<span class="translation_missing" title="translation missing: pl.missing">Missing</span>

Stek wołowy na kolorowym pieprzu

Trudność

<span class="translation_missing" title="translation missing: pl.full_start">Full Start</span> <span class="translation_missing" title="translation missing: pl.blank_start">Blank Start</span> <span class="translation_missing" title="translation missing: pl.blank_start">Blank Start</span> <span class="translation_missing" title="translation missing: pl.blank_start">Blank Start</span> <span class="translation_missing" title="translation missing: pl.blank_start">Blank Start</span>

Czas przygotowania

5min
Czas gotowania
20min

Całkowity czas

25min

Porcja


Nutritions

220 Kalorii
0.0g Cukrów
24.0g Tłuszczy
0.0g Białek


Przygotowanie

Steki wołowe umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Do rozklepania mięsa użyj stawów rąk, które nie naruszają jego strukturę. Posyp zgniecionym pieprzem, ale nie sól! Na patelni rozgrzej masło i smaż steki po obuch stronach. Jeżeli lubisz krwiste steki (tzn. rare) starczy smażyć tylko 2min z każdej strony. Jeśli wolisz stek średnio dopieczony ( tzn. medium ) to zmniejsz ogień po pierwszej minucie i nadal smaż na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Dobrze wypieczony stek ( tzn. well done ) się smaży 5 minut z każdej strony stopniowo zmniejszając płomień. Steki nie należy przebijać podczas opiekania widelcem, bo rozleje się sok i mięso będzie zbyt suche. Najlepiej się do tego nadają szczypce kuchenne. Po ugotowaniu trzymaj mięso na ciepłym miejscu a do tłuszczu, który został na patelni dodaj smietane i dopraw solą. Możesz też dodać trochę pieprzu. Chwile sos gotuj. Gdy zgęstnieje, polej nim steki.

Porady dotyczące przepisu

Steki są zwykle podawane z pieczonymi ziemniakami lub frytkami, ale mogą być podawane także z warzywami, sałatką, chlebem lub innym białym pieczywem.

dodaj do:
Redaktor naczelny

2009-04-04

Inne przepisy


Dodać recenzję
© 2024, Railsformers s.r.o.