną i polej sokiem z cytryny. Dodaj szczyptę mielonej papryki, bazylii, soli ziołowej i pieprzu. Wszystko razem zmiksuj blenderem. Wędzonego łososia pokrój drobno. Szczypiorek umyj, osusz ...

Zupa grochowo-porowa ze świeżą miętą

Zupa grochowo-porowa ze świeżą miętą

700 g groszku, 2 pory, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 500 ml bulionu warzywnego, 1/2 cytryny, sól, pieprz, 4 łyżki śmietany 36%, 1/2 pęczka mięty

Oczyść pory z zewnętrznych liści i pokrój w pierścienie. Następnie wrzuć do garnka z rozgrzaną oliwą i smaż na średnim ogniu około 5 minut. Obierz czosnek, wycićnij do porów i zalej bulionem. Dodaj groszek i doprowdź do wrzenia. Zmieszaj ogień i d...

Babka kukurydzana z truskawkami

Babka kukurydzana z truskawkami

1 1/2 szklanki kaszy kukurydzanej, 3 szklanki mleka, 5 łyżek cukru, sól, 300 g truskawek, 3/4 szklanki śmietany

Mleko zagotuj z 2 łyżkami cukru i solą, wsyp kaszę, zamieszaj i ugotuj na wolnym ogniu na płytce ochronnej lub wypiecz w piekarniku. Ugotowaną kaszę wyłóż do formy przejanej wodą i posypanej cukrem, odstaw do ostudzenia. Truskawki wymyj pod bi...

Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem

250 g mąki gładkiej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1 szczypta soli, 20 g słoniny, 150 g dżemu, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka cukru pudru

Odmierz mleko, rozbij z jajami, dodaj przesianą mąkę i rozbij starannie, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodaj wodę, sól i dobrze rozmieszaj. Nabij na widelec słoninę i wysmaruj rozgrzaną patelnię, aby dno było lśniące. Małą łyżką wazową nab...

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

1 1/2 szklanki ryżu, 1 1/2 szklanki wody, 4 jajka, 1 łyżka masła, 150 g szpinaku, 1 łyżka śmietany, 1 natka pietruszki, sól, pieprz, 3/4 łyżki bułki tartej, 100 g smalca (do smażenia)

Ryż wymyj i ugotuj na pół gęsto, dodaj jaja ugotowane na twardo i posiekane. Szpinak przebierz, odciń ogonki, wymyj w kilku wodach, włóż do wrzącej wody (osolonej), ugotuj, odcedź, posiekaj na drobno i dodaj do ryżu. Natkę pietruszki wymyj, drobno...

Kremowa zupa z dyni

Kremowa zupa z dyni

1 kg dyni, 2 ząbki czosnku, 2-3 marchewki, sól, pieprz, 1 łyżka cukru trzcinowego, 200 ml śmietany 36%, 1 garnuszek pestek dyni (suszonych), 1 garść migdałowych płatków, 2 łyżki masła

Obierz marchewki i pokrój je w krążki. Zagotuj. Pokrój miąższ dyni w kostkę. W oddzielnym naczyniu rozpuść masło i smaż oprószoną cukrem dynię przez 2-3 minuty. Odłóż niewielką ilość na bok, a resztę wrzuć do gotujących się marchewek. Duś zupę pod...

Surówka z marchewki i pomarańczy

Surówka z marchewki i pomarańczy

3 marchewki, 2 jabłka, 1 pomarańcz, sok z cytryny, cukier (do smaku), 3 łyżki śmietany

Marchewkę i jabłko obierz. Usuń z jabłka pestki. Utrzyj na tarce warzywnej z małym oczkiem. Pomarańcz obierz, usuń białe błonki i także utrzyj. Dodaj odrobinę cukru do smaku i wszystko polej sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj, dodając śmietanę. Pr...

Zupa krem czosnkowa (po węgiersku)

Zupa krem czosnkowa (po węgiersku)

1 cebula, 2 łyżki masła, 10-12 ząbków czosnku, 1 łyżka mąki gładkiej, 750 ml bulionu warzywnego, 250 ml śmietany, 2 ziemniaki, sok z cytryny, sól, pieprz, chleb (na grzanki), 50 g tartego seru

Cebulę obierz i posiekaj drobno. Ziemniaki pokrój w kostkę. W rondlu podgrzej masło i obsmażaj cebulę, aż będzie miękka i nabierze złocisto-brązowej barwy. Dodaj rozgnieciony czosnek i duś około 5 minut. Dodaj mąkę i lekko zarumień. Przełóż do...

Surówka z płatków owsianych

Surówka z płatków owsianych

1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka mleka, 1 1/2 łyżki cukru, 1/2 szklanki śmietany, 100 g owoców (truskawki, maliny, jabłka, banan), sok z cytryny

Surowe płatki owsiane zalaj ciepłym mlekiem na 30 minut, aby napęczniały, po czym dodaj cukier i śmietanę. Owoce umyj, oczyść z szypułek, rozdrobnij, jabłka obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej. Wymieszaj wszystkie składniki razem, dopraw sokiem z ...

Pascha

Pascha

twardy twaróg, masło, żółtko, cukier, cukier waniliowy, śmietana, migdały, rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, kandowane owoce, 1 kg białego tłustego sera, 1/2 kostki masła, 5 żółtek ugotowanych na twardo, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 100 ml śmietany, 1 garść migdałów, 1 garść rodzynek, 1 garść orzechów włoskich, 1 garść skórki pomarańczowej, kandyzowane owoce

Migdały i orzechy sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Rodzynki sparzyć, osączyć. Ser zmielić, rozdrobnić, utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać żółtka, cukier waniliowy i na samym końcu bakalie. Gęste sito wyłoż...

Mus kawowy z kleksem z bitej śmietany

Mus kawowy z kleksem z bitej śmietany

kawa, gorzka czekolada, masło, jajka, cukier, śmietana, cukier, 1 szklanka mocnej aromatycznej kawy, 2 tabliczki ciemnej czekolady, 1/2 kostki masła, 5 jajek, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 kubeczki śmietany kremówki, 3 łyżki cukru

Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej z masłem. Żółtka zmiksować również w gorącej kąpieli z przestudzoną kawą, dodać cukier i czekoladę, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ostudzoną masą. Mus przekładać...

Pieczeń z trzema sosami

Pieczeń z trzema sosami

kotlet schabowy, pietruszka, koper, kurze jaja, ocet winny, majonez, biały jogurt, pomidory w marynacie, ketchup, ogórki kiszone, cebula, ananas, śmietana, kari przyprawa (curry), sól, pieprz, masło, bulion warzywny, 1 schab wieprzowy, 1 natka pietruszki, koper, 2 jaja ugotowane na twardo, 1 łyżka octu winnego, 1/3 szklanki majonezu, 1/3 szklanki naturalneho jogurtu, 1 puszka pomidorów, 3 łyżki ostrego keczupu, 2 ogórki kiszone, 2 cebule, 0,5 puszki ananasa w zalewie, 1 kubeczek gęstej śmietany, 2 łyżeczki przyprawy curry, sól, pieprz, masło, 1 szklanka bulionu warzywnego

Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Piec około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni, podlewając raz na jakiś czas bulionem. Przygotować sosy: a)ZIOŁOWY - natkę pietruszki, koperek...

Krem z porów z klopsikami

Krem z porów z klopsikami

porek, masło, bulion warzywny, czosnek, śmietana, mielone wieprzowe mięso, jajka, musztarda, bułka tarta, olej roślinny, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie, 4 pory, 1 łyżka masła, 1 l bulionu warzywnego, 1 roztarty ząbek czosnku, 100 ml śmietany, 30 dkg mielonego mięsa, 1 jajko, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki bułki tartej, olej, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie

Białe części porów pokroić w plasterki, zeszklić na maśle. Zalać bulionem i zagotować. Odstawić z ognia, przecedzić (bulion zachować). Pory zmiksować i dodać do wywaru. Do ostudzonej zupy dodać śmietanę, ponownie podgrzać. Doprawić czosnkiem, solą...

Krem czosnkowy z grzankami

Krem czosnkowy z grzankami

bulion warzywny, czosnek, masło, mąka gładka, śmietana, kajzerka, olej roślinny, sól, pieprz, oregano, pietruszka, 1,5 l bulionu warzywnego, 1 główka czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 100 ml śmietany, 1 kajzerka, olej, sól, pieprz, oregano, 1 natka pietruszki

Czosnek obrać, rozetrzeć. Zrobić zasmażkę: masło stopić dodać mąkę energicznie mieszając. Zdjąć z ognia, powoli wlewać 2 szklanki bulionu, cały czas mieszając. Do zasmażki powoli wlać resztę bulionu, dokładnie wymieszać i chwilę gotować na wolnym ...

Ziemniaczana tarta z białą kiełbasą

Ziemniaczana tarta z białą kiełbasą

ziemniaki, kiełbasa, cebula czerwona, cebula, ser twardy, śmietana, masło, żółtko, czosnek, sól, pieprz, orzecz muszkatołowy, bułka tarta, 1 kg ziemniaków, 50 dkg białej kiełbasy, 2 cebule czerwone, 2 cebule biale, 20 dkg żółtego seru w kawałku, 200 ml śmietany, 0,5 kostki masła, 2 żółtka, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bułka tarta

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na maśle (łyżkę masła zostawić do posmarowania formy). Kiełbasę obrać, pokroić w kawałki. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z roztrzep...

: