These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Recipes with ingredient Liść laurowy

Kapuśniak z kiełbasą

Kapuśniak z kiełbasą

kyselé zelí, ostravská klobása, bobkový list, kmín, pepř, sůl, sádlo, hladká mouka, cibule, paprika - koření, 300 g kyselého zelí, 250 g ostravské klobásy, bobkový list, kmín, pepř, sůl, 30 g sádla, 20 g hladké mouky, 1 cibule, mletá sladká paprika

Posiekaj kapustę i kiełbasę, włoż do garnka i dodaj liść laurowy, kminek, pieprz i gotowuj. Tymczasem rozgrzej smalec, posiekaj drobno cebulę i usmaż ją. Dodaj mąkę i mieszając uzyskasz zasmażkę.Do zasmażki dodaj mieloną papryką. Wlej trochę wody,...

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

karkówka, tuńczyk, pieprz, sok z cytryny, ocet winny, oliwa z oliwek, sól, majeranek, białe wino, bulion warzywny, cebula, liść laurowy, 1 kg karkówki, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 1 garść ziaren kolorowego pieprzu, sok z 1 cytryny, 2 łyżki octu winnego, 3/4 szklanki oliwy z oliwek, sól, majeranek, Marynata: 1 szklanka półwytrawnego białego wina, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula drobno posiekana, 1 liść laurowy

Mięso opłukać i osuszyć. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zalać nią mięso i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny. Przygotować sos tuńczykowy: tuńczyka osączyć z puszki i rozdrobnić widelcem. Roztrzepać żółtko, wymieszać z sokiem ...

Śliwkowy krupnik

Śliwkowy krupnik

kasza jęczmienna, pierś z kurczaka, bulion warzywny, włoszczyzna, suszone śliwki, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, szczypiorek, 2 woreczki kaszy jęczmiennej, 2 piersi z kurczaka, 2 l bulionu warzywnego, 1 włoszczyzna be kapusty, 1 opakowanie suszonych śliwek, 1 liść laurowy, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, 0,5 pęczka szczypiorku

Śliwki zalać ciepłą wodą, namaczać około 10 minut, a następnie pokroić w plasterki. Włoszczyznę drobno posiekać, obsmażyć na oleju wraz z czosnkiem. Kurczaka pokroić w paski. Włoszczyznę zalać bulionem, dodać kaszę jęczmienną lub pęczak, śliwki, ...