These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Całoroczne

Piernik doskonały na Boże Narodzenie (bardzo miękki)

Piernik doskonały na Boże Narodzenie (bardzo miękki)

hladká mouka, máslo, vejce, cukr moučka, včelí med, Soda bikarbóna, perníkové koření, 400 g hladké mouky, 100 g másla, 2 vejce, 140 g cukru moučka, 2 lžíce rozpuštěného medu, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření

Spośród wymienionych składników przygotujemy ciasto, które następnie rozwałkowujemy do wysokosci około 0,5 cm i wycinamy różne kształty. Umieścimy na blasze z papierem do pieczenia i posmarujemy ubitym jajkiem. Po schłodzeniu pierniczki można udek...

Kapuśniak z kiełbasą

Kapuśniak z kiełbasą

kyselé zelí, ostravská klobása, bobkový list, kmín, pepř, sůl, sádlo, hladká mouka, cibule, paprika - koření, 300 g kyselého zelí, 250 g ostravské klobásy, bobkový list, kmín, pepř, sůl, 30 g sádla, 20 g hladké mouky, 1 cibule, mletá sladká paprika

Posiekaj kapustę i kiełbasę, włoż do garnka i dodaj liść laurowy, kminek, pieprz i gotowuj. Tymczasem rozgrzej smalec, posiekaj drobno cebulę i usmaż ją. Dodaj mąkę i mieszając uzyskasz zasmażkę.Do zasmażki dodaj mieloną papryką. Wlej trochę wody,...

Czerwona kapusta do kaczki lub gęsi

Czerwona kapusta do kaczki lub gęsi

červené zelí, červené víno, jablko, sůl, kmín, anglická slanina, 1 hlávka červeného zelí, 0,5 l červeného vína, 1 jablko, sůl, mletý nebo drcený kmín, 10 dkg na kostičky nakrájené anglické slaniny

Czerwoną kapustę posiekaj na drobno i dodaj starte (obrane i wydrążone) jabłka. Dolej wino i trochę wody. Dopraw solą oraz kminkiem i możesz gotować. Gdy kapusta jest miękka, spróbuj ponownie przyprawić solą lub kminkiem a dla lepszego smaku i dod...

Sałatka z rukoli

Sałatka z rukoli

rukola, polníček, rajče, mrkev, okurka, olivový olej, bazalka, sůl, plnotučná hořčice, 1 balení rukoly, 2 hrsti polníčku, 2 větší rajčata, 3 mrkve, 1/2 salátové okurky, 2 lžíce olivového oleje, troška čerstvé nebo sušené bazalky, 1/2 lžičky soli, 1 lžička plnotučné hořčice

Rukolę i roszponki opłukać i wsypać do miski. Pomidory pokroić na osiem części, ogórkę na bardzo cienkie plasterki. Marchewki nastrugać na grubo. Wszystko pomieszać i polać przygotowanym sosem z oliwy, musztardy, soli i bazyli. Dodaj, jeżeli chce...

Stek wieprzowy

Stek wieprzowy

vepřová panenka, rostlinný olej, sůl, pepř, citrónová šťáva, sojová omáčka, hladká mouka, voda, 500 g vepřové panenky, 4 lžíce rostlinného oleje, sůl, 1 lžíce pepře čtyř barev, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce hladké mouky, 500 ml vody

Pozbądź wieprzowine ścięgien, tłuszczu, pokrój na 4 plastry i troche rozklep. Mięso dopraw solą, posyp pieprzem i skrop cytryną. Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso i szybko smaż po obu stronach do brązowego koloru. Wlej 200 ml wody, skrop sosem...

Dressing jogurtowy

Dressing jogurtowy

bílý jogurt, slunečnicový olej, ocet, polotučná hořčice, sůl, pepř, 4 lžíce bílého jogurtu, 2 lžičky slunečnicového oleje, lžička octa, lžička hořčice, špetka soli, špetka pepře

W misce wymieszać olej i ocet żeby były dobrze przemieszane. Następnie dodać musztardę, wymieszać ponownie i ostatecznie dodać jogurt i dosmakować.

Łosoś z brokułami zapiekany w sosie serowym

Łosoś z brokułami zapiekany w sosie serowym

700 g ryby morskiej (łososia), 1 por, 1 główka brokuła, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli, sos: 1 opakowanie sera topionego , 1 szklanka mleka, 100 g tartego sera

Pora potnij grubo i podsmaż na oliwie. Włóż go do żaroodpornego naczynia. Rybę umyj, pokrój w cząstki i połóż na por. Różyczki brokuła lekko podsmaż na oliwie i również wyłóż na rybę. Przygotuj sos: podgrzej mleko, dodaj pokrojony na małe części s...

Surówka z marchewki i pomarańczy

Surówka z marchewki i pomarańczy

3 marchewki, 2 jabłka, 1 pomarańcz, sok z cytryny, cukier (do smaku), 3 łyżki śmietany

Marchewkę i jabłko obierz. Usuń z jabłka pestki. Utrzyj na tarce warzywnej z małym oczkiem. Pomarańcz obierz, usuń białe błonki i także utrzyj. Dodaj odrobinę cukru do smaku i wszystko polej sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj, dodając śmietanę. Pr...

Pierogi z kapustą i serem

Pierogi z kapustą i serem

350 g mąki gładkiej, 2 jajka, sól, 1/2 szklanka wody, 600 g białej kapusty, 160 g słoniny angielskiej, 3 cebule, 300 g miękkiego twarogu, pieprz

Kapustę ugotuj. Dodaj twaróg, 1 jajo. Cebulę obierz, pokrój drobno i podsmaż. Dodaj ją do kapusty z jajem i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj rozbite z wodą jajo. Zgnieć wolne ciasto i dobrze wyrób. R...

Medaliony z kurczaka z wykwintnym sosem

Medaliony z kurczaka z wykwintnym sosem

pierś z kurczaka, chrzan, żurawina, jabłko, wino czerwone, sok z cytryny, cebula, sól, pieprz, cukier, olej roślinny, 4 filety z piersi z kurczaka, 2 łyżki chrzanu, 3/4 szklanki żurawiny lub borówki do mięs, 1 kwaśne jabłko, 1/2 szklanki wina czerwonego, sok z połowy cytryny, 1 cebula, sól, pieprz, cukier, olej

Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć piersi. Przygotować sos: cebulę drobno posiekać, jabłko zetrzeć na tarce. Chrzan wymieszać z żurawiną lub borówką, dodać cebulę i jabłko. Wszystko połączyć z win...

Sznycle z indyka z cebulką

Sznycle z indyka z cebulką

pierś z indyka, olej słonecznikowy, sól, pieprz, cebula, czosnek, ketchup, przyprawy płynne do zupy, skrobia kukurydziana, musztarda półtłusta, sos sojowy, 200 g cienkich sznycli z piersi indyka, 2 łyżeczki oleju słonecznikowego, sól, pieprz, 1 ks cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka przyprawy do zupy, 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej, 1 łyżeczka musztardy półtłustej, 1 łyżeczka sosu sojowego

Cienkie sznycle naklep, dopraw solą i pieprzem. Obraną cebulę nakrój na wieksze kosteczki i czosnek zetrzyj na tarce. W misce z pokrywką wymieszaj olej, keczup, przyprawy do zupy, cebule, czosnek oraz mięso. Zostaw w chłodnym miejscu do drugiego d...

Quiche ze szpinakiem

Quiche ze szpinakiem

ciasto: 80 g mąki pszennej (razowej), 160 g mąki pszennej (białej), 1 łyżeczka soli, 50 g masła, 1/2 szklanki woda, masło (do wysmarowania formy), wierzch: 200 g szpinaku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 ząbek czosnku, sól, pieprz, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 200 g seru feta, 80 g czarnych oliwek, 250 g pomidorków cherry

Mąkę razową, białą, sól, masło i wodę zmiksuj i zagnieć ciasto. Uformuj z ciasta kulę, lekko ją spłaszcz, zwiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. Piekarnik podgrzej do temperatury 200°C. Szpinak grubo posiekaj i podsmaż kilka m...

Babeczki waniliowe z wiśniami

Babeczki waniliowe z wiśniami

mąka gładka, żółtko, cukier, masło, żółtko, masło, mleko, Mąka ziemniaczana, cukier kryształ, cukier waniliowy, wiśnie, 25 dkg mąki, 4 żółtka, 8 dkg cukru pudru, 12 dkg masła, Krem: 4 żółtka, 1/2 kostki masła, 1,5 szklanki mleka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru kryształu, 1 cukier waniliowy, 1 słoik wiśni w zalewie

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Przygotować krem: zmiksować żółtka z cukrem, ugotować 1 szklankę mleka z cukrem waniliowym. Ugotowane mleko dodać do utartych żółtek, rozmieszać i dalej gotować. Do tego w...

Kuskus z paluszkami krabowymi

Kuskus z paluszkami krabowymi

80 g kuskusu, 4 paluszki krabowe, 1 ząbek czosnku, 4 pomidorki cherry, 1/2 papryki, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz

Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Cherry pomidorki pokrój na ćwiartki. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj paprykę, pomidorki i rozgnieciony czosnek i przez chwilę obsmażaj. Dodaj pokrojone paluszki krabowe i wszystko razem wymieszaj. Przyprawami dopra...

Sernik ala cheesecake

Sernik ala cheesecake

masło, herbatniki maślane, miękki twaróg, śmietana do ubijania, cukier kryształ, skórka cytrynowa, sok z cytryny, grysik, żółtko, cukier waniliowy, 100 g stopionego masła, 200 g herbatników maślanych, 500 g miękkiego twarógu, 200 ml śmietany do ubijania, 50 g cukru kryształu, skórka z dwóch cytryn, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki grysiku, 3 żółtki, 1 opakowanie cukru waniliowego

Herbatniki zmixuj na drobno. Wlej stopione masło i mixuj ponownie aż uzyskasz jednolitą masę. Formę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem lub olejem i na dno wciśnij herbatniki. Następnie wstaw do lodówki. Tymczasem ubij 250 g twarożku z cukrem wanilio...

Mazurek serowo - czekoladowy

Mazurek serowo - czekoladowy

mąka gładka, cukier puder, masło, żółtko, miękki twaróg, żółtko, masło, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, rodzynki, białek, cukier, cukier, gęsta śmietana, czekolada do gotowania, 30 dkg mąki gładkiej, 10 dkg cukru pudru, 20 dkg masła, 1 żółtko, Masa serowa: 50 dkg twarogu, 9 żółtek, 50 dkg masła lub margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie rodzynek, 5 białek, 1,5 szklanki cukru, Polewa: 1 szklanka cukru, 0,5 szklanki gęstej śmietany, 0,5 tabliczki czekolady

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować je na grubość 1 cm, przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika i podpiec na złoty kolor. Ser zemleć trzykrotnie w maszynce. Masło rozetrzeć z cukrem, cuk...

Schab nadziewany porem

Schab nadziewany porem

kotlet schabowy, szynka, boczek wędzony, cebula, masło, brokuły, porek, mąka gładka, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bulion warzywny, 1 kg schab, 20 dkg szynki, 20 dkg boczku wędzonego, 2 cebule, 1 łyżka masła, 1 opakowanie mrożonych brokułów, 3 pory, 1 łyżka mąki, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bulion do podlewania

Boczek, szynkę i cebulę posiekać w kostkę, obsmażyć na maśle. Brokuły zagotować, po wystudzeniu zmiksować. Dodać do boczku i szynki, obsypać mąką, wymieszać. Pory obrać, zblanszować. Mięso rozbić, uformować prostokąt. Na schabie ułożyć brokuły wym...

Sałatka z fasolki szparagowej z serem

Sałatka z fasolki szparagowej z serem

fasola szparagowa, ser twardy, cebula, ogórki sterylizowane, jabłko, majonez, oliwa z oliwek, ocet, cukier puder, czosnek, sól, pieprz, mielona papryka, 2 opakowania mrożonej fasoli szparagowej, 30 dkg żółtego sera w kawałku, 3 cebule, 4 ogórki konserwowe, 3 winne jabłka, 0,5 szklanki majonezu, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki octu winnego, 1 łyżka cukru pudru, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka w proszku

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem na opakowaniu, ostudzić. Ser i jabłka zetrzeć na tarce. Cebule i ogórki konserwowe drobno pokroić. Przygotować sos: majonez wymieszać z oliwą, dodać cukier puder, rozgnieciony czosnek i ubić rózg...

Schab w boczku z ziołami

Schab w boczku z ziołami

kotlet schabowy, boczek wędzony, cebula, czosnek, bulion warzywny, masło, oliwa z oliwek, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, pietruszka, 1 kg schabu, 15 dkg boczku wędzonego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 500 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 0,5 szklanki oliwy z oliwek, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, 1 natka pietruszki

Schab umyć, osuszyć. Natrzeć posiekanym czosnkiem i cebulą. Obłożyć plasterkami boczku, spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią kuchenną. Zioła drobno posiekać, wymieszać z oliwą lub olejem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim scha...

Pasta paprykowo-serowa

Pasta paprykowo-serowa

250 g tartego sera, 3 papryki , 150 g szynki, 100 g majonezu, 100 g białego jogurtu, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. W ten sam sposób pokrój szynkę. Majonez wymieszaj z jogurtem. Posól i popieprz według własnego gustu. Dodaj szynkę, paprykę i tarty ser. Wszystko razem wymieszaj.

Kurczak z szpinakiem i jabłkami

Kurczak z szpinakiem i jabłkami

4 szt. piersi z kurczaka, 4 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka masła, 4 szczypty soli, 4 szczypty pieprzu, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka musztardy, 1 jabłko, 250 g szpinaku

Pierś z kurczaka umyj, osól i popieprz. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj mięso i obsmażaj je 6-7 minut z każdej strony. Obsmażonego kurczaka przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową. Jabłko pokrój na cienkie plastry i rozgnieć czosnek. Na...

Krem z porów z klopsikami

Krem z porów z klopsikami

porek, masło, bulion warzywny, czosnek, śmietana, mielone wieprzowe mięso, jajka, musztarda, bułka tarta, olej roślinny, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie, 4 pory, 1 łyżka masła, 1 l bulionu warzywnego, 1 roztarty ząbek czosnku, 100 ml śmietany, 30 dkg mielonego mięsa, 1 jajko, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki bułki tartej, olej, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie

Białe części porów pokroić w plasterki, zeszklić na maśle. Zalać bulionem i zagotować. Odstawić z ognia, przecedzić (bulion zachować). Pory zmiksować i dodać do wywaru. Do ostudzonej zupy dodać śmietanę, ponownie podgrzać. Doprawić czosnkiem, solą...

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą

kiełbasa, cebula, kiszona kapusta, mąka gładka, masło, sól, pieprz, cukier, kminek, majeranek, 1 kg białej kiełbasy, 2 posiekane cebule, 80 dkg kiszonej kapusty, 2 łyżki mąki, 1 łyżka masła, sól, pieprz, cukier, kminek, majeranek

Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić posiekaną kapustę z cebulę i posypać mąką. Dusić na wolnym ogniu około 30 minut bez przykrycia, podlewając wodą. Pod koniec duszenia doprawić kapustę kminkiem, cuk...

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa

ananas, brzoskwinia, grepfruit, pomarańcz, kiwi, koniak, miód, cynamon, ananas z puszki, brzoskwinie z puszki, 1 grepfruit, 1 pomarańcz, 2 kiwi, 1/2 szklanki koniaku lub soku pomarańczowego, 3 łyżki miódu, 1 szczypta cynamonu

Ananasa i brzoskwinie osączyć z zalewy, grejpfrut, pomarańczę i kiwi obrać. Wszystkie owoce pokroić na małe kawałki. Przygotować sos: koniak lub sok pomarańczowy wymieszać z miodem, doprawić do smaku cynamonem. Owoce przełożyć do salaterki, pola...

Ciasto WZ

Ciasto WZ

mąka gładka, jajka, masło, cukier, dżem, kakao, mleko, soda bikarbona, cukier puder, cukier waniliowy, Serek homo, masło, 2 szklanki mąki gładkiej, 2 jajka, 0,5 masła roślinnego, 1 szklanka cukru, 2 łyżki dżemu, 2 łyżki kakao, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka sody do pieczenia, Krem: 7 łyżek cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 serek homo, 1 kostka masła

Utrzemy masło, dodamy cukier, dżem, kakao i znowu utrzemy. Ubijemy całe jajka, dodamy mąkę, mleko, sodę i utrzemy. Pieczemy w gorącym piekarniku 30-40 min. Krem: Utrzemy masło, dodamy cukier i stopniowo dodajemy serek i cukier waniliowy. Gotowe ...

: