These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Zupy

Kwaśna zupa ogórkowa

Kwaśna zupa ogórkowa

4 większe ogórki kiszone, 1/4 szklanki soku warzywnego (sok z ogórków), 650 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 szklanki śmietany, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 2 łyżki posiekanego koperku, Grzanki: 1 bułka, 1 łyżka masła

Kiszone ogórki zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Posyp je mąką i duś na maśle około 10 minut czas od czasu mieszając. Wlej sok z ogórków i gotuj około 5 minut. Całość zalej bulionem. Dodaj sól i pieprz i gotuj około 30 minut. W między...

Zupa z dyni Hokkaido

Zupa z dyni Hokkaido

cibule, česnek, dýně, zeleninový bujón, smetana ke šlehání (šlehačka), máslo, petržel, pažitka, bílé pečivo, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g dýně hokkaido, 1 l zeleninového bujónu, 1 smetana ke šlehání, 1 lžička másla, petržel, pažitka, 2 rohlíky

Cebulę usmażymy na maśle aż się lekko zeszkli, dodamy czosnek i posiekaną na kosteczki dynie (gatunki Hokkaido się nie muszą obierać ze skórki, skórka zmięknie gotowaniem). Zostawimy chwilę smażyć, dodajemy wody, i następnie gotujemy. Masę zmixuje...

Chłodnik z burakami

Chłodnik z burakami

2 buraki, 1 ogórek, 1/2 pęczku kopru, 1 jajko, 1/2 pęczku szczypiorku, 2 szklanki bulionu warzywnego, 1 biały jogurt , 1 szczypta soli, 1/2 łyżeczki cukru

Buraki umyj i obierz. Przekrój je na 2 części, włóż do bulionu i gotuj przez około 20–25 minut, aż buraki będą miękkie. Wyjmij buraki na talerz do wystygnięcia. Utrzyj ogórek na tarce jarzynowej. Szczypiorek i koper posiekaj drobno. Jajko ugotuj n...

Kapuśniak z kiełbasą

Kapuśniak z kiełbasą

kyselé zelí, ostravská klobása, bobkový list, kmín, pepř, sůl, sádlo, hladká mouka, cibule, paprika - koření, 300 g kyselého zelí, 250 g ostravské klobásy, bobkový list, kmín, pepř, sůl, 30 g sádla, 20 g hladké mouky, 1 cibule, mletá sladká paprika

Posiekaj kapustę i kiełbasę, włoż do garnka i dodaj liść laurowy, kminek, pieprz i gotowuj. Tymczasem rozgrzej smalec, posiekaj drobno cebulę i usmaż ją. Dodaj mąkę i mieszając uzyskasz zasmażkę.Do zasmażki dodaj mieloną papryką. Wlej trochę wody,...

Śliwkowy krupnik

Śliwkowy krupnik

kasza jęczmienna, pierś z kurczaka, bulion warzywny, włoszczyzna, suszone śliwki, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, szczypiorek, 2 woreczki kaszy jęczmiennej, 2 piersi z kurczaka, 2 l bulionu warzywnego, 1 włoszczyzna be kapusty, 1 opakowanie suszonych śliwek, 1 liść laurowy, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, 0,5 pęczka szczypiorku

Śliwki zalać ciepłą wodą, namaczać około 10 minut, a następnie pokroić w plasterki. Włoszczyznę drobno posiekać, obsmażyć na oleju wraz z czosnkiem. Kurczaka pokroić w paski. Włoszczyznę zalać bulionem, dodać kaszę jęczmienną lub pęczak, śliwki, ...

Krem z porów z klopsikami

Krem z porów z klopsikami

porek, masło, bulion warzywny, czosnek, śmietana, mielone wieprzowe mięso, jajka, musztarda, bułka tarta, olej roślinny, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie, 4 pory, 1 łyżka masła, 1 l bulionu warzywnego, 1 roztarty ząbek czosnku, 100 ml śmietany, 30 dkg mielonego mięsa, 1 jajko, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki bułki tartej, olej, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie

Białe części porów pokroić w plasterki, zeszklić na maśle. Zalać bulionem i zagotować. Odstawić z ognia, przecedzić (bulion zachować). Pory zmiksować i dodać do wywaru. Do ostudzonej zupy dodać śmietanę, ponownie podgrzać. Doprawić czosnkiem, solą...

Kremowa zupa z dyni

Kremowa zupa z dyni

1 kg dyni, 2 ząbki czosnku, 2-3 marchewki, sól, pieprz, 1 łyżka cukru trzcinowego, 200 ml śmietany 36%, 1 garnuszek pestek dyni (suszonych), 1 garść migdałowych płatków, 2 łyżki masła

Obierz marchewki i pokrój je w krążki. Zagotuj. Pokrój miąższ dyni w kostkę. W oddzielnym naczyniu rozpuść masło i smaż oprószoną cukrem dynię przez 2-3 minuty. Odłóż niewielką ilość na bok, a resztę wrzuć do gotujących się marchewek. Duś zupę pod...

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

rajčatový protlak, cibule, hladká mouka, máslo, masox, smetana, sůl, pepř, oregano, těstoviny, voda, 150 g rajčatového protlaku, 1 střední cibule, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce másla, 1 kostka masoxu, 1 dcl smetany, sůl, pepř, oregano, 1 hrst těstovin nebo rýže, 1,5 l vody

Obierz cebulę i drobno posiekaj. W rondelku stop masło i smaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj mąke i mieszając otrzymasz zasmażkę. Wszystko zalej wodą, dodaj masox, wymieszaj i gotuj przez około 20 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, śmietanę, sól i ...

Zupa ziemniaczana z dzikim czosnkiem

Zupa ziemniaczana z dzikim czosnkiem

2 cebule, 600 g ziemniaków, 1 pęczek dzikiego czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 800 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki skórki z cytryny, 2 szczypty soli, 2 szczypty pieprzu, 3 łyżki kwaśnej śmietany

Cebulę i ziemniaki obierz i pokrój w kostki. Na patelni podgrzej oliwę i obsmażaj cebulę, aż będzie miękka i nabierze złocistej barwy. Dodaj ziemniaki i przez chwilę obsmażaj mieszając. Podlej bulionem warzywnym i dodaj rozdrobioną skórkę z cytryn...

Zupa krem czosnkowa (po węgiersku)

Zupa krem czosnkowa (po węgiersku)

1 cebula, 2 łyżki masła, 10-12 ząbków czosnku, 1 łyżka mąki gładkiej, 750 ml bulionu warzywnego, 250 ml śmietany, 2 ziemniaki, sok z cytryny, sól, pieprz, chleb (na grzanki), 50 g tartego seru

Cebulę obierz i posiekaj drobno. Ziemniaki pokrój w kostkę. W rondlu podgrzej masło i obsmażaj cebulę, aż będzie miękka i nabierze złocisto-brązowej barwy. Dodaj rozgnieciony czosnek i duś około 5 minut. Dodaj mąkę i lekko zarumień. Przełóż do...

Zupa z cukini

Zupa z cukini

4 cukinie, 1 ziemniak, 1 łyżka masła, 500 ml bulionu drobiowego, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta bazylii, 1/2 szklanki mleka pełnotłustego, 1/2 łyżki sosu sojowego, troszka koperku, 1 cebula

Cebulę obierz i pokrój drobno. Na patelni stop masło. Dodaj cebulę i podsmaż. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię, bazylię, pieprz i gotuj przez około 5 minut. Do garnka wlej bulion. Dodaj wcześniej ugotowaną mieszankę z cukinią i gotuj 15...

Krem czosnkowy z grzankami

Krem czosnkowy z grzankami

bulion warzywny, czosnek, masło, mąka gładka, śmietana, kajzerka, olej roślinny, sól, pieprz, oregano, pietruszka, 1,5 l bulionu warzywnego, 1 główka czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 100 ml śmietany, 1 kajzerka, olej, sól, pieprz, oregano, 1 natka pietruszki

Czosnek obrać, rozetrzeć. Zrobić zasmażkę: masło stopić dodać mąkę energicznie mieszając. Zdjąć z ognia, powoli wlewać 2 szklanki bulionu, cały czas mieszając. Do zasmażki powoli wlać resztę bulionu, dokładnie wymieszać i chwilę gotować na wolnym ...

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

500 g pieczarek, 500 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 cebula, sól, pieprz, nać pietruszki

Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem. Kiedy cebula stanie się miękka dodaj pieczarki i duś około 5 minut. Wlej do rondla przygotowany uprzednio buli...

Południowa zupa cytrynowa

Południowa zupa cytrynowa

sok z cytryny, cytryna, ryż, bulion drobiowy, pierś z kurczaka, pomidory w marynacie, fasola, cebula, chilli papryki, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, mielony imbir, olej roślinny, sok z 3 cytryn, 1 cytryna, 1 woreczek ryżu, 1 l bulionu, 1 filet z piersi kurczaka, 1 puszka pomidorów w zalewie, 1 puszka czerwonej fasoli, 2 cebule, 1 papryczka chilli, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, mielony imbir, olej

Filet pokroić w paski, posypać przyprawą do kurczaka i obsmażyć na oleju. Fasolę osączyć z zalewy. Pomidory odcedzić, pokroić w kostkę. Cebulę i chilli posiekać. Ryż zagotować w bulionie, dodać pokrojony filet, cebulę, chilli i pomidory. Gotować o...

Zupa grochowo-porowa ze świeżą miętą

Zupa grochowo-porowa ze świeżą miętą

700 g groszku, 2 pory, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 500 ml bulionu warzywnego, 1/2 cytryny, sól, pieprz, 4 łyżki śmietany 36%, 1/2 pęczka mięty

Oczyść pory z zewnętrznych liści i pokrój w pierścienie. Następnie wrzuć do garnka z rozgrzaną oliwą i smaż na średnim ogniu około 5 minut. Obierz czosnek, wycićnij do porów i zalej bulionem. Dodaj groszek i doprowdź do wrzenia. Zmieszaj ogień i d...

Zupa serowa

Zupa serowa

200 g chleba pszennego, 750 ml bulionu warzywnego, 400 g ementalu (lub innego wyraźnego sera), 250 ml białego wina, 2 szczypty soli ziołowej

Z chleba wyjmij miąższ (ze skórki możesz zrobić grzanki). Pokrój go w kostkę i włóż do garnka. Wlej gorący bulion, zagotuj, a na stępnie całość zmiksuj. Podczas miksowania wrzucaj po kolei kawałki sera i wlej białe wino. Całość podgrzej (ale już n...