These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Słodycze

Beziki cytrynowe

Beziki cytrynowe

3 białka, 150 g cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, Krem cytrynowy: 2 żółtka, 100 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 cytryny (do wyciśnięcia soku), 1 łyżka Mascarpone, 50 g masła

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodaj sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijaj. Przełóż pianę do rękawa cukierniczego i wyciskaj beziki na blachę. Po...

Letni tort z owocami

Letni tort z owocami

biszkopt: 8 jajek, 300 g cukru, 70 g mąka ziemniaczanej, 180 g mąki pszennej, krem: 250 g jogurtu sojowego (waniliowego), 300 ml śmietany, 1 laska wanilii, 40 g cukru pudru, 3 opakowania żelatyny, 600 g truskawek, 250 g mascarpone, pończ: sok z 1 cytryny, sok z 1 pomarańczy, 100 ml pomarańczowego likieru, masa do posmarowania tortu:500 ml śmietany kremówki, 2 łyżka cukiru pudru, na wierzch. 500 g owoców (truskawki, borówki, maliny,...)

Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, żółtka i przesianą mąkę, dokładnie wszystko miksując. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę do formy. Piecz w temperaturze 180°C około 60-70 minut. Upieczony biszkopt wyjmij...

Mazurek serowo - czekoladowy

Mazurek serowo - czekoladowy

mąka gładka, cukier puder, masło, żółtko, miękki twaróg, żółtko, masło, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, rodzynki, białek, cukier, cukier, gęsta śmietana, czekolada do gotowania, 30 dkg mąki gładkiej, 10 dkg cukru pudru, 20 dkg masła, 1 żółtko, Masa serowa: 50 dkg twarogu, 9 żółtek, 50 dkg masła lub margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie rodzynek, 5 białek, 1,5 szklanki cukru, Polewa: 1 szklanka cukru, 0,5 szklanki gęstej śmietany, 0,5 tabliczki czekolady

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować je na grubość 1 cm, przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika i podpiec na złoty kolor. Ser zemleć trzykrotnie w maszynce. Masło rozetrzeć z cukrem, cuk...

Buchty z powidłami

Buchty z powidłami

1 kg mąki półgrubej, 4 jajka, 10 dkg cukru, 10 dkg drożdży, 12 dkg margaryny, 2 szklanki mleka, 50 dkg masła, 1 laska wanilii, 0,2 dkg skórki cytrynowej, 20 dkg śliwkowych powideł, 1/2 szklanki bułki tartej, 1 szczypta soli

Mąkę przesiej, dodaj ciepłe mleko i lekko wyrośnięte drożdże, sól do smaku, całe jaja ubite z cukrem i margarynę. Ciasto dobrze wyrób i pozostaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu bierz po kawałku ciasta, rozpłaszcz na ręku, nałóż na środek trochę pow...

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

ciasto: 20 dkg mąki pszennej, 15 dkg masła, 8 dkg cukru pudru, 2 jajka, 4 łyżeczki rumu, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 75 dkg jabłek, masa serowa: 25 dkg miękkiego twarogu, 5 dkg masła, 8 dkg cukru pudru, 1 jajko, 1 dkg proszku budyniowego, 6 dkg gęstej śmietany, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 żółtko

Ciasto składa się z 3 warstw: krążka kruchego ciasta, warstwy jabłek i warstwy masy serowej. Ciasto kruche: wszystkie składniki ciasta usiekaj nożem, zagnieć ręką, uformuj kulę i pozostaw do wypoczęcia na 60 minut. Spód natłuszczonej tortownicy wy...

Placek brzoskwiniowy

Placek brzoskwiniowy

ciasto: 280 g mąki półgrubej, 170 g masła, 1 szczypta soli, wypełnienie: 1,2 kg brzoskwini, 1 łyżka soku z cytryny, 100 g cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 30 g masła

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i masło. Palcami rozetrzej masło z mąką. Zagnieć ciasto dodając po łyżce wody. Uformuj 2 kule. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut. Brzoskwinie włóż na 20 sekund do gorącej wody, przełóż do zimnej wody,...

Ciasteczko kakaowe

Ciasteczko kakaowe

3 szklanka mąki półgrubej, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 125 g masła, 1 szklanka dżemu owocowego, 1 opakowanie przyprawy do piernika, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki sody bikarbona, 1 szklanka mleka

Przesiej mąkę, dodaj kakao, sodę i przyprawę do piekarnika. Masło utrzyj z cukrem dodając jajka. Dodaj mleko i dżem i wszystko razem wymieszaj. Gotową masę wlej do wysmarowanej tłuszczem formy. Włóż do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i piecz ...

Kluski ziemniaczane na słodko

Kluski ziemniaczane na słodko

700 g ziemniaków, 1 szklanka mąki półgrubej, 250 g miękkiego twarogu, 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki bułki tartej

Ziemniaki umyj, ugotuj w łupinach, przestudź, obierz, zemlej razem z twarogiem. Do masy ziemniaczanej dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Bułkę tartą zrumień na jasnozłoty kolor, dodaj masło (tylko stopić). Formuj metalową łyżką klusk...

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

350 g mąki pszennej, 200 g mąki ziemniaczanej, 600 g cukru, 10 jajek, 3 cytryny, 200 g masła, 200 g bułki tartej, 200 g cukru pudru

Cytryny umyj w ciepłej wodzie, całe ugotuj, po przestudzeniu rozetrzyj w cedzaku, odłącz pestki i włókna. Żółtka utrzyj z cukrem do białości, dodaj przesiane i zmieszane mąki, przetartą cytrynę i ucieraj wszystkie składniki przez 20 minut na jedno...

Tort miodowy

Tort miodowy

Do ciasta: 1 kostka masła, 5 jajek, 1 żółtko, 20 dkg miodu, 60 dkg mąki , 25 dkg cukru pudru, 1 łyżeczka sody bikarbona, Do kremu: 3/4 l mleka, 1/3 szklanka kasza jęczmienna, 2 kostki masła, 2 opakowania dżemu owocowego, 30 dkg cukru pudru

Składniki ciasta zagnieć. Następnie podziel na 4 części i upiecz osobno każdy placek. Ugotuj kaszę jęczmienną (mannę) na mleku i ostudź. Masło utrzyj na puch, dodaj kaszę i cukier puder. Placki przekładaj 2 razy kremem i raz dżemem. Przed podaniem...

Rolada truskawkowa z ciasta francuskiego

Rolada truskawkowa z ciasta francuskiego

1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 łyżka masła, 100 g bułki tartej, 100 g cukru, 2 jajka, truskawki

Na maśle obsmaż bułkę tartą i zastudź. Zmieszaj ją z cukrem i jednym jajkiem. Gotową masę rozetrzyj na rozwałkowane ciasto francuskie. Truskawki pokrój w plastry i pokładaj je na ciasto z masą. Zwiń w roladę i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ...

Makaron z sosem owocowym

Makaron z sosem owocowym

400 g makaronów, 300 g truskawek (lub borówek), 2 żółtka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, 1 szklanka mleka

Makaron ugotuj, odcedź, przelej gorącą wodą. Truskawki opłucz, obierz z szypułek i posiekaj nożem na drobne kawałki. Żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z częścią zimnego mleka. Wlewaj, mieszając, do pozostałej ilości mleka i zago...

Piernik doskonały na Boże Narodzenie (bardzo miękki)

Piernik doskonały na Boże Narodzenie (bardzo miękki)

hladká mouka, máslo, vejce, cukr moučka, včelí med, Soda bikarbóna, perníkové koření, 400 g hladké mouky, 100 g másla, 2 vejce, 140 g cukru moučka, 2 lžíce rozpuštěného medu, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření

Spośród wymienionych składników przygotujemy ciasto, które następnie rozwałkowujemy do wysokosci około 0,5 cm i wycinamy różne kształty. Umieścimy na blasze z papierem do pieczenia i posmarujemy ubitym jajkiem. Po schłodzeniu pierniczki można udek...

Placek orzechowy

Placek orzechowy

25 dkg orzechów włoskich, 5 dkg bułki tartej, 25 dkg cukru pudru, 9 jajek

Żółtka utrzyj z cukrem do białości, dodaj orzechy (obrane, podsuszone w piecu i zmielone w maszynce) i wymieszaj. Ubij na sztywno pianę i lekko wymieszaj z utartą masą. Podłużną formę lub tortownicę wyłóż papierem pergaminowym wysmarowanym tłuszcz...

Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa

100 g mąki półgrubej, 150 g cukru pudru, 5 jajek, 2 łyżki wody, 150 g dżemu owocowego, 20 g cukru waniliowego, 20 g masła

Z białek ubij pianę, usztywnij ją dodatkiem cukru i dodawaj, stale ubijając, po jednym żółtku. Wsypuj po trochu przesianą mąkę. Całą masę dokładnie wymieszaj. Wlej ją do uprzednio przygotowanej blachy. Wstaw do piekarnika i piecz, aż nabierze złoc...

Mazurek orzechowy z miodem

Mazurek orzechowy z miodem

30 dkg orzechów włoskich, 40 dkg cukru pudru, 5 białek, 2 łyżki miodu, 1 wafel, 1 laska wanilii

Orzechy rozdrobnij. Przygotuj naczynie z wrzącą wodą. Na kwadratowej lub prostokątnej blasze ułóż wafel. Ubij pianę, dodaj cukier, ustaw nad parą i ubijaj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z pary i ubijaj do ostudzenia na stole. Miód rozpuść, ostudzoną...

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

1 1/2 szklanki mąki pszennej, 100 g cukru, 100 g masła, cukier waniliowy, 1/3 szklanka mleko, 5 żółtkek, 25 g drożdży, 25 g rodzynek, 25 g skórki pomarańczowej, 1 łyżka cukru pudru (do posypania)

Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i łyżeczką mąki. Masę odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Masło stóp i ostudź. Mąkę przesiej do miski, wlej podrośnięte drożdże. Dodaj ...

Sernik gotowany

Sernik gotowany

miękki twaróg, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy, biszkopty, 1 kg miękkiego twarógu, 3 jajka, 6 dkg masła, 25 dkg cukru, 1 cukier waniliowy, 1 budyń śmietankowy, trochę biszkoptów

Ser dobrze rozgnieść widelcem (lub zemleć), włożyć do rondla, dodać masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko dobrze wymieszać (można zmiksować minimikserem). Podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż masa zrobi się całkiem rzadka. Wówczas, ...

Muffiny dla zakochanych

Muffiny dla zakochanych

100 g mąki pszennej tortowej, 100 g cukru pudru, 15 g masła (lub margaryny), 4 łyżki mleka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki sody bikarbona, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 g gorzkiej czekolady, 1 1/2 łyżki kakao, 2 łyżki soku z cytryny, 6 łyżek cukru pudru, 1 łyżka (gorącej) wody

Masło (lub margarynę) zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj jajko, mleko i wymieszaj. Do drugiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dokładnie wszystko wymieszaj na gładką masę. Dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie w...

Andruty

Andruty

mąka gładka, cukier, jajka, mleko, masło, 1 kg mąki gładkiej, 20 dkg cukru, 2 jajka, 1 l mleka, 1 łyżka stopionego masła

Wymieszać składniki, po czym nalewać ciasto do specjalnej formy do pieczenia andrutów, formę za każdym razem smarować masłem. Piec w otwartym piekarniku. Upieczone andruty zwijać na okrągłym drewianym wałku.

Zupa owocowa z naleśnikami

Zupa owocowa z naleśnikami

wiśnie, maliny, żółtko, jajka, mąka gładka, proszek do pieczenia, olej roślinny, 1 słoik wiśni w zalewie, 1 słoik malin w zalewie, 4 żółtka, 2 jajka, 2 łyżki mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, olej

Owoce wraz z zalewą zagotować w 1,5l wody. Zdjąć z ognia, odcedzić (owocowy wywar zachować). Maliny i wiśnie zmiksować, dodać do wywaru i wymieszać. Utrzeć 4 żółtka do białości, dodać do ostudzonej zupy. Przygotowanie naleśników: oddzielić żółtka ...

Drożdżowe ciasteczka z musem jabłkowym

Drożdżowe ciasteczka z musem jabłkowym

mąka gładka, mleko, drożdże (kwas), cukier, jajka, cukier waniliowy, masło, margaryna do gotowania, olej roślinny, mus jabłkowy, cynamon, cukier puder, waniliowa esencja, 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 200 g drożdży, 4 łyżki cukru, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/4 kostki masła, margaryna do smażenia, olej, 1 słoik musu jabłkowego, cynamon, cukier puder, kilka kropli waniliowej esencji

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Połowę mleka zagrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i zamieszać. Rozczyn przelać do mąki, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do tego dodać masło, jajo, resztę mleka, cukier, cukier wanili...

Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka z czekoladą

70 g cukru kryształu, 70 g brązowego cukru, 115 g masła, 140 g mąki pszennej, 1 jajko, 1/2 łyżeczki sody bikarbona, 1/2 łyżeczki waniliowej esencji, 1/4 łyżeczki soli, 175 g gorzkiej czekolady

Utrzyj w misce masło z dużą ilością obu rodzajów cukru na kremową masę. Dodaj jajko i wcieraj w masę, aż stanie się jednolita i gładka. Następnie dodaj esencję waniliową i dokladnie wymieszaj. Dodawaj stopniowo mąkę, sól i sodę, jednocześnie wszys...

Lody waniliowe

Lody waniliowe

1/3 szklanka cukier puder, 1 laska wanilii, 3/4 szklanki mleka, 3 żółtka, 1 szklanka śmietany

Włóż cukier i laskę wanilii do garnka i zalej mlekiem. Podgrzewaj na małym ogniu. Ubij żółtka i stopniowo dodawaj mleko. Mieszaninę podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, dopóki masa nie zacznie gęstnieć. Odstaw do ostygnięcia. Po wystudzeniu wmie...

Naleśniki z twarogiem i czekoladą

Naleśniki z twarogiem i czekoladą

130 g mąki pszenna, 15 g cukru, 2 jajka, 325 ml mleka, 100 ml śmietany, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka waniliowej esencji, 1 łyżka kakao, 1 1/2 opakowania miękkiego twarogu, 1 opakowanie białego jogurtu, 1 łyżka miodu, 1 opakowanie czekolady do gotowania

Mąkę, sól i cukier wymieszaj w misce. Dodaj jajka, kakao i 100 ml mleka. Następnie ubij wszystko mikserem. Stopniowo dodaj śmietanę i resztę mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto na godzinę. W międzyciasie wymieszaj twaróg z jogurtem ...

: