These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Drób i królik

Sznycle z indyka z cebulką

Sznycle z indyka z cebulką

pierś z indyka, olej słonecznikowy, sól, pieprz, cebula, czosnek, ketchup, przyprawy płynne do zupy, skrobia kukurydziana, musztarda półtłusta, sos sojowy, 200 g cienkich sznycli z piersi indyka, 2 łyżeczki oleju słonecznikowego, sól, pieprz, 1 ks cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka przyprawy do zupy, 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej, 1 łyżeczka musztardy półtłustej, 1 łyżeczka sosu sojowego

Cienkie sznycle naklep, dopraw solą i pieprzem. Obraną cebulę nakrój na wieksze kosteczki i czosnek zetrzyj na tarce. W misce z pokrywką wymieszaj olej, keczup, przyprawy do zupy, cebule, czosnek oraz mięso. Zostaw w chłodnym miejscu do drugiego d...

Medaliony z kurczaka z wykwintnym sosem

Medaliony z kurczaka z wykwintnym sosem

pierś z kurczaka, chrzan, żurawina, jabłko, wino czerwone, sok z cytryny, cebula, sól, pieprz, cukier, olej roślinny, 4 filety z piersi z kurczaka, 2 łyżki chrzanu, 3/4 szklanki żurawiny lub borówki do mięs, 1 kwaśne jabłko, 1/2 szklanki wina czerwonego, sok z połowy cytryny, 1 cebula, sól, pieprz, cukier, olej

Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć piersi. Przygotować sos: cebulę drobno posiekać, jabłko zetrzeć na tarce. Chrzan wymieszać z żurawiną lub borówką, dodać cebulę i jabłko. Wszystko połączyć z win...

Skrzydełka w orzechowym sosie

Skrzydełka w orzechowym sosie

skrzydła z kurczaka, chilli papryki, orzechy włoskie, wino czerwone, gęsta śmietana, sól, pieprz, mielony imbir, olej roślinny, 4 skrzydełka z kurczaka, 1 chilli papryczka, 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki wina czerwonego, 1 kubeczek gęstej śmietany, sól, pieprz, mielony imbir, olej

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i imbirem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć skrzydełka. Przygotować sos: drobno posiekać orzechy i chilli, wymieszać z czerwonym winem, podgrzać. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. ...

Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka

2 piersi z kurczaka, 1 cukinia, 1 papryka, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli, 1 cebula, 1 cytryna, 150 ml oliwy z oliwek

Cebulę posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Cebulę, sok z cytryny, oliwę z oliwek i pieprz włóż do płaskiego naczynia i wszystko wymieszaj dokładnie łyżką. Piersi z kurczaka umyj, posól i pokrój w kostkę. Ułóż kostki mięsa w zalewie i pozostaw kilka ...

Kotlety z kurczaka

Kotlety z kurczaka

2 piersi z kurczaka, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, 1 jajko, 2 łyżki mąki półgrubej, olej słonecznikowy, sól, pieprz

Piersi z kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, dodaj do kurczaka i dobrze wymieszaj. Dodaj jajko, majonez, mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Masę ponownie wymieszaj i odstaw na około 0,5 godziny. Następnie smaż na gorącym tłuszczu ...

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska

300 g piersi z kurczaka, 1 puszka kukurydzy, 2 papryki (czerowona i żółta), 8 łyżek majonezu, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 cebula, 3/4 opakowania białego jogurt, 2 łyżeczki meksykańskiej przyprawy, 1 łyżka oleju roślinnego, 1/2 puszki fasoli

Piersi z kurczaka umyj i pokrój w kostki. Umyj papryki, osusz i pokrój na kawałki usuwając nasiona i szypułki. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Na patelni pogrzej oliwę i podsmaż mięso, aż będzie miękkie. Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy i dodaj...

Kurczak w sosie ogórkowo-jogurtowym

Kurczak w sosie ogórkowo-jogurtowym

4 piersi z kurczaka, 1 opakowanie białego jogurtu, 1/2 ogórka, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka majonezu, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka oleju słonecznikowego (do smażenia)

Ogórek umyj i utrzyj na tarce jarzynowej. Całość zalej jogurtem. Dodaj ocet jabłkowy, míod, majonez, sól i pieprz i dokladnie wymieszaj. Całość wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Pierś u kurczaka umyj i osusz. Posolonego i popieprzonego kurcza...

Kurczak w sosie curry

Kurczak w sosie curry

300 g piersi z kurczaka, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 1 papryka, 1 garnuszek kukurydzy, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 1/2 łyżeczki kari przyprawy (curry), 1 szczypta soli

Pierś z kurczaka umyj i pokrój w kosteczki. Wymieszaj z łyżką oleja, dodaj curry i posól. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Następnie duś ją na małym ogniu przez parę minut. Dodaj rozgnieciony czosnek. Gdy cebula będzie złota dodaj kurczaka i pozos...

Kurczak w sezamie

Kurczak w sezamie

2 piersi z kurczaka, 1 jajko, 3 łyżki sezamu, 3 łyżki mąki gładkiek, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 piersi z kurczaka

Piersi kurczaka umyj i oczyść z błonek. Każdą przekrój na cieńsze filety. Oprósz solą, pieprzem, natrzyj lekko rozgniecionym czosnkiem i dodaj resztę składników marynaty. Wymieszaj i odstaw na pół godziny. Do głębokiego talerza wbij jajko, posól ...

Gęś św. Marcina z czerwoną kapustą

Gęś św. Marcina z czerwoną kapustą

husa, jablko, cibule, sůl, kmín, petržel, červené víno, červené zelí, 1 husa, 4 větší jablka, 3 velké cibule, sůl, drcený nebo mletý kmín, 2 hrsti nasekané petrželové natě, 0,5 l červeného vína, 1 hlávka červeného zelí

Oczyść gęś z pozostałych piór i sierści. Najlepiej resztki spalić (na piecu lub zapalniczką kuchenną). Wyciągnij nerki, które wraz z gęsiom dokładnie umyj. Utnij gęsi skrzydła w stawach, odkrój nadmiar tłuszczu i szyję. Dopraw wszystko solą i kmin...

Kurczak w sosie

Kurczak w sosie

kurczak, główkowa kapusta, cebula, pietruszka, bulion drobiowy, wódka, mąka gładka, woda, słodka śmietana, pieprz, sól, 1 kurczak, 1 główka kapusty włoskiej, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 szklanka bulionu drobiowego, 2 kieliszki wódki ( lub nalewki wytrawnej ), Zagęszczacz: 2 łyżeczki mąki gładkiej, zimna woda, 0,5 szklanki słodkiej śmietany, pieprz, sól

Na tłuszcz kładziemy posiekaną włoską kapustę oraz cebulę i wymieszamy. Na warzywa dodamy kawałki kurczaka i natkę pietruszki. Następnie zalewamy kieliszkami wódki i 1 szklanką bulionu. Gotujemy pod pokrywką około godziny. Po ugotowaniu kawałki ku...

Nadziewany kurczak z kremem chrzanowo - brzoskwiniowym

Nadziewany kurczak z kremem chrzanowo - brzoskwiniowym

kurczak, indyk, rodzynki, jajka, kajzerka, mleko, bułka tarta, pieprz, sól, brzoskwinia, miód, chrzan, 1 kurczak, 50 dkg mielonego indyka, 1 opakowanie rodzynek, 2 jajka, 1 kajzerka, mleko, bułka tarta, pieprz, sól, 2 puszki brzoskwiń, 2 łyżki miódu, 3-4 łyżki chrzanu

Z kurczaka oddzielić skrzydełka, udka, szyjkę i kostki. Pozostałe mięso posolić i posypać pieprzem. Rodzynki namoczyć, posiekać. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, osączyć, dodać do mielonego indyka. Wymieszać z jajami, rodzynkami, bułką tartą....

 Kurczak na ostro

Kurczak na ostro

4 szt. udek z kurczaka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 1/4 łyżki oleju roślinnego, 225 g białego jogurtu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kari przyprawy (curry), 1/4 łyżeczki chilli papryki

Udka z kurczaka podziel na 2 części i natnij je głęboko w poprzek. W misce wymieszaj połowę przypraw z olejem. Włóż kawałki kurczęcia i obracaj je. Pozostaw w zalewie na godzinę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Ułóż kawałki kurczęcia ...

Kurczak pijany rumem

Kurczak pijany rumem

1 cebula, 4 łyżki oleju roślinnego, 8 łyżek rumu, 4 uda z kurczaka, 200-300 ml wody (lub bulionu), czosnek - suszona przyprawa, sól, pieprz

Udka z kurczaka posól, popieprz i ułóż na blasze blisko siebie. Każdy kawałek podlej łyżką rumu. Poczekaj 20 minut, żeby rum dobrze wsiąkł. Obróć kurczaka i poczekaj dalszych 20 minut. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni podgrzej oliwę i obsm...

Kurczak z brandy

Kurczak z brandy

4 piersi z kurczaka, 2 łyżki masła, 1 szczypta soli, 1 szczypta białego pieprzu, 1 ząbek czosnku, 100 ml Brandy, 200 ml bulionu drobiowego, 8 kasztanów jadalnych, 4 plasterek boczku wędzonego, zioła prowansalskie (lub inne)

Kasztany gotuj w nieosolonej wodzie przez 1,5 godziny. Kurczaka natrzyj solą pieprzem. Podsmaż mięso na maśle z obu stron na złoty kolor. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Rognieć czosnek i ...