These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Według składników

Zupa z dyni Hokkaido

Zupa z dyni Hokkaido

cibule, česnek, dýně, zeleninový bujón, smetana ke šlehání (šlehačka), máslo, petržel, pažitka, bílé pečivo, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g dýně hokkaido, 1 l zeleninového bujónu, 1 smetana ke šlehání, 1 lžička másla, petržel, pažitka, 2 rohlíky

Cebulę usmażymy na maśle aż się lekko zeszkli, dodamy czosnek i posiekaną na kosteczki dynie (gatunki Hokkaido się nie muszą obierać ze skórki, skórka zmięknie gotowaniem). Zostawimy chwilę smażyć, dodajemy wody, i następnie gotujemy. Masę zmixuje...

Zupa z cukini

Zupa z cukini

4 cukinie, 1 ziemniak, 1 łyżka masła, 500 ml bulionu drobiowego, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta bazylii, 1/2 szklanki mleka pełnotłustego, 1/2 łyżki sosu sojowego, troszka koperku, 1 cebula

Cebulę obierz i pokrój drobno. Na patelni stop masło. Dodaj cebulę i podsmaż. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię, bazylię, pieprz i gotuj przez około 5 minut. Do garnka wlej bulion. Dodaj wcześniej ugotowaną mieszankę z cukinią i gotuj 15...

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

500 g pieczarek, 500 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 cebula, sól, pieprz, nać pietruszki

Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem. Kiedy cebula stanie się miękka dodaj pieczarki i duś około 5 minut. Wlej do rondla przygotowany uprzednio buli...

Zupa owocowa z naleśnikami

Zupa owocowa z naleśnikami

wiśnie, maliny, żółtko, jajka, mąka gładka, proszek do pieczenia, olej roślinny, 1 słoik wiśni w zalewie, 1 słoik malin w zalewie, 4 żółtka, 2 jajka, 2 łyżki mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, olej

Owoce wraz z zalewą zagotować w 1,5l wody. Zdjąć z ognia, odcedzić (owocowy wywar zachować). Maliny i wiśnie zmiksować, dodać do wywaru i wymieszać. Utrzeć 4 żółtka do białości, dodać do ostudzonej zupy. Przygotowanie naleśników: oddzielić żółtka ...

Zrazy zwijane

Zrazy zwijane

wołowe mięso, słonina angielska, bułka, ogórki sterylizowane, cebula, sól, pieprz, grzyby, smalec, 60 dkg wołowiny bez kości, 5 dkg słoniny, kawałek bułki, 1 kwaszony ogórek, 1 cebula, sól, pieprz, 1-2 suszone grzyby, trochę smalcu

Mięso pokroić w cienkie plastry, lekko zbić. Ogórek, słoninę i bułeczkę - kroić w cienkie paseczki, cebulę w "piórka". Na każdy plasterek mięsa położyć paseczek bułki, ogórka, słoniny i cebuli. Lekko posolić i popieprzyć. Zwinąć mieso w roladkę, s...

Ziemniaczana tarta z białą kiełbasą

Ziemniaczana tarta z białą kiełbasą

ziemniaki, kiełbasa, cebula czerwona, cebula, ser twardy, śmietana, masło, żółtko, czosnek, sól, pieprz, orzecz muszkatołowy, bułka tarta, 1 kg ziemniaków, 50 dkg białej kiełbasy, 2 cebule czerwone, 2 cebule biale, 20 dkg żółtego seru w kawałku, 200 ml śmietany, 0,5 kostki masła, 2 żółtka, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bułka tarta

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na maśle (łyżkę masła zostawić do posmarowania formy). Kiełbasę obrać, pokroić w kawałki. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z roztrzep...

Zapiekanka z cukini

Zapiekanka z cukini

300 g cukini, 1 cebula, 1 jajko, 4 plasterki chleba , 60 g masła, 1 szczypta soli, 100 g tartego sera

Cebulę obierz i posiekaj drobno. Cukinię umyj i pokrój w plasterki. Chleb pokrój w kostki. W rondelku roztop masło. Włóż kostki chleba do miski i polej je roztopionym masłem. Dodaj cukinię, cebulę, sól i jajko i dobrze wymieszaj. Wszystko przełóż ...

Zapiekanka po rybacku

Zapiekanka po rybacku

900 g ziemniaków, 55 g tartego sera, 2 jajka , 85 g masła, 55 g mąki pszennej, 900 g ryby słodkowodnej, 600 ml mleka, pieprz, sól, nać pietruszki

Ziemniaki obierz, włóż do rondla z wodą i zagotuj. Ugotuj jajka na twardo. Pokrój rybę w kostkę o boku 2 cm. Posiekaj ugotowane jajka i pietruszkę. Zrób biały sos. Rozpuść 55 g masła w rondlu. Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jednolita gęsta...

Wiosenna sałatka ze smażoną mozarellą

Wiosenna sałatka ze smażoną mozarellą

sałata, Mozarella, pomidor, ogórki sterylizowane, papryka, papryka, jajka, bułka tarta, sok z cytryny, olej roślinny, sól, pieprz, 1 główka sałatki, 2 opakowania mozarelli, 3 pomidory, 1 ogórek, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 jajko, bułka tarta, sok z 1 cytryny, 3/4 szklanki oleju, sól, pieprz

Sałatę dokładnie umyć, porwać na kawałki. Pomidory, ogórki i papryki pokroić na większe kawałki. Mozarelle osączyć z solanki, pokroić w kostkę. Jajo roztrzepać, bułkę tartą wysypać na talerzyk. Ser zanurzać w roztrzepanym jaju i panierować w bułce...

Udka po męsku

Udka po męsku

udo z kurczaka, czosnek, oliwa z oliwek, miód, sól, pieprz, majeranek, mielona papryka, piwo jasne, olej roślinny, 5 udek z kurczaka, 4 ząbki czosnku, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki miódu, sól, pieprz, majeranek, mielona papryka, 0,5 szklanki piwa, olej

Przygotować marynatę: rozgnieść czosnek, wymieszać z oliwą lub olejem oraz miodem. Marynatą natrzeć umyte i osuszone udka z kurczaka. Posypać solą i pieprzem. Udka obsmażyć na oleju, posypać majerankiem i papryką. Przełożyć do naczynia żaroodporne...

Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie

1 szklanka truskawek (z szypułkami), 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła

Truskawki umyj i dobrze osusz. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej (w miseczce włożonej do garnka z gotującą się wodą). Dodaj do niej masło. Całość wymieszaj i lekko ostudź. W szypułki wbij wykałaczki. Następnie trzymając za wykałaczkę, mac...

Trąbki

Trąbki

mąka pszenna, cukier puder, jajka, mleko, cukier waniliowy, migdały, śmietana, 20 dkg mąki, 20 dkg cukru pudru, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 cukier waniliowy, 5 dkg migdałów, 1 szklanka śmietanki

Do rondelka wbić jaja i wyrobić z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać mąkę, mleko i wymieszać. Kłaść ciasto łyżką na wysmarowaną blachę w odstępach 10-15 cm i kształtować cienkie (jak na naleśniki) placuszki. Wstawić do piekarnika. Gdy się trochę ...

Tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem

4 tortille , 2 piersi z kurczaka, 50 ml białego jogurt, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 ząbek czosnku, 1 pomidor, 1/2 konserwy fasola, 1 papryka, 1/2 szklanka kukurydzy (z konserwy), 1/2 konserwy groszku, 1 cebula czerwona

Piersi z kurczaka omyj, osusz i pokrój w kostkę. Włóż do miski, dodaj jogurt, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i łyżkę oleja. Pierś z kurczaka powinna się marynować przynajmniej 30 minut. W międzyczasie pokrój czerwoną cebulę w krążki i pomidory ...

Sznycle z indyka z cebulką

Sznycle z indyka z cebulką

pierś z indyka, olej słonecznikowy, sól, pieprz, cebula, czosnek, ketchup, przyprawy płynne do zupy, skrobia kukurydziana, musztarda półtłusta, sos sojowy, 200 g cienkich sznycli z piersi indyka, 2 łyżeczki oleju słonecznikowego, sól, pieprz, 1 ks cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka przyprawy do zupy, 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej, 1 łyżeczka musztardy półtłustej, 1 łyżeczka sosu sojowego

Cienkie sznycle naklep, dopraw solą i pieprzem. Obraną cebulę nakrój na wieksze kosteczki i czosnek zetrzyj na tarce. W misce z pokrywką wymieszaj olej, keczup, przyprawy do zupy, cebule, czosnek oraz mięso. Zostaw w chłodnym miejscu do drugiego d...

Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka

2 piersi z kurczaka, 1 cukinia, 1 papryka, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli, 1 cebula, 1 cytryna, 150 ml oliwy z oliwek

Cebulę posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Cebulę, sok z cytryny, oliwę z oliwek i pieprz włóż do płaskiego naczynia i wszystko wymieszaj dokładnie łyżką. Piersi z kurczaka umyj, posól i pokrój w kostkę. Ułóż kostki mięsa w zalewie i pozostaw kilka ...

Szarlotka

Szarlotka

mąka gładka, margaryna do gotowania, jajka, żółtko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gęsta śmietana, cukier puder, jabłko, 60 dkg mąki, 1 kostka margaryny, 1 jajko, 2 żółtka, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki gęstej śmietany, 15 dkg cukru pudru, 2 kg jabłek

Jabłka zetrzeć na tarcę i rozgotować z cukrem oraz cynamonem. Także można dodać rodzynek. Zagnieść ciasto z wymienionych składników. Podzielić na dwie części. Jedną dać rozwałkowaną na brytwankę posypać bułką tartą i dodać jabłka. Przykryć drugim ...

Surówka z płatków owsianych

Surówka z płatków owsianych

1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka mleka, 1 1/2 łyżki cukru, 1/2 szklanki śmietany, 100 g owoców (truskawki, maliny, jabłka, banan), sok z cytryny

Surowe płatki owsiane zalaj ciepłym mlekiem na 30 minut, aby napęczniały, po czym dodaj cukier i śmietanę. Owoce umyj, oczyść z szypułek, rozdrobnij, jabłka obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej. Wymieszaj wszystkie składniki razem, dopraw sokiem z ...

Surówka z marchewki i pomarańczy

Surówka z marchewki i pomarańczy

3 marchewki, 2 jabłka, 1 pomarańcz, sok z cytryny, cukier (do smaku), 3 łyżki śmietany

Marchewkę i jabłko obierz. Usuń z jabłka pestki. Utrzyj na tarce warzywnej z małym oczkiem. Pomarańcz obierz, usuń białe błonki i także utrzyj. Dodaj odrobinę cukru do smaku i wszystko polej sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj, dodając śmietanę. Pr...

Stek wołowy na kolorowym pieprzu

Stek wołowy na kolorowym pieprzu

hovězí biftek, máslo, pepř, smetana, sůl, 4 hovězí bifteky, 30 g másla, čerstvě namletý barevný pepř, 250 g smetany, sůl

Steki wołowe umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Do rozklepania mięsa użyj stawów rąk, które nie naruszają jego strukturę. Posyp zgniecionym pieprzem, ale nie sól! Na patelni rozgrzej masło i smaż steki po obuch stronach. Jeżeli lubisz krwiste ste...

Stek wieprzowy

Stek wieprzowy

vepřová panenka, rostlinný olej, sůl, pepř, citrónová šťáva, sojová omáčka, hladká mouka, voda, 500 g vepřové panenky, 4 lžíce rostlinného oleje, sůl, 1 lžíce pepře čtyř barev, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce hladké mouky, 500 ml vody

Pozbądź wieprzowine ścięgien, tłuszczu, pokrój na 4 plastry i troche rozklep. Mięso dopraw solą, posyp pieprzem i skrop cytryną. Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso i szybko smaż po obu stronach do brązowego koloru. Wlej 200 ml wody, skrop sosem...

Spaghetti z sosem bolońskim

Spaghetti z sosem bolońskim

400 g spagetti, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łodygi selera naciowego, 150 g boczku, 500 g mięsa mielonego wołowego, 1 szklanka białego wina, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 szklanka bulionu wołowego, 1 konserwa przecieru pomidorowego, 1/2 łyżeczki oregano, sól, pieprz, parmezan (do posypania)

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnej tarce marchewkę. Obsmażaj, następnie przesuń warzywa na bok i w wolne miejsce włóż pokrojony w kosteczkę boczek. Zrumień ...

Spagetti śmietankowe

Spagetti śmietankowe

360 g makaronu spagetti, 3 jajka, 1 1/2 łyżki oleju roślinnego, 55 g parmezanu, 2 łyżki gęstej śmietany, 115 g kiełbasy, pieprz, sól

Ugotuj makaron w słonej wodzie. Dodaj łyżkę oliwy, żeby się nie sklejał. Gotuj około 12 do 15 minut. W mniędzyczasie ubij w misce jajka. Dodaj śmietanę, sól, pieprz, połowę sera i ponownie ubijaj. Na patelnię wlej olej. Dodaj pokrajaną kiełbas...

Sorbet cytrynowy z winem

Sorbet cytrynowy z winem

cytryna, pomarańcz, cukier puder, białe wino, woda, 4 cytryny, 2 pomarańcze, 5 łyżek cukru pudru, 1 szklanka białego wina, 100 ml wody

Cytryny i pomarańcze sparzyć, zetrzeć na tarce skórkę, wycisnąć sok. Do rondelka wlać wodę, wymieszać z cukrem pudrem i sokiem oraz skórką z cytryny. Zagotować, zmniejszyć płomień ognia i gotować jeszcze około 5 minut, schłodzić. Przygotowany sos ...

Śliwkowy krupnik

Śliwkowy krupnik

kasza jęczmienna, pierś z kurczaka, bulion warzywny, włoszczyzna, suszone śliwki, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, szczypiorek, 2 woreczki kaszy jęczmiennej, 2 piersi z kurczaka, 2 l bulionu warzywnego, 1 włoszczyzna be kapusty, 1 opakowanie suszonych śliwek, 1 liść laurowy, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, 0,5 pęczka szczypiorku

Śliwki zalać ciepłą wodą, namaczać około 10 minut, a następnie pokroić w plasterki. Włoszczyznę drobno posiekać, obsmażyć na oleju wraz z czosnkiem. Kurczaka pokroić w paski. Włoszczyznę zalać bulionem, dodać kaszę jęczmienną lub pęczak, śliwki, ...

Skrzydełka w orzechowym sosie

Skrzydełka w orzechowym sosie

skrzydła z kurczaka, chilli papryki, orzechy włoskie, wino czerwone, gęsta śmietana, sól, pieprz, mielony imbir, olej roślinny, 4 skrzydełka z kurczaka, 1 chilli papryczka, 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki wina czerwonego, 1 kubeczek gęstej śmietany, sól, pieprz, mielony imbir, olej

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i imbirem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć skrzydełka. Przygotować sos: drobno posiekać orzechy i chilli, wymieszać z czerwonym winem, podgrzać. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. ...

: