Placek brzoskwiniowy

Trudność

<span class="translation_missing" title="translation missing: pl.full_start">Full Start</span> <span class="translation_missing" title="translation missing: pl.full_start">Full Start</span> <span class="translation_missing" title="translation missing: pl.full_start">Full Start</span> <span class="translation_missing" title="translation missing: pl.blank_start">Blank Start</span> <span class="translation_missing" title="translation missing: pl.blank_start">Blank Start</span>

Czas przygotowania

40min
Czas gotowania
50min

Całkowity czas

1g 30min

Porcja


Nutritions

2424 Kalorii
0.0g Cukrów
166.0g Tłuszczy
27.0g Białek


Przygotowanie

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i masło. Palcami rozetrzej masło z mąką. Zagnieć ciasto dodając po łyżce wody. Uformuj 2 kule. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut.

Brzoskwinie włóż na 20 sekund do gorącej wody, przełóż do zimnej wody, wyjmij i obierz ze skórek. Pokrój w plasterki i wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem. Odstaw na chwilę.

Na lekko posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj jedną kulę ciasta. Placek przełóż do formy, przytnij wystające brzegi i wstaw do lodówki. Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Rozwałkuj drugą kulę ciasta na grubszy placek. Z ciasta wytnij liście, pozaznaczaj nerwy na liściach.

Wyjmij z lodówki formę z ciastem i posmaruj spód glazurą z jajka. Wyłóż brzoskwinie wraz z sokiem. Rozsyp kawałki masła. Zaczynając od zewnętrznej krawędzi formy układaj liście. Posmaruj glazurą z jajka. Piecz przez 10 minut, następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 35 - 40 minut.

dodaj do:
Redaktor

2013-09-14

Inne przepisy


Dodać recenzję
© 2024, Railsformers s.r.o.