These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Urodziny

Beziki cytrynowe

Beziki cytrynowe

3 białka, 150 g cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, Krem cytrynowy: 2 żółtka, 100 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 cytryny (do wyciśnięcia soku), 1 łyżka Mascarpone, 50 g masła

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodaj sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijaj. Przełóż pianę do rękawa cukierniczego i wyciskaj beziki na blachę. Po...

Bezy

Bezy

jajka, cukier kryształ, masło, cukier waniliowy, 8 jajek, 50 dkg cukru kryształu, 10 dkg masła, 1 cukier waniliowy

Ubić białka na sztywną pianę, wsypać 40dkg cukru i dalej ubijać, aż kryształki cukru rozbiją się i masa będzie gładka. Zrobić z papieru pergminowego kornet, włożyć do niego ubitą masę, uciąć nożem koniec kornetu i wyciskać okrągłe ciasteczka w ksz...

Boeuf Strogonoff - współczesny

Boeuf Strogonoff - współczesny

wołowe mięso, Pieczarki, śmietana, mąka gładka, bulion drobiowy, ogórki sterylizowane, cebula, sól, pieprz, masło, olej roślinny, 500 g wołowego mięsa bez kości, 500 g pieczarek, 0,5 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, 1 szklanka bulionu z kostek rosołowych, 0,5 ogórka konserwowego, 1 cebula, sól, pieprz, masło, olej

Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki, szybko obrumienić na patelni na rozgrzanym oleju (mniej) z dodatkiem masła (więcej). Rumiane mięso przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić aż będzie miękkie. Wówczas dusi...

Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka z czekoladą

70 g cukru kryształu, 70 g brązowego cukru, 115 g masła, 140 g mąki pszennej, 1 jajko, 1/2 łyżeczki sody bikarbona, 1/2 łyżeczki waniliowej esencji, 1/4 łyżeczki soli, 175 g gorzkiej czekolady

Utrzyj w misce masło z dużą ilością obu rodzajów cukru na kremową masę. Dodaj jajko i wcieraj w masę, aż stanie się jednolita i gładka. Następnie dodaj esencję waniliową i dokladnie wymieszaj. Dodawaj stopniowo mąkę, sól i sodę, jednocześnie wszys...

Ciasto na tort

Ciasto na tort

jajka, cukier, mąka gładka, Mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, aż będzie sztywna i szklista. Dodać żółtka i na koniec mąkę, szybko wymieszać a do tortownicy. Piec około 30 minut.

Ciasto z budyniem i jabłkami

Ciasto z budyniem i jabłkami

mleko, margaryna do gotowania, proszek budyniowy, cukier, jabłko, jajka, proszek do pieczenia, 1 l mleka, 1 margaryna, 2 budynie (śmietankowe, waniliowe lub bananowe), 1 szklanka cukru, 2 kg jabłek, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyrobimy ciasto z margaryny cukru, jajek, mąki i proszku do pieczenia. Gotowe ciasto podzielimy na dwie części. Jedną wyłożymy na posmarowaną blachę. Lekko podpieczemy około 15 minut. Drugą część włożymy do zamrażalnika. W tym czasie jabłka rozgot...

Drożdżowe ciasteczka z musem jabłkowym

Drożdżowe ciasteczka z musem jabłkowym

mąka gładka, mleko, drożdże (kwas), cukier, jajka, cukier waniliowy, masło, margaryna do gotowania, olej roślinny, mus jabłkowy, cynamon, cukier puder, waniliowa esencja, 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 200 g drożdży, 4 łyżki cukru, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/4 kostki masła, margaryna do smażenia, olej, 1 słoik musu jabłkowego, cynamon, cukier puder, kilka kropli waniliowej esencji

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Połowę mleka zagrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i zamieszać. Rozczyn przelać do mąki, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do tego dodać masło, jajo, resztę mleka, cukier, cukier wanili...

Jaja z farszem szpinakowo - tuńczykowym

Jaja z farszem szpinakowo - tuńczykowym

kurze jaja, miękki twaróg, szpinak, tuńczyk, czosnek, majonez, sól, pieprz, szczypiorek, zielone oliwki, 6 jaj ugotowanych na twardo, 10 dkg białego sera, 5 łyżek podsmażonego szpinaku, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 2 ząbki czosnku, majonez, sól, pieprz, szczypiorek, oliwki

Jaja obrać, przekroić na poł, wydrążyć żółtka. Tuńczyka osączyć, rozdrobnić widelcem, utrzeć z serem, szpinakiem, posiekanym szczypiorkiem i żółtkami. Farsz doprawić roztartym czosnkiem , solą i pieprzem. Dokładnie utrzeć z majonezem na gładką mas...

Kajaczki

Kajaczki

mąka pszenna, żółtko, śmietana, cukier puder, cukier waniliowy, maliny, 25 dkg mąki pszennej, 12 żółtek, 0,5 l śmietany, 12,5 dkg cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 0,5 kg świeżych malin

Zagnieść żółtka i mąkę, rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i pociąć na kawałki szerokości 6 cm i długości 10 cm. Ułożyć na blasze i piec 10-15 minut. W czasie pieczenia ciasteczka wyginają się w kształcie kajaczków.Po upieczeniu nałożyć we wgłębie...

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

karkówka, tuńczyk, pieprz, sok z cytryny, ocet winny, oliwa z oliwek, sól, majeranek, białe wino, bulion warzywny, cebula, liść laurowy, 1 kg karkówki, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 1 garść ziaren kolorowego pieprzu, sok z 1 cytryny, 2 łyżki octu winnego, 3/4 szklanki oliwy z oliwek, sól, majeranek, Marynata: 1 szklanka półwytrawnego białego wina, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula drobno posiekana, 1 liść laurowy

Mięso opłukać i osuszyć. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zalać nią mięso i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny. Przygotować sos tuńczykowy: tuńczyka osączyć z puszki i rozdrobnić widelcem. Roztrzepać żółtko, wymieszać z sokiem ...

Legumina z mrożonych truskawek (lub malin)

Legumina z mrożonych truskawek (lub malin)

jajka, cukier, żelatyna, truskawki, kakao, biszkopty, śmietana, owoce, 6 jajek, 4 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka żelatyny, 0,5 opakowania truskawek, 3 łyżeczki kakao, biszkopty, trochę kremu z bitej śmietany, owoce z kompotu lub konfitury

Formę na babkę lub rondelek wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć na niej dno i boki biszkoptami (mogą być małe, okrągłe). Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek i cukru ubić kogel-mogel. Z białek - sztywną pianę. Truskawki - zmiksować. Żelatynę namoczy...

Letni tort z owocami

Letni tort z owocami

biszkopt: 8 jajek, 300 g cukru, 70 g mąka ziemniaczanej, 180 g mąki pszennej, krem: 250 g jogurtu sojowego (waniliowego), 300 ml śmietany, 1 laska wanilii, 40 g cukru pudru, 3 opakowania żelatyny, 600 g truskawek, 250 g mascarpone, pończ: sok z 1 cytryny, sok z 1 pomarańczy, 100 ml pomarańczowego likieru, masa do posmarowania tortu:500 ml śmietany kremówki, 2 łyżka cukiru pudru, na wierzch. 500 g owoców (truskawki, borówki, maliny,...)

Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, żółtka i przesianą mąkę, dokładnie wszystko miksując. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę do formy. Piecz w temperaturze 180°C około 60-70 minut. Upieczony biszkopt wyjmij...

Masa tortowa ptasie mleczko

Masa tortowa ptasie mleczko

śmietana do ubijania, cukier puder, cukier waniliowy, żelatyna, galaretka owocowa, 2 śmietany do ubijania, 7 łyżek cukru pudru, 2 cukry waniliowe, 6-7 łyżeczek żelatyny, 1 galaretka owocowa

Śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Gotową masę włożymy na chwilę do lodówki. Lekko zgęszczoną wylejemy na ciasto i włożymy jeszcze na chwilę do lodówki. ...

Mazurek

Mazurek

0,5 l mleka, 500 g cukru, 0,5 kostki masła, 0,5 opakowania cukru waniliowego

Wymieszać mleko, cukier i cukier waniliowy i gotować około 30 minut. Potem dodać masło

Mazurek serowo - czekoladowy

Mazurek serowo - czekoladowy

mąka gładka, cukier puder, masło, żółtko, miękki twaróg, żółtko, masło, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, rodzynki, białek, cukier, cukier, gęsta śmietana, czekolada do gotowania, 30 dkg mąki gładkiej, 10 dkg cukru pudru, 20 dkg masła, 1 żółtko, Masa serowa: 50 dkg twarogu, 9 żółtek, 50 dkg masła lub margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie rodzynek, 5 białek, 1,5 szklanki cukru, Polewa: 1 szklanka cukru, 0,5 szklanki gęstej śmietany, 0,5 tabliczki czekolady

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować je na grubość 1 cm, przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika i podpiec na złoty kolor. Ser zemleć trzykrotnie w maszynce. Masło rozetrzeć z cukrem, cuk...

Medaliony z kurczaka z wykwintnym sosem

Medaliony z kurczaka z wykwintnym sosem

pierś z kurczaka, chrzan, żurawina, jabłko, wino czerwone, sok z cytryny, cebula, sól, pieprz, cukier, olej roślinny, 4 filety z piersi z kurczaka, 2 łyżki chrzanu, 3/4 szklanki żurawiny lub borówki do mięs, 1 kwaśne jabłko, 1/2 szklanki wina czerwonego, sok z połowy cytryny, 1 cebula, sól, pieprz, cukier, olej

Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć piersi. Przygotować sos: cebulę drobno posiekać, jabłko zetrzeć na tarce. Chrzan wymieszać z żurawiną lub borówką, dodać cebulę i jabłko. Wszystko połączyć z win...

Morengi

Morengi

białek, cukier, woda, sok z cytryny, cukier puder, 8 białek, 40 dkg cukru, 1 szklanka wody, sok z 1 cytryny, 5 dkg cukru pudru

Ubić białka na sztywną pianę. Ugotować cukier z wodą "na nitkę". Prawą ręką bić pianę dalej, lewą wlewać gotujący syrop. Na koniec wlać sok z cytryny i wymieszać. Zrobić z papieru pergaminowego kornet, włożyć do niego ubitą masę, uciąć nożem konie...

Nadziewany kurczak z kremem chrzanowo - brzoskwiniowym

Nadziewany kurczak z kremem chrzanowo - brzoskwiniowym

kurczak, indyk, rodzynki, jajka, kajzerka, mleko, bułka tarta, pieprz, sól, brzoskwinia, miód, chrzan, 1 kurczak, 50 dkg mielonego indyka, 1 opakowanie rodzynek, 2 jajka, 1 kajzerka, mleko, bułka tarta, pieprz, sól, 2 puszki brzoskwiń, 2 łyżki miódu, 3-4 łyżki chrzanu

Z kurczaka oddzielić skrzydełka, udka, szyjkę i kostki. Pozostałe mięso posolić i posypać pieprzem. Rodzynki namoczyć, posiekać. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, osączyć, dodać do mielonego indyka. Wymieszać z jajami, rodzynkami, bułką tartą....

Pieczeń z trzema sosami

Pieczeń z trzema sosami

kotlet schabowy, pietruszka, koper, kurze jaja, ocet winny, majonez, biały jogurt, pomidory w marynacie, ketchup, ogórki kiszone, cebula, ananas, śmietana, kari przyprawa (curry), sól, pieprz, masło, bulion warzywny, 1 schab wieprzowy, 1 natka pietruszki, koper, 2 jaja ugotowane na twardo, 1 łyżka octu winnego, 1/3 szklanki majonezu, 1/3 szklanki naturalneho jogurtu, 1 puszka pomidorów, 3 łyżki ostrego keczupu, 2 ogórki kiszone, 2 cebule, 0,5 puszki ananasa w zalewie, 1 kubeczek gęstej śmietany, 2 łyżeczki przyprawy curry, sól, pieprz, masło, 1 szklanka bulionu warzywnego

Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Piec około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni, podlewając raz na jakiś czas bulionem. Przygotować sosy: a)ZIOŁOWY - natkę pietruszki, koperek...

Placek brzoskwiniowy

Placek brzoskwiniowy

ciasto: 280 g mąki półgrubej, 170 g masła, 1 szczypta soli, wypełnienie: 1,2 kg brzoskwini, 1 łyżka soku z cytryny, 100 g cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 30 g masła

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i masło. Palcami rozetrzej masło z mąką. Zagnieć ciasto dodając po łyżce wody. Uformuj 2 kule. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut. Brzoskwinie włóż na 20 sekund do gorącej wody, przełóż do zimnej wody,...

Placek z jabłkami

Placek z jabłkami

jajka, cukier, margaryna do gotowania, mąka gładka, proszek do pieczenia, gęsta śmietana, 2 jajka, 0,5 szklanki cukru, 0,5 margaryny, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 l gęstej śmietany

Stopić tłuszcz. Wszystko razem oprócz margaryny utrzeć. Następnie dodać margarynę, wymieszać i na wierzch dać jabłka. Pieć około 1 godziny.

Sernik

Sernik

jajka, miękki twaróg, cukier puder, cukier waniliowy, pomarańczowa esencja, margaryna do gotowania, proszek budyniowy, 4 jajka, 0,75 dkg miękkiego twarogu, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, pomarańczowa lub cytrynowa esencja, 0,5 opakowania margaryny lub masła, 1 proszek budyniowy

Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, esencje, budyń, miękką margarynę oraz żółtka. Wszystko dobrze utrzeć. Na koniec dodać ubite białka i ostrożnie wymieszać. Do masy można także wmieszać bakalie. Następnie pieć przez około 50-60 minut.

Sernik ala cheesecake

Sernik ala cheesecake

masło, herbatniki maślane, miękki twaróg, śmietana do ubijania, cukier kryształ, skórka cytrynowa, sok z cytryny, grysik, żółtko, cukier waniliowy, 100 g stopionego masła, 200 g herbatników maślanych, 500 g miękkiego twarógu, 200 ml śmietany do ubijania, 50 g cukru kryształu, skórka z dwóch cytryn, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki grysiku, 3 żółtki, 1 opakowanie cukru waniliowego

Herbatniki zmixuj na drobno. Wlej stopione masło i mixuj ponownie aż uzyskasz jednolitą masę. Formę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem lub olejem i na dno wciśnij herbatniki. Następnie wstaw do lodówki. Tymczasem ubij 250 g twarożku z cukrem wanilio...

Sernik domowy

Sernik domowy

tłusty twaróg, jajka, cukier, masło, mąka pszenna, Mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, 1 kg sera, 6-8 jajek, 2 szklanki cukru, 13 dkg masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub grysiku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do sera dodajemy żółtka, cukier, roztopione i przesłudzone masło (całą resztę oprócz białek i bakalji). Wymiksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, bakalje i delikatnie wymieszamy. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 150° 40 minut.

Sernik gotowany

Sernik gotowany

miękki twaróg, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy, biszkopty, 1 kg miękkiego twarógu, 3 jajka, 6 dkg masła, 25 dkg cukru, 1 cukier waniliowy, 1 budyń śmietankowy, trochę biszkoptów

Ser dobrze rozgnieść widelcem (lub zemleć), włożyć do rondla, dodać masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko dobrze wymieszać (można zmiksować minimikserem). Podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż masa zrobi się całkiem rzadka. Wówczas, ...

: