These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Składniki z kategorii Aromaty i barwniki

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Sól

Sól

Chlorek sodu, bezbarwne kryształy. W przyrodzie występuje jako minerał halit, który wydobywa się z wody morskiej.Jadalna sól są pierwsze czyste cząsteczki z procesu krystalizacji. Zawiera jod, potas, magnez i wapń. Nadmierne spożycie może mieć negatywny wpływ na nasz organizmus (wysokie ciśnienie krwi, zaburzenia czynności nerek). Nie powinniśmy spożywać więcej niż jedną łyżeczkę soli dziennie. Niestety, jest bardzo łatwe tą dzienną normę przekroczyć, ponieważ sól jest używana do konserwowania żywności, doprawiania jedzeń, poprostu jest wszędzie wokół nas.Jest to powszechnie dostępna przyprawa, sprzedawana w różnych rodzajach.