These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Polska

Kurczak w sosie

Kurczak w sosie

kurczak, główkowa kapusta, cebula, pietruszka, bulion drobiowy, wódka, mąka gładka, woda, słodka śmietana, pieprz, sól, 1 kurczak, 1 główka kapusty włoskiej, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 szklanka bulionu drobiowego, 2 kieliszki wódki ( lub nalewki wytrawnej ), Zagęszczacz: 2 łyżeczki mąki gładkiej, zimna woda, 0,5 szklanki słodkiej śmietany, pieprz, sól

Na tłuszcz kładziemy posiekaną włoską kapustę oraz cebulę i wymieszamy. Na warzywa dodamy kawałki kurczaka i natkę pietruszki. Następnie zalewamy kieliszkami wódki i 1 szklanką bulionu. Gotujemy pod pokrywką około godziny. Po ugotowaniu kawałki ku...

Ryba w smietanie

Ryba w smietanie

ryba słodkowodna, śmietana, Pieczarki, mąka gładka, sól, masło, olej roślinny, dowolna ryba słodkowodna, 1 szklanka śmietany, 20-30 dkg pieczarków, trochę mąki, sól, masło, olej

Oczyszczone ryby podzielić na porcje, umyć, oczyścić, lekko posolić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, dodać kawałek masła, a kiedy się stopi - smażyć kawałki ryby szybko rumieniąc z obu stron na złoty kolor. Rumiane przekładać do płaskie...

Zrazy zwijane

Zrazy zwijane

wołowe mięso, słonina angielska, bułka, ogórki sterylizowane, cebula, sól, pieprz, grzyby, smalec, 60 dkg wołowiny bez kości, 5 dkg słoniny, kawałek bułki, 1 kwaszony ogórek, 1 cebula, sól, pieprz, 1-2 suszone grzyby, trochę smalcu

Mięso pokroić w cienkie plastry, lekko zbić. Ogórek, słoninę i bułeczkę - kroić w cienkie paseczki, cebulę w "piórka". Na każdy plasterek mięsa położyć paseczek bułki, ogórka, słoniny i cebuli. Lekko posolić i popieprzyć. Zwinąć mieso w roladkę, s...

Sernik gotowany

Sernik gotowany

miękki twaróg, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy, biszkopty, 1 kg miękkiego twarógu, 3 jajka, 6 dkg masła, 25 dkg cukru, 1 cukier waniliowy, 1 budyń śmietankowy, trochę biszkoptów

Ser dobrze rozgnieść widelcem (lub zemleć), włożyć do rondla, dodać masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko dobrze wymieszać (można zmiksować minimikserem). Podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż masa zrobi się całkiem rzadka. Wówczas, ...

Boeuf Strogonoff - współczesny

Boeuf Strogonoff - współczesny

wołowe mięso, Pieczarki, śmietana, mąka gładka, bulion drobiowy, ogórki sterylizowane, cebula, sól, pieprz, masło, olej roślinny, 500 g wołowego mięsa bez kości, 500 g pieczarek, 0,5 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, 1 szklanka bulionu z kostek rosołowych, 0,5 ogórka konserwowego, 1 cebula, sól, pieprz, masło, olej

Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki, szybko obrumienić na patelni na rozgrzanym oleju (mniej) z dodatkiem masła (więcej). Rumiane mięso przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić aż będzie miękkie. Wówczas dusi...

Nadziewany kurczak z kremem chrzanowo - brzoskwiniowym

Nadziewany kurczak z kremem chrzanowo - brzoskwiniowym

kurczak, indyk, rodzynki, jajka, kajzerka, mleko, bułka tarta, pieprz, sól, brzoskwinia, miód, chrzan, 1 kurczak, 50 dkg mielonego indyka, 1 opakowanie rodzynek, 2 jajka, 1 kajzerka, mleko, bułka tarta, pieprz, sól, 2 puszki brzoskwiń, 2 łyżki miódu, 3-4 łyżki chrzanu

Z kurczaka oddzielić skrzydełka, udka, szyjkę i kostki. Pozostałe mięso posolić i posypać pieprzem. Rodzynki namoczyć, posiekać. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, osączyć, dodać do mielonego indyka. Wymieszać z jajami, rodzynkami, bułką tartą....

Schab nadziewany porem

Schab nadziewany porem

kotlet schabowy, szynka, boczek wędzony, cebula, masło, brokuły, porek, mąka gładka, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bulion warzywny, 1 kg schab, 20 dkg szynki, 20 dkg boczku wędzonego, 2 cebule, 1 łyżka masła, 1 opakowanie mrożonych brokułów, 3 pory, 1 łyżka mąki, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bulion do podlewania

Boczek, szynkę i cebulę posiekać w kostkę, obsmażyć na maśle. Brokuły zagotować, po wystudzeniu zmiksować. Dodać do boczku i szynki, obsypać mąką, wymieszać. Pory obrać, zblanszować. Mięso rozbić, uformować prostokąt. Na schabie ułożyć brokuły wym...

Mazurek serowo - czekoladowy

Mazurek serowo - czekoladowy

mąka gładka, cukier puder, masło, żółtko, miękki twaróg, żółtko, masło, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, rodzynki, białek, cukier, cukier, gęsta śmietana, czekolada do gotowania, 30 dkg mąki gładkiej, 10 dkg cukru pudru, 20 dkg masła, 1 żółtko, Masa serowa: 50 dkg twarogu, 9 żółtek, 50 dkg masła lub margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie rodzynek, 5 białek, 1,5 szklanki cukru, Polewa: 1 szklanka cukru, 0,5 szklanki gęstej śmietany, 0,5 tabliczki czekolady

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować je na grubość 1 cm, przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika i podpiec na złoty kolor. Ser zemleć trzykrotnie w maszynce. Masło rozetrzeć z cukrem, cuk...

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

mąka półgruba, proszek do pieczenia, kakao, przyprawy do piernika, sól, oliwa z oliwek, cukier kryształ, jajka, waniliowa esencja, cukinia, orzechy laskowe, czekolada do gotowania, śmietana do ubijania, 350 g mąki półgrubej, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 50 g kakaa, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżeczka soli, 175 ml oliwy z oliwek, 200 g cukru kryształ, 3 jajka, 2 łyżeczki waniliowej esencji, 2 średnie cukinie grubo pokrojone, 150 g orzechów laskowych grubo posiekanych, Lukier: 200 g czekolady do gotowania, 100 ml śmietany do ubijania

W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W drugiej misce wymieszaj olej, esencję waniliową, cukier oraz jajka. Trochę ubij. Ostrożnie dodaj cukinią i delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp posiekane orzechy laskowe. Całą...

Sznycle z indyka z cebulką

Sznycle z indyka z cebulką

pierś z indyka, olej słonecznikowy, sól, pieprz, cebula, czosnek, ketchup, przyprawy płynne do zupy, skrobia kukurydziana, musztarda półtłusta, sos sojowy, 200 g cienkich sznycli z piersi indyka, 2 łyżeczki oleju słonecznikowego, sól, pieprz, 1 ks cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka przyprawy do zupy, 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej, 1 łyżeczka musztardy półtłustej, 1 łyżeczka sosu sojowego

Cienkie sznycle naklep, dopraw solą i pieprzem. Obraną cebulę nakrój na wieksze kosteczki i czosnek zetrzyj na tarce. W misce z pokrywką wymieszaj olej, keczup, przyprawy do zupy, cebule, czosnek oraz mięso. Zostaw w chłodnym miejscu do drugiego d...

Murzynek

Murzynek

cukier kryształ, margaryna do gotowania, woda, kakao, cukier waniliowy, jajka, mąka gładka, proszek do pieczenia, 1,5 szklanki cukru kryształu, 1 opakowanie margaryny, 3/4 szklanki wody, 3 łyżki kakao, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 jajka, 2 szklanki mąki gładkiej , 1 łyżka proszku do pieczenia

Margarynę, cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy włożyć do garnka i gotować aż wszystko dobrze się rozpuści. Odlać 1/4 szklanki. Resztę schłodzić. Dodawać do chłodnej masy mąkę, całe jajka i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto. Piec w średnio nag...

Sernik

Sernik

jajka, miękki twaróg, cukier puder, cukier waniliowy, pomarańczowa esencja, margaryna do gotowania, proszek budyniowy, 4 jajka, 0,75 dkg miękkiego twarogu, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, pomarańczowa lub cytrynowa esencja, 0,5 opakowania margaryny lub masła, 1 proszek budyniowy

Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, esencje, budyń, miękką margarynę oraz żółtka. Wszystko dobrze utrzeć. Na koniec dodać ubite białka i ostrożnie wymieszać. Do masy można także wmieszać bakalie. Następnie pieć przez około 50-60 minut.

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

mąka gładka, jajka, cukier kryształ, masło, drożdże (kwas), mleko, 75 dkg mąki gładkiej, 2 jajka, 15 dkg cukru kryształu, 15 dkg masła, 8 dkg drożdży (kwas), 0,5 l mleka

Jajka, cukier, masło utrzemy do piany (najlepiej mixerem). Przygotujemy drożdże - rozetrzemy drożdże z jedną łyżką cukru i dodajemy 0,5l letniego mleka. Do masy z jajek wmieszamy mąke, trochę soli, dodajemy drożdży i wyrobimy ciasto. Gotowa masę p...

Masa tortowa ptasie mleczko

Masa tortowa ptasie mleczko

śmietana do ubijania, cukier puder, cukier waniliowy, żelatyna, galaretka owocowa, 2 śmietany do ubijania, 7 łyżek cukru pudru, 2 cukry waniliowe, 6-7 łyżeczek żelatyny, 1 galaretka owocowa

Śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Gotową masę włożymy na chwilę do lodówki. Lekko zgęszczoną wylejemy na ciasto i włożymy jeszcze na chwilę do lodówki. ...

Omlet

Omlet

jajka, mąka gładka, sól, cukier, olej roślinny, 2 jajka, 2 łyżki mąki gładkiej, sól, cukier, olej lub tłuszcz

Oddzielimy żółtka od białek. Białka ubijemy w misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy troszeczkę cukru. Do ubitego białka dodajemy żółtka, mąkę i troszeczkę posolimy. Ostrożnie wymieszamy na jednolitą masę. Rozgrzejemy 1 dkg tłuszczu ...

Kluseczki półfrancuskie

Kluseczki półfrancuskie

jajka, śmietana, mąka gładka, 3 jajka, 0,5 szklanki śmietany, mąka

Wbić do rondla jajka i wlać śmietanę. Chwilę miksować minimikserem, a potem (nadal miksując) wsypywać mąkę. Kiedy ciasto uzyska odpowiednią gęstość - miksować jeszcze chwilę, aż będą się tworzyły pęcherzyki. Na gotujący się, osolony wrątek kłaść ł...

Morengi

Morengi

białek, cukier, woda, sok z cytryny, cukier puder, 8 białek, 40 dkg cukru, 1 szklanka wody, sok z 1 cytryny, 5 dkg cukru pudru

Ubić białka na sztywną pianę. Ugotować cukier z wodą "na nitkę". Prawą ręką bić pianę dalej, lewą wlewać gotujący syrop. Na koniec wlać sok z cytryny i wymieszać. Zrobić z papieru pergaminowego kornet, włożyć do niego ubitą masę, uciąć nożem konie...

Andruty

Andruty

mąka gładka, cukier, jajka, mleko, masło, 1 kg mąki gładkiej, 20 dkg cukru, 2 jajka, 1 l mleka, 1 łyżka stopionego masła

Wymieszać składniki, po czym nalewać ciasto do specjalnej formy do pieczenia andrutów, formę za każdym razem smarować masłem. Piec w otwartym piekarniku. Upieczone andruty zwijać na okrągłym drewianym wałku.

Bezy

Bezy

jajka, cukier kryształ, masło, cukier waniliowy, 8 jajek, 50 dkg cukru kryształu, 10 dkg masła, 1 cukier waniliowy

Ubić białka na sztywną pianę, wsypać 40dkg cukru i dalej ubijać, aż kryształki cukru rozbiją się i masa będzie gładka. Zrobić z papieru pergminowego kornet, włożyć do niego ubitą masę, uciąć nożem koniec kornetu i wyciskać okrągłe ciasteczka w ksz...

Kajaczki

Kajaczki

mąka pszenna, żółtko, śmietana, cukier puder, cukier waniliowy, maliny, 25 dkg mąki pszennej, 12 żółtek, 0,5 l śmietany, 12,5 dkg cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 0,5 kg świeżych malin

Zagnieść żółtka i mąkę, rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i pociąć na kawałki szerokości 6 cm i długości 10 cm. Ułożyć na blasze i piec 10-15 minut. W czasie pieczenia ciasteczka wyginają się w kształcie kajaczków.Po upieczeniu nałożyć we wgłębie...

Trąbki

Trąbki

mąka pszenna, cukier puder, jajka, mleko, cukier waniliowy, migdały, śmietana, 20 dkg mąki, 20 dkg cukru pudru, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 cukier waniliowy, 5 dkg migdałów, 1 szklanka śmietanki

Do rondelka wbić jaja i wyrobić z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać mąkę, mleko i wymieszać. Kłaść ciasto łyżką na wysmarowaną blachę w odstępach 10-15 cm i kształtować cienkie (jak na naleśniki) placuszki. Wstawić do piekarnika. Gdy się trochę ...

Legumina z mrożonych truskawek (lub malin)

Legumina z mrożonych truskawek (lub malin)

jajka, cukier, żelatyna, truskawki, kakao, biszkopty, śmietana, owoce, 6 jajek, 4 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka żelatyny, 0,5 opakowania truskawek, 3 łyżeczki kakao, biszkopty, trochę kremu z bitej śmietany, owoce z kompotu lub konfitury

Formę na babkę lub rondelek wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć na niej dno i boki biszkoptami (mogą być małe, okrągłe). Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek i cukru ubić kogel-mogel. Z białek - sztywną pianę. Truskawki - zmiksować. Żelatynę namoczy...

Ciasto na tort

Ciasto na tort

jajka, cukier, mąka gładka, Mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, aż będzie sztywna i szklista. Dodać żółtka i na koniec mąkę, szybko wymieszać a do tortownicy. Piec około 30 minut.

Placek z jabłkami

Placek z jabłkami

jajka, cukier, margaryna do gotowania, mąka gładka, proszek do pieczenia, gęsta śmietana, 2 jajka, 0,5 szklanki cukru, 0,5 margaryny, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 l gęstej śmietany

Stopić tłuszcz. Wszystko razem oprócz margaryny utrzeć. Następnie dodać margarynę, wymieszać i na wierzch dać jabłka. Pieć około 1 godziny.

Szarlotka

Szarlotka

mąka gładka, margaryna do gotowania, jajka, żółtko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gęsta śmietana, cukier puder, jabłko, 60 dkg mąki, 1 kostka margaryny, 1 jajko, 2 żółtka, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki gęstej śmietany, 15 dkg cukru pudru, 2 kg jabłek

Jabłka zetrzeć na tarcę i rozgotować z cukrem oraz cynamonem. Także można dodać rodzynek. Zagnieść ciasto z wymienionych składników. Podzielić na dwie części. Jedną dać rozwałkowaną na brytwankę posypać bułką tartą i dodać jabłka. Przykryć drugim ...

: