These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Desery

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

mąka półgruba, proszek do pieczenia, kakao, przyprawy do piernika, sól, oliwa z oliwek, cukier kryształ, jajka, waniliowa esencja, cukinia, orzechy laskowe, czekolada do gotowania, śmietana do ubijania, 350 g mąki półgrubej, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 50 g kakaa, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżeczka soli, 175 ml oliwy z oliwek, 200 g cukru kryształ, 3 jajka, 2 łyżeczki waniliowej esencji, 2 średnie cukinie grubo pokrojone, 150 g orzechów laskowych grubo posiekanych, Lukier: 200 g czekolady do gotowania, 100 ml śmietany do ubijania

W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W drugiej misce wymieszaj olej, esencję waniliową, cukier oraz jajka. Trochę ubij. Ostrożnie dodaj cukinią i delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp posiekane orzechy laskowe. Całą...

Trąbki

Trąbki

mąka pszenna, cukier puder, jajka, mleko, cukier waniliowy, migdały, śmietana, 20 dkg mąki, 20 dkg cukru pudru, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 cukier waniliowy, 5 dkg migdałów, 1 szklanka śmietanki

Do rondelka wbić jaja i wyrobić z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać mąkę, mleko i wymieszać. Kłaść ciasto łyżką na wysmarowaną blachę w odstępach 10-15 cm i kształtować cienkie (jak na naleśniki) placuszki. Wstawić do piekarnika. Gdy się trochę ...

Sernik gotowany

Sernik gotowany

miękki twaróg, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy, biszkopty, 1 kg miękkiego twarógu, 3 jajka, 6 dkg masła, 25 dkg cukru, 1 cukier waniliowy, 1 budyń śmietankowy, trochę biszkoptów

Ser dobrze rozgnieść widelcem (lub zemleć), włożyć do rondla, dodać masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko dobrze wymieszać (można zmiksować minimikserem). Podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż masa zrobi się całkiem rzadka. Wówczas, ...

Legumina z mrożonych truskawek (lub malin)

Legumina z mrożonych truskawek (lub malin)

jajka, cukier, żelatyna, truskawki, kakao, biszkopty, śmietana, owoce, 6 jajek, 4 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka żelatyny, 0,5 opakowania truskawek, 3 łyżeczki kakao, biszkopty, trochę kremu z bitej śmietany, owoce z kompotu lub konfitury

Formę na babkę lub rondelek wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć na niej dno i boki biszkoptami (mogą być małe, okrągłe). Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek i cukru ubić kogel-mogel. Z białek - sztywną pianę. Truskawki - zmiksować. Żelatynę namoczy...

Szarlotka

Szarlotka

mąka gładka, margaryna do gotowania, jajka, żółtko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gęsta śmietana, cukier puder, jabłko, 60 dkg mąki, 1 kostka margaryny, 1 jajko, 2 żółtka, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki gęstej śmietany, 15 dkg cukru pudru, 2 kg jabłek

Jabłka zetrzeć na tarcę i rozgotować z cukrem oraz cynamonem. Także można dodać rodzynek. Zagnieść ciasto z wymienionych składników. Podzielić na dwie części. Jedną dać rozwałkowaną na brytwankę posypać bułką tartą i dodać jabłka. Przykryć drugim ...

Placek z jabłkami

Placek z jabłkami

jajka, cukier, margaryna do gotowania, mąka gładka, proszek do pieczenia, gęsta śmietana, 2 jajka, 0,5 szklanki cukru, 0,5 margaryny, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 l gęstej śmietany

Stopić tłuszcz. Wszystko razem oprócz margaryny utrzeć. Następnie dodać margarynę, wymieszać i na wierzch dać jabłka. Pieć około 1 godziny.

Kajaczki

Kajaczki

mąka pszenna, żółtko, śmietana, cukier puder, cukier waniliowy, maliny, 25 dkg mąki pszennej, 12 żółtek, 0,5 l śmietany, 12,5 dkg cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 0,5 kg świeżych malin

Zagnieść żółtka i mąkę, rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i pociąć na kawałki szerokości 6 cm i długości 10 cm. Ułożyć na blasze i piec 10-15 minut. W czasie pieczenia ciasteczka wyginają się w kształcie kajaczków.Po upieczeniu nałożyć we wgłębie...

Bezy

Bezy

jajka, cukier kryształ, masło, cukier waniliowy, 8 jajek, 50 dkg cukru kryształu, 10 dkg masła, 1 cukier waniliowy

Ubić białka na sztywną pianę, wsypać 40dkg cukru i dalej ubijać, aż kryształki cukru rozbiją się i masa będzie gładka. Zrobić z papieru pergminowego kornet, włożyć do niego ubitą masę, uciąć nożem koniec kornetu i wyciskać okrągłe ciasteczka w ksz...

Andruty

Andruty

mąka gładka, cukier, jajka, mleko, masło, 1 kg mąki gładkiej, 20 dkg cukru, 2 jajka, 1 l mleka, 1 łyżka stopionego masła

Wymieszać składniki, po czym nalewać ciasto do specjalnej formy do pieczenia andrutów, formę za każdym razem smarować masłem. Piec w otwartym piekarniku. Upieczone andruty zwijać na okrągłym drewianym wałku.

Morengi

Morengi

białek, cukier, woda, sok z cytryny, cukier puder, 8 białek, 40 dkg cukru, 1 szklanka wody, sok z 1 cytryny, 5 dkg cukru pudru

Ubić białka na sztywną pianę. Ugotować cukier z wodą "na nitkę". Prawą ręką bić pianę dalej, lewą wlewać gotujący syrop. Na koniec wlać sok z cytryny i wymieszać. Zrobić z papieru pergaminowego kornet, włożyć do niego ubitą masę, uciąć nożem konie...

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

mąka gładka, jajka, cukier kryształ, masło, drożdże (kwas), mleko, 75 dkg mąki gładkiej, 2 jajka, 15 dkg cukru kryształu, 15 dkg masła, 8 dkg drożdży (kwas), 0,5 l mleka

Jajka, cukier, masło utrzemy do piany (najlepiej mixerem). Przygotujemy drożdże - rozetrzemy drożdże z jedną łyżką cukru i dodajemy 0,5l letniego mleka. Do masy z jajek wmieszamy mąke, trochę soli, dodajemy drożdży i wyrobimy ciasto. Gotowa masę p...

Masa tortowa ptasie mleczko

Masa tortowa ptasie mleczko

śmietana do ubijania, cukier puder, cukier waniliowy, żelatyna, galaretka owocowa, 2 śmietany do ubijania, 7 łyżek cukru pudru, 2 cukry waniliowe, 6-7 łyżeczek żelatyny, 1 galaretka owocowa

Śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Gotową masę włożymy na chwilę do lodówki. Lekko zgęszczoną wylejemy na ciasto i włożymy jeszcze na chwilę do lodówki. ...

Omlet

Omlet

jajka, mąka gładka, sól, cukier, olej roślinny, 2 jajka, 2 łyżki mąki gładkiej, sól, cukier, olej lub tłuszcz

Oddzielimy żółtka od białek. Białka ubijemy w misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy troszeczkę cukru. Do ubitego białka dodajemy żółtka, mąkę i troszeczkę posolimy. Ostrożnie wymieszamy na jednolitą masę. Rozgrzejemy 1 dkg tłuszczu ...

Ciasto WZ

Ciasto WZ

mąka gładka, jajka, masło, cukier, dżem, kakao, mleko, soda bikarbona, cukier puder, cukier waniliowy, Serek homo, masło, 2 szklanki mąki gładkiej, 2 jajka, 0,5 masła roślinnego, 1 szklanka cukru, 2 łyżki dżemu, 2 łyżki kakao, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka sody do pieczenia, Krem: 7 łyżek cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 serek homo, 1 kostka masła

Utrzemy masło, dodamy cukier, dżem, kakao i znowu utrzemy. Ubijemy całe jajka, dodamy mąkę, mleko, sodę i utrzemy. Pieczemy w gorącym piekarniku 30-40 min. Krem: Utrzemy masło, dodamy cukier i stopniowo dodajemy serek i cukier waniliowy. Gotowe ...

Sernik domowy

Sernik domowy

tłusty twaróg, jajka, cukier, masło, mąka pszenna, Mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, 1 kg sera, 6-8 jajek, 2 szklanki cukru, 13 dkg masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub grysiku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do sera dodajemy żółtka, cukier, roztopione i przesłudzone masło (całą resztę oprócz białek i bakalji). Wymiksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, bakalje i delikatnie wymieszamy. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 150° 40 minut.

Ciasto z budyniem i jabłkami

Ciasto z budyniem i jabłkami

mleko, margaryna do gotowania, proszek budyniowy, cukier, jabłko, jajka, proszek do pieczenia, 1 l mleka, 1 margaryna, 2 budynie (śmietankowe, waniliowe lub bananowe), 1 szklanka cukru, 2 kg jabłek, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyrobimy ciasto z margaryny cukru, jajek, mąki i proszku do pieczenia. Gotowe ciasto podzielimy na dwie części. Jedną wyłożymy na posmarowaną blachę. Lekko podpieczemy około 15 minut. Drugą część włożymy do zamrażalnika. W tym czasie jabłka rozgot...

Zupa owocowa z naleśnikami

Zupa owocowa z naleśnikami

wiśnie, maliny, żółtko, jajka, mąka gładka, proszek do pieczenia, olej roślinny, 1 słoik wiśni w zalewie, 1 słoik malin w zalewie, 4 żółtka, 2 jajka, 2 łyżki mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, olej

Owoce wraz z zalewą zagotować w 1,5l wody. Zdjąć z ognia, odcedzić (owocowy wywar zachować). Maliny i wiśnie zmiksować, dodać do wywaru i wymieszać. Utrzeć 4 żółtka do białości, dodać do ostudzonej zupy. Przygotowanie naleśników: oddzielić żółtka ...

Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą

Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą

mąka gładka, cukier, mleko, margaryna do gotowania, żółtko, drożdże (kwas), cukier waniliowy, rodzynki, skórka pomarańczowa, papaja, morele, daktyle, bułka tarta, cukier puder, czekoladowa polewa, esencja migdałowa, migdałowe płatki, 2,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 12 dkg margaryny, 4 żółtka, 5 dkg drożdży, 1 cukier waniliowy, 5 dkg rodzynek, 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej, 5 dkg papai, 5 dkg suszonych moreli, 5 dkg suszonych daktyli, bułka tarta, cukier puder na posypanie, Polewa: 1 opakowanie czekoladowej polewy, kilka kropli esencji migdałowej, migdałowe płatki

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wsypać łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać rozczyn, utarte żółtka i ...

Mus kawowy z kleksem z bitej śmietany

Mus kawowy z kleksem z bitej śmietany

kawa, gorzka czekolada, masło, jajka, cukier, śmietana, cukier, 1 szklanka mocnej aromatycznej kawy, 2 tabliczki ciemnej czekolady, 1/2 kostki masła, 5 jajek, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 kubeczki śmietany kremówki, 3 łyżki cukru

Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej z masłem. Żółtka zmiksować również w gorącej kąpieli z przestudzoną kawą, dodać cukier i czekoladę, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ostudzoną masą. Mus przekładać...

Owoce w czekoladzie

Owoce w czekoladzie

mandarynka, ananas, brzoskwinia, winogrona, czekoladowa polewa, 4 mandarynki, ananas z puszki, brzoskwinie z puszki, kiść zielonych winogron, czekoladowa polewa

Mandarynki obrać, ananasa i brzoskwinie z puszki osączyć i pokroić na kawałki, winogrona dokładnie umyć. Polewę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, owoce nadziać na wykałaczki, zanurzać w polewie i odczekać, aż polewa zastygnie.

Sorbet cytrynowy z winem

Sorbet cytrynowy z winem

cytryna, pomarańcz, cukier puder, białe wino, woda, 4 cytryny, 2 pomarańcze, 5 łyżek cukru pudru, 1 szklanka białego wina, 100 ml wody

Cytryny i pomarańcze sparzyć, zetrzeć na tarce skórkę, wycisnąć sok. Do rondelka wlać wodę, wymieszać z cukrem pudrem i sokiem oraz skórką z cytryny. Zagotować, zmniejszyć płomień ognia i gotować jeszcze około 5 minut, schłodzić. Przygotowany sos ...

Drożdżowe ciasteczka z musem jabłkowym

Drożdżowe ciasteczka z musem jabłkowym

mąka gładka, mleko, drożdże (kwas), cukier, jajka, cukier waniliowy, masło, margaryna do gotowania, olej roślinny, mus jabłkowy, cynamon, cukier puder, waniliowa esencja, 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 200 g drożdży, 4 łyżki cukru, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/4 kostki masła, margaryna do smażenia, olej, 1 słoik musu jabłkowego, cynamon, cukier puder, kilka kropli waniliowej esencji

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Połowę mleka zagrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i zamieszać. Rozczyn przelać do mąki, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do tego dodać masło, jajo, resztę mleka, cukier, cukier wanili...

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa

ananas, brzoskwinia, grepfruit, pomarańcz, kiwi, koniak, miód, cynamon, ananas z puszki, brzoskwinie z puszki, 1 grepfruit, 1 pomarańcz, 2 kiwi, 1/2 szklanki koniaku lub soku pomarańczowego, 3 łyżki miódu, 1 szczypta cynamonu

Ananasa i brzoskwinie osączyć z zalewy, grejpfrut, pomarańczę i kiwi obrać. Wszystkie owoce pokroić na małe kawałki. Przygotować sos: koniak lub sok pomarańczowy wymieszać z miodem, doprawić do smaku cynamonem. Owoce przełożyć do salaterki, pola...

Babeczki waniliowe z wiśniami

Babeczki waniliowe z wiśniami

mąka gładka, żółtko, cukier, masło, żółtko, masło, mleko, Mąka ziemniaczana, cukier kryształ, cukier waniliowy, wiśnie, 25 dkg mąki, 4 żółtka, 8 dkg cukru pudru, 12 dkg masła, Krem: 4 żółtka, 1/2 kostki masła, 1,5 szklanki mleka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru kryształu, 1 cukier waniliowy, 1 słoik wiśni w zalewie

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Przygotować krem: zmiksować żółtka z cukrem, ugotować 1 szklankę mleka z cukrem waniliowym. Ugotowane mleko dodać do utartych żółtek, rozmieszać i dalej gotować. Do tego w...

Pascha

Pascha

twardy twaróg, masło, żółtko, cukier, cukier waniliowy, śmietana, migdały, rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, kandowane owoce, 1 kg białego tłustego sera, 1/2 kostki masła, 5 żółtek ugotowanych na twardo, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 100 ml śmietany, 1 garść migdałów, 1 garść rodzynek, 1 garść orzechów włoskich, 1 garść skórki pomarańczowej, kandyzowane owoce

Migdały i orzechy sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Rodzynki sparzyć, osączyć. Ser zmielić, rozdrobnić, utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać żółtka, cukier waniliowy i na samym końcu bakalie. Gęste sito wyłoż...

: