These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Według kosztów finansowych

Gęś św. Marcina z czerwoną kapustą

Gęś św. Marcina z czerwoną kapustą

husa, jablko, cibule, sůl, kmín, petržel, červené víno, červené zelí, 1 husa, 4 větší jablka, 3 velké cibule, sůl, drcený nebo mletý kmín, 2 hrsti nasekané petrželové natě, 0,5 l červeného vína, 1 hlávka červeného zelí

Oczyść gęś z pozostałych piór i sierści. Najlepiej resztki spalić (na piecu lub zapalniczką kuchenną). Wyciągnij nerki, które wraz z gęsiom dokładnie umyj. Utnij gęsi skrzydła w stawach, odkrój nadmiar tłuszczu i szyję. Dopraw wszystko solą i kmin...

Bezy

Bezy

jajka, cukier kryształ, masło, cukier waniliowy, 8 jajek, 50 dkg cukru kryształu, 10 dkg masła, 1 cukier waniliowy

Ubić białka na sztywną pianę, wsypać 40dkg cukru i dalej ubijać, aż kryształki cukru rozbiją się i masa będzie gładka. Zrobić z papieru pergminowego kornet, włożyć do niego ubitą masę, uciąć nożem koniec kornetu i wyciskać okrągłe ciasteczka w ksz...

Ciasto z budyniem i jabłkami

Ciasto z budyniem i jabłkami

mleko, margaryna do gotowania, proszek budyniowy, cukier, jabłko, jajka, proszek do pieczenia, 1 l mleka, 1 margaryna, 2 budynie (śmietankowe, waniliowe lub bananowe), 1 szklanka cukru, 2 kg jabłek, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyrobimy ciasto z margaryny cukru, jajek, mąki i proszku do pieczenia. Gotowe ciasto podzielimy na dwie części. Jedną wyłożymy na posmarowaną blachę. Lekko podpieczemy około 15 minut. Drugą część włożymy do zamrażalnika. W tym czasie jabłka rozgot...

Stek wieprzowy

Stek wieprzowy

vepřová panenka, rostlinný olej, sůl, pepř, citrónová šťáva, sojová omáčka, hladká mouka, voda, 500 g vepřové panenky, 4 lžíce rostlinného oleje, sůl, 1 lžíce pepře čtyř barev, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce hladké mouky, 500 ml vody

Pozbądź wieprzowine ścięgien, tłuszczu, pokrój na 4 plastry i troche rozklep. Mięso dopraw solą, posyp pieprzem i skrop cytryną. Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso i szybko smaż po obu stronach do brązowego koloru. Wlej 200 ml wody, skrop sosem...

Sernik

Sernik

jajka, miękki twaróg, cukier puder, cukier waniliowy, pomarańczowa esencja, margaryna do gotowania, proszek budyniowy, 4 jajka, 0,75 dkg miękkiego twarogu, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, pomarańczowa lub cytrynowa esencja, 0,5 opakowania margaryny lub masła, 1 proszek budyniowy

Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, esencje, budyń, miękką margarynę oraz żółtka. Wszystko dobrze utrzeć. Na koniec dodać ubite białka i ostrożnie wymieszać. Do masy można także wmieszać bakalie. Następnie pieć przez około 50-60 minut.

Kurczak w sosie

Kurczak w sosie

kurczak, główkowa kapusta, cebula, pietruszka, bulion drobiowy, wódka, mąka gładka, woda, słodka śmietana, pieprz, sól, 1 kurczak, 1 główka kapusty włoskiej, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 szklanka bulionu drobiowego, 2 kieliszki wódki ( lub nalewki wytrawnej ), Zagęszczacz: 2 łyżeczki mąki gładkiej, zimna woda, 0,5 szklanki słodkiej śmietany, pieprz, sól

Na tłuszcz kładziemy posiekaną włoską kapustę oraz cebulę i wymieszamy. Na warzywa dodamy kawałki kurczaka i natkę pietruszki. Następnie zalewamy kieliszkami wódki i 1 szklanką bulionu. Gotujemy pod pokrywką około godziny. Po ugotowaniu kawałki ku...

Placek z jabłkami

Placek z jabłkami

jajka, cukier, margaryna do gotowania, mąka gładka, proszek do pieczenia, gęsta śmietana, 2 jajka, 0,5 szklanki cukru, 0,5 margaryny, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 l gęstej śmietany

Stopić tłuszcz. Wszystko razem oprócz margaryny utrzeć. Następnie dodać margarynę, wymieszać i na wierzch dać jabłka. Pieć około 1 godziny.

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

karkówka, tuńczyk, pieprz, sok z cytryny, ocet winny, oliwa z oliwek, sól, majeranek, białe wino, bulion warzywny, cebula, liść laurowy, 1 kg karkówki, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 1 garść ziaren kolorowego pieprzu, sok z 1 cytryny, 2 łyżki octu winnego, 3/4 szklanki oliwy z oliwek, sól, majeranek, Marynata: 1 szklanka półwytrawnego białego wina, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula drobno posiekana, 1 liść laurowy

Mięso opłukać i osuszyć. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zalać nią mięso i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny. Przygotować sos tuńczykowy: tuńczyka osączyć z puszki i rozdrobnić widelcem. Roztrzepać żółtko, wymieszać z sokiem ...

Paella

Paella

200 g ryżu, 1 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki bulionu warzywnego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 papryki (czerwone), 500 g owoców morza, 400 g krewetek, 1 cytryna, 150 g groszku, 1 łyżka masła, sól, pieprz

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj ryż i obsmażaj, aż lekko zbieleje. Wlej bulion i gotuj około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Owoce morza skrop sokiem z cytryny. Papryki oczyść i pokrój w kostkę, wymieszaj...

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

mąka półgruba, proszek do pieczenia, kakao, przyprawy do piernika, sól, oliwa z oliwek, cukier kryształ, jajka, waniliowa esencja, cukinia, orzechy laskowe, czekolada do gotowania, śmietana do ubijania, 350 g mąki półgrubej, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 50 g kakaa, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżeczka soli, 175 ml oliwy z oliwek, 200 g cukru kryształ, 3 jajka, 2 łyżeczki waniliowej esencji, 2 średnie cukinie grubo pokrojone, 150 g orzechów laskowych grubo posiekanych, Lukier: 200 g czekolady do gotowania, 100 ml śmietany do ubijania

W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W drugiej misce wymieszaj olej, esencję waniliową, cukier oraz jajka. Trochę ubij. Ostrożnie dodaj cukinią i delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp posiekane orzechy laskowe. Całą...

Schab nadziewany porem

Schab nadziewany porem

kotlet schabowy, szynka, boczek wędzony, cebula, masło, brokuły, porek, mąka gładka, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bulion warzywny, 1 kg schab, 20 dkg szynki, 20 dkg boczku wędzonego, 2 cebule, 1 łyżka masła, 1 opakowanie mrożonych brokułów, 3 pory, 1 łyżka mąki, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bulion do podlewania

Boczek, szynkę i cebulę posiekać w kostkę, obsmażyć na maśle. Brokuły zagotować, po wystudzeniu zmiksować. Dodać do boczku i szynki, obsypać mąką, wymieszać. Pory obrać, zblanszować. Mięso rozbić, uformować prostokąt. Na schabie ułożyć brokuły wym...

Schab w boczku z ziołami

Schab w boczku z ziołami

kotlet schabowy, boczek wędzony, cebula, czosnek, bulion warzywny, masło, oliwa z oliwek, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, pietruszka, 1 kg schabu, 15 dkg boczku wędzonego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 500 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 0,5 szklanki oliwy z oliwek, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, 1 natka pietruszki

Schab umyć, osuszyć. Natrzeć posiekanym czosnkiem i cebulą. Obłożyć plasterkami boczku, spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią kuchenną. Zioła drobno posiekać, wymieszać z oliwą lub olejem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim scha...

Mazurek serowo - czekoladowy

Mazurek serowo - czekoladowy

mąka gładka, cukier puder, masło, żółtko, miękki twaróg, żółtko, masło, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, rodzynki, białek, cukier, cukier, gęsta śmietana, czekolada do gotowania, 30 dkg mąki gładkiej, 10 dkg cukru pudru, 20 dkg masła, 1 żółtko, Masa serowa: 50 dkg twarogu, 9 żółtek, 50 dkg masła lub margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie rodzynek, 5 białek, 1,5 szklanki cukru, Polewa: 1 szklanka cukru, 0,5 szklanki gęstej śmietany, 0,5 tabliczki czekolady

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować je na grubość 1 cm, przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika i podpiec na złoty kolor. Ser zemleć trzykrotnie w maszynce. Masło rozetrzeć z cukrem, cuk...

Szarlotka

Szarlotka

mąka gładka, margaryna do gotowania, jajka, żółtko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gęsta śmietana, cukier puder, jabłko, 60 dkg mąki, 1 kostka margaryny, 1 jajko, 2 żółtka, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki gęstej śmietany, 15 dkg cukru pudru, 2 kg jabłek

Jabłka zetrzeć na tarcę i rozgotować z cukrem oraz cynamonem. Także można dodać rodzynek. Zagnieść ciasto z wymienionych składników. Podzielić na dwie części. Jedną dać rozwałkowaną na brytwankę posypać bułką tartą i dodać jabłka. Przykryć drugim ...

Zupa z dyni Hokkaido

Zupa z dyni Hokkaido

cibule, česnek, dýně, zeleninový bujón, smetana ke šlehání (šlehačka), máslo, petržel, pažitka, bílé pečivo, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g dýně hokkaido, 1 l zeleninového bujónu, 1 smetana ke šlehání, 1 lžička másla, petržel, pažitka, 2 rohlíky

Cebulę usmażymy na maśle aż się lekko zeszkli, dodamy czosnek i posiekaną na kosteczki dynie (gatunki Hokkaido się nie muszą obierać ze skórki, skórka zmięknie gotowaniem). Zostawimy chwilę smażyć, dodajemy wody, i następnie gotujemy. Masę zmixuje...

Sernik ala cheesecake

Sernik ala cheesecake

masło, herbatniki maślane, miękki twaróg, śmietana do ubijania, cukier kryształ, skórka cytrynowa, sok z cytryny, grysik, żółtko, cukier waniliowy, 100 g stopionego masła, 200 g herbatników maślanych, 500 g miękkiego twarógu, 200 ml śmietany do ubijania, 50 g cukru kryształu, skórka z dwóch cytryn, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki grysiku, 3 żółtki, 1 opakowanie cukru waniliowego

Herbatniki zmixuj na drobno. Wlej stopione masło i mixuj ponownie aż uzyskasz jednolitą masę. Formę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem lub olejem i na dno wciśnij herbatniki. Następnie wstaw do lodówki. Tymczasem ubij 250 g twarożku z cukrem wanilio...

Murzynek

Murzynek

cukier kryształ, margaryna do gotowania, woda, kakao, cukier waniliowy, jajka, mąka gładka, proszek do pieczenia, 1,5 szklanki cukru kryształu, 1 opakowanie margaryny, 3/4 szklanki wody, 3 łyżki kakao, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 jajka, 2 szklanki mąki gładkiej , 1 łyżka proszku do pieczenia

Margarynę, cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy włożyć do garnka i gotować aż wszystko dobrze się rozpuści. Odlać 1/4 szklanki. Resztę schłodzić. Dodawać do chłodnej masy mąkę, całe jajka i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto. Piec w średnio nag...

Sernik domowy

Sernik domowy

tłusty twaróg, jajka, cukier, masło, mąka pszenna, Mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, 1 kg sera, 6-8 jajek, 2 szklanki cukru, 13 dkg masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub grysiku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do sera dodajemy żółtka, cukier, roztopione i przesłudzone masło (całą resztę oprócz białek i bakalji). Wymiksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, bakalje i delikatnie wymieszamy. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 150° 40 minut.

Ziemniaczana tarta z białą kiełbasą

Ziemniaczana tarta z białą kiełbasą

ziemniaki, kiełbasa, cebula czerwona, cebula, ser twardy, śmietana, masło, żółtko, czosnek, sól, pieprz, orzecz muszkatołowy, bułka tarta, 1 kg ziemniaków, 50 dkg białej kiełbasy, 2 cebule czerwone, 2 cebule biale, 20 dkg żółtego seru w kawałku, 200 ml śmietany, 0,5 kostki masła, 2 żółtka, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bułka tarta

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na maśle (łyżkę masła zostawić do posmarowania formy). Kiełbasę obrać, pokroić w kawałki. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z roztrzep...

Pieczeń z trzema sosami

Pieczeń z trzema sosami

kotlet schabowy, pietruszka, koper, kurze jaja, ocet winny, majonez, biały jogurt, pomidory w marynacie, ketchup, ogórki kiszone, cebula, ananas, śmietana, kari przyprawa (curry), sól, pieprz, masło, bulion warzywny, 1 schab wieprzowy, 1 natka pietruszki, koper, 2 jaja ugotowane na twardo, 1 łyżka octu winnego, 1/3 szklanki majonezu, 1/3 szklanki naturalneho jogurtu, 1 puszka pomidorów, 3 łyżki ostrego keczupu, 2 ogórki kiszone, 2 cebule, 0,5 puszki ananasa w zalewie, 1 kubeczek gęstej śmietany, 2 łyżeczki przyprawy curry, sól, pieprz, masło, 1 szklanka bulionu warzywnego

Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Piec około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni, podlewając raz na jakiś czas bulionem. Przygotować sosy: a)ZIOŁOWY - natkę pietruszki, koperek...

Pieczeń serowa z jajem

Pieczeń serowa z jajem

mielone wieprzowe mięso, cebula, kurze jaja, kajzerka, miękki twaróg, musztarda półtłusta, sól, pieprz, oregano, czosnek, jajka, 50 dkg mielonego mięsa, 2 cebule, 2 jajka, 1 kajzerka, 20 dkg twarogu, 2 łyżeczki musztardy, sól, pieprz, oregano, 3 ząbki czosnku, 3 jaja ugotowane na twardo

Kajzerkę namoczyć w letniej wodzie. Twaróg odcisnąć i rozdrobnić widelcem. Mięso wymieszać z 2 jajami, posiekanymi cebulami, twarogiem, roztartym czosnkiem, musztardą i odciśniętą kajzerką. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Masę przełożyć do żaro...

Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą

Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą

mąka gładka, cukier, mleko, margaryna do gotowania, żółtko, drożdże (kwas), cukier waniliowy, rodzynki, skórka pomarańczowa, papaja, morele, daktyle, bułka tarta, cukier puder, czekoladowa polewa, esencja migdałowa, migdałowe płatki, 2,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 12 dkg margaryny, 4 żółtka, 5 dkg drożdży, 1 cukier waniliowy, 5 dkg rodzynek, 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej, 5 dkg papai, 5 dkg suszonych moreli, 5 dkg suszonych daktyli, bułka tarta, cukier puder na posypanie, Polewa: 1 opakowanie czekoladowej polewy, kilka kropli esencji migdałowej, migdałowe płatki

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wsypać łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać rozczyn, utarte żółtka i ...

Ciasto WZ

Ciasto WZ

mąka gładka, jajka, masło, cukier, dżem, kakao, mleko, soda bikarbona, cukier puder, cukier waniliowy, Serek homo, masło, 2 szklanki mąki gładkiej, 2 jajka, 0,5 masła roślinnego, 1 szklanka cukru, 2 łyżki dżemu, 2 łyżki kakao, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka sody do pieczenia, Krem: 7 łyżek cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 serek homo, 1 kostka masła

Utrzemy masło, dodamy cukier, dżem, kakao i znowu utrzemy. Ubijemy całe jajka, dodamy mąkę, mleko, sodę i utrzemy. Pieczemy w gorącym piekarniku 30-40 min. Krem: Utrzemy masło, dodamy cukier i stopniowo dodajemy serek i cukier waniliowy. Gotowe ...

Kapuśniak z kiełbasą

Kapuśniak z kiełbasą

kyselé zelí, ostravská klobása, bobkový list, kmín, pepř, sůl, sádlo, hladká mouka, cibule, paprika - koření, 300 g kyselého zelí, 250 g ostravské klobásy, bobkový list, kmín, pepř, sůl, 30 g sádla, 20 g hladké mouky, 1 cibule, mletá sladká paprika

Posiekaj kapustę i kiełbasę, włoż do garnka i dodaj liść laurowy, kminek, pieprz i gotowuj. Tymczasem rozgrzej smalec, posiekaj drobno cebulę i usmaż ją. Dodaj mąkę i mieszając uzyskasz zasmażkę.Do zasmażki dodaj mieloną papryką. Wlej trochę wody,...

Piernik doskonały na Boże Narodzenie (bardzo miękki)

Piernik doskonały na Boże Narodzenie (bardzo miękki)

hladká mouka, máslo, vejce, cukr moučka, včelí med, Soda bikarbóna, perníkové koření, 400 g hladké mouky, 100 g másla, 2 vejce, 140 g cukru moučka, 2 lžíce rozpuštěného medu, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření

Spośród wymienionych składników przygotujemy ciasto, które następnie rozwałkowujemy do wysokosci około 0,5 cm i wycinamy różne kształty. Umieścimy na blasze z papierem do pieczenia i posmarujemy ubitym jajkiem. Po schłodzeniu pierniczki można udek...

: